BM raportörleri: İsrail, Gazze’de soykırım yapıyor

Birleşmiş Milletler, İsrail’in ağır ihlallerde bulunduğu Gazze’de soykırıma imza attığını duyurdu. Kuşatma altındaki bölgede ishal vakaları da artıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de çatışmalara ‘acil ve uzatılmış ara verilmesi’ talep edilen karar tasarısını kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) alınan karara 15 üyeden 12’si ‘evet’ dedi, üç ‘çekimser’ oy kullanılırken bu ülkeler ABD, Rusya ve İngiltere oldu.

İsrail ordusunun Gazze’ye saldırılarının durması yönünde BM’den çağrılar yapılırken Tel Aviv ise buna karşı çıkıyor.

“İsrail soykırım yapıyor”

BM’nin farklı alanlardaki 33 raportörünün imzasıyla İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını konu alan yazılı açıklama yayımlandı.

Uluslararası topluma Filistin halkına yönelik soykırımı önleme çağrısında bulunulan açıklamada İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere karşı gerçekleştirdiği ağır ihlallerle soykırım yapmakta olduğu belirtildi.

Artan soykırım kışkırtmalarının İsrail’in ‘işgal altındaki Filistin halkını yok etme’ yönündeki açık niyetini, Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanında ikinci Nekbe’yi gerçekleştirmesi için yüksek sesli çağrıların kanıtlarını ortaya koyduğu kaydedildi.

“Derhal ateşkes sağlanmamasından büyük rahatsızlık duyuyoruz”

Raportörlerin Gazze’deki soykırım riskine ilişkin endişelerini daha önce de dile getirdikleri hatırlatılan açıklamada, “Ülkelerin çağrımıza kulak vermemesi ve derhal ateşkes sağlanmamasından büyük rahatsızlık duyuyoruz. Bazı ülkelerin İsrail’in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Gazze’de gerçekliğin hayatta kalanların yaşadığı dayanılmaz acı ve travmayla birlikte büyük bir felaket olduğu vurgulanan açıklamada Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarının ardından bu tür korkunç ihlallerin ‘kendini koruma adına’ meşrulaştırılamayacağı belirtildi.

Açıklamada, “İsrail’in tepkisinin meşru olabilmesi için kesinlikle uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde olması gerekir. Gazze’nin bazı bölümlerde yeraltı tünellerinin bulunması doğrudan hedef alınamayan veya orantısız şekilde zarar gören bireylerin ve altyapının sivil statüsünü ortadan kaldırmaz” ifadelerine yer verildi.

“İsrail tarafından keyfi gözaltına alınan Filistinliler derhal serbest bırakılmalı”

Kısa vadede İsrail ve Hamas’a ateşkes uygulaması yönünde çağrı yapılan açıklamada Gazze’deki insanlara acil ihtiyaç duyulan insani yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasına izin verilmesi gerektiğine işaret edildi.

Hamas’ın rehineleri koşulsuz ve güvenli bir şekilde serbest bırakması gerektiği belirtilerek İsrail tarafından keyfi olarak gözaltına alınan Filistinlilerin derhal serbest bırakılması gerektiğinin de altı çizildi.

Çatışmalardan en çok etkilenen hastalar, engelliler, yaşlılar ve çocuklar için Batı Şeria, Doğu Kudüs ve İsrail’e doğru insani koridorlar açılması çağrısında da bulunulan açıklamada işgal altındaki Filistin topraklarında BM denetimi altında uluslararası bir koruyucu yapının konuşlandırılması gerektiği de kaydedildi.

Açıklamada, “BM’ye üye devletlere, söz konusu durumun yalnızca İsraillilerin ve Filistinlilerin kaderi olmadığını, aynı zamanda bölgedeki çatışmanın ciddi şekilde artmasının, daha fazla insan hakları ihlaline ve masum sivillerin acı çekmesine yol açacağını hatırlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İshal vakaları arttı

Yine BM’den yapılan açıklamada Gazze’de yakıt kıtlığı kaynaklı su krizinin ishal vakalarını yüzde 40 artırdığı belirtildi.

Kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Refah’ta sokaklara kanalizasyon sularının aktığı uyarısı yapıldı.

Yüz binlerce kişi olumsuz etkileniyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, şu ifadeleri kullandı:

Gazze Şeridi’nin güneyindeki 3 şehirde 76 su kuyusu, 2 ana içme suyu tesisi ve 15 kanalizasyon pompa istasyonunun faaliyeti durdu. Yakıt bittiği için yaşanan bu durum yüz binlerce kişiyi etkiliyor. Bu da UNRWA okullarına sığınan kişilerde ishal vakalarının yüzde 40 artmasına neden oldu. Gazze’de artık yetersiz sanitasyon ve sınırlı sağlık hizmetleri nedeniyle ishal ölümcül olabiliyor.

1,7 milyon sivili göçe zorladılar

İsrail’in ablukayı sıkılaştırdığı ve yoğun bombardıman altında tuttuğu 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde BM’nin verilerine göre yaklaşık 1,7 milyon kişi göçe zorlandı.

Uluslararası insani yardım kuruluşları yerlerinden edilmiş milyonlarca insanın temiz suya erişimi, sağlık hizmeti, hastalıklara yol açacak çöplerin toplanabilmesi ve atık suların giderilmesi için yakıtın hayati önemde olduğunu belirtiyor.

UNRWA, Gazze’de yaşayan yaklaşık 2,3 milyon insanın yüzde 70’inin temiz suya ulaşımının risk altında olduğunu ve su arıtma, atık su tesisleri ve hastanelerin yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu bildirmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın