Bu Gün 29 Mayıs 1453

Bugün, dünya tarih sayfasında derin izler bırakan, tarihimizin müstesna olaylarından birisi olan İstanbul’un fethinin 561. yılı . Yani   bir çağı kapatıp yeni bir çağ açan 29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethinin yıl dönümüdür.  Bu vesileyle, başta Fatih Sultan Mehmet Han ve kıymetli hocası  Akşemseddin olmak üzere, tüm kahramanlarımızı ve gönül mimarlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.  Mekânları cennet olsun, Allah onlardan gani gani razı olsun.

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam,”İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” methiyesiyle bu fethe ayrı anlam ve önem kazandırmıştır.

İstanbul’un fethi, yirmi bir yaşındaki genç bir padişahın azmi, cesareti, kararlılığı ve dehasıyla yaşlılığın tecrübesi ve duasının birleşmesidir.

İstanbul’un Fetihi, ilim ile irfanın buluşmasıdır. İstanbul’un Fetih, akıl ile gönlün bütünleşmesidir İstanbul’un fethi, aynı zamanda, farklı din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşamasına, huzur  ve adaletin sağlanması ve uygulanmasına örnektir.

İstanbul’un  fethi, bir medeniyet ve kültür merkezine dönüşmesidir. İstanbul’un Fethi, bu kültür ve medeniyet ikliminde insanların can, mal, ırz ve namus güvenliğinin teminat altına alındığının ve  günümüze örnek olacak şekilde saygı ve hoşgörüye dayanması gereken gerçek inanç ve ibadet hürriyetinin tescili için ilham kaynağı olarak alınmasıdır.

Unutmayalım ki bugün birçok gencimiz Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştadır.  Hangisi bu kararlılık ve cesarettedir. Gurur Kaynağımız olan bu genç padişah, İstanbul’un karşısına geçip “Ya Bizans’ı alırım ya Bizans beni alır.” kararlılığı ve cesareti içinde İstanbul’a girdi. İşte, bizim devraldığımız miras budur. Onun bakiyesi üzerindeyiz. İçimizde taşıyacağımız ruh, o fetih ruhu olmalıdır. Peki bugünkü gençlik o hırs ve heyecanda mı?  Bu anlam ve mana yüklü günde hiçbir yorum da bulunmak istemiyorum. Ancak herkesin  merhum Arif Nihat Asya’nın, Fetih Marşı’ndan ilham almasını arzuluyorum. Bakın  üstat sanki bu günü görerek tüyler ürperten dizeleriyle bize ne güzel sesleniyor:

 

Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek;

Dağlardan çektirilen, kalyonlar çekilecek;

Kerpetenlerle sûrun dişleri sökülecek!

 

Yürü; hâlâ ne diye oyunda, oynaştasın?

Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!

 

Sen de geçebilirsin yardan, anadan, serden

Senin de destanını okuyalım ezberden

Haberin yok gibidir taşıdığın değerden

 

Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın

Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!

 

Yüzüne çarpmak gerek zamânenin fendini!

Göster: kabaran sular nasıl yıkar bendini!

Küçük görme, hor görme, delikanlım kendini!

 

Şu kırık âbideyi yükseltecek taştasın;

Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın

 

Bu kitaplar Fâtih’tir, Selim’dir, Süleyman’dır;

Şu mihrab Sinânüddin, şu minâre Sinân’dır;

Haydi, artık uyuyan destanını uyandır!

 

Bilmem, neden gündelik işlerle telâştasın

Kızım, sen de Fâtihler doğuracak yaştasın!

 

Delikanlım! işaret aldığın gün atandan!

Yürüyeceksin! Millet yürüyecek arkandan!

Sana selâm getirdim Ulubatlı Hasan’dan!

 

Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın;

Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!

 

Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin!

Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın!

Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın

 

Yürü, hâlâ ne diye kendinle savaştasın?

Fâtih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tarih katliam kulübesi olmaktan çıkmalıdır

Aziz Dağtekin Yazdı Adil yönetici hakkında Allah Rasulü bir hadis-i şerifte buyuruyor ki “Kıyamet gününde …

Bir yanıt yazın