Rusya, Suriye’den sonra Afrika’yı yakın markaja aldı!

Afrika’da yaşanan dünya rekabetinde gerilerde kalan Rusya, Soçi’de düzenlediği zirve ile açığı kapatmaya çalışıyor. Putin, Soçi’de Afrikalı liderlerini yeni siyasi ve ekonomik planlarla ikna etmeye çalışıyor.
Soçi’de Çarşamba günü başlayan Rus-Afrika Zirvesi, Rusya’nın Afrika’daki gelecek hesaplarının ciddi göstergesi. Rusya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte 30 yıldır ihmal ettiği Afrika’yı yeniden dış politika stratejilerinin merkezine alıyor. Zirvede 54 ülkeden gelen 40 devlet ve hükümet başkanıyla 10 bin katılımcı ağırlanıyor.
Rusya’nın Afrika açılımı birkaç yıl öncesine dayanıyor. Devlet Başkanı Putin, 2015 yılından bu yana 12 Afrika hükümet başkanı ile görüşmeler yaptı. Putin, zirvede yaptığı konuşmada “Afrika gittikçe daha fazla imkanlar kıtası haline geliyor” dedi. Rusya, Çin gibi Afrika’da milyar dolarlık yatırımlar yapmak istiyor.
Rusya’nın, Afrika’da yapmak istediği yatırımların başında tarım iş makineleri, taşıma araçları, kimyasal ürünler, ecza ürünleri, uçak ve uzay teknolojileri bulunuyor. Afrika ülkeleri ile turizmin arttırılması ve çok sayıda sanayi bölgelerinin kurulması da öngörülen hedefler arasında bulunuyor.
Rusya’nın, Afrika’da gördüğü en önemli potansiyel ise Rus petrol ve gaz devleri ile elmas üreticisi Alrosa’nın yapması muhtemel yatırımlar. Rusya Yandex aracılığı ile de kıtanın dijital dönüşümünde öncü bir rol oynamak istiyor. Nükler Enerji Şirketi Rosatom da kıtada santraller üreterek Rusya’nın Afrika açılımından pay elde etmek istiyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin saldırı!

Hollanda’da İslam karşıtı ırkçı grubun lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırısı nedeniyle gözaltına …

Bir yanıt yazın