Çavuşoğlu: Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değil

ABD Başkan Yardımcısı ile yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık” dedi. Çavuşoğlu, “Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değil. YPG’nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağlandı” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları;

Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık Burasının kontrolünün TSK tarafından yapılmasında anlaştık.

YPG’nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık.

‘BU BİR ATEŞKES DEĞİL’

PKK/YPG’nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

Fırat’ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız. DEAŞ’a karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir mücadele vermişti. Suriye’de 3 bin, Irak ile beraber toplamda 4 binden fazla DEAŞ’lı teröristi Türkiye etkisiz hale getirmişti.

Diğer bölgeler için Rusya ile görüşeceğiz.

‘YPG’NİN SİLAHLARI TOPLANACAK’

Burada sadece YPG’lilerin çekilmesi değil, YPG’lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.

20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat’ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi… Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli.

(120 saatlik süre) Bu süreç başladığı zaman ABD’nin taahhüdü ilave yaptırımlarla ilgili herhangi bir çalışma olmayacak.

30 Ekim’de Anayasa Komisyonu ilk toplantısı Cenevre’de yapılacak.

Her şey açık açık konuşuldu, kaygılar anlatıldı ve bir netice alındı.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK’dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

Pence’in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı.

‘BİZ ZATEN CEVABIMIZI SAHADA VERDİK’

(Trump’ın mektubu) Biz harekatı ne zaman başlattık, 9’unda başlattık. Dolayısıyla biz zaten cevabımızı sahada verdik.”

Ara vermek demek, bizim askerimizin ve oradaki güçlerimizin çekilmesi demek değildir. Biz orada olacağız, var olmaya devam edeceğiz.

(Trump’ın mektubundaki üslup) Amerikan toplumu böyle bir seviyesizlik görmedik diye temelinde daha birçok yorumlar var. Biz böyle bir seviyesizlik olduğu zaman da işin doğrusu Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir. Devleti yönetiyoruz. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviyeye inmesi de hiçbir zaman olmamıştır, olmaz da.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın