Türkiye, karşıtları Doğu Akdeniz’deki doğalgaz için imzaları atıyor

Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi doğalgaz için imzaları atıyor-A+Yunanistan hükümeti, İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi ile Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya gaz sevkıyatını öngören anlaşmayı 2 Ocak’ta imzalayacaklarını duyurdu.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ofisinden yapılan açıklamada, EastMed doğalgaz boru hattının inşası için 2 Ocak’ta başkent Atina’da imzaların atılacağı belirtildi. İmza törenine Miçotakis’in yanı sıra Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun katılacağı kaydedildi.
Yaklaşık 2 bin kilometre uzunluğunda olması beklenen boru hattının bir yılda 9 ila 12 milyon metreküp doğalgazı İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden önce Yunanistan’a, oradan da İtalya ve diğer güney Avruğa ülkelerine taşıması planlanıyor. EastMed’in Avrupa Birliği’nin (AB) doğal gaz ihtiyacının yüzde 10’unu karşılaması ve bu sayede birliğin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltması öngörülüyor.
Proje ayrıca bu üç ülkeyi Avrupa enerji tedarik zincirinde kilit bir konuma getirmeyi ve Türkiye’nin sondaj faaliyetleri aracılığıyla bölgede kontrolü sağlamasını engellemeyi amaçlıyor.
ERDOĞAN: BİZE OLTA ATACAK SAHİL BİLE BIRAKMAYACAKLAR
Dün Pirireis gemisinin havuza çekme töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuya değinmiş ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek, bırakınız ekonomik faaliyetleri, bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar” ifadelerini kullanmıştı.
Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail, 20 Mart’ta İsrail’de yapılan bir toplantıda boru hattı için bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konusunda üçlü mekanizma oluşturan bir anlaşmaya varmıştı. Bu toplantıya ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katılmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye, dijital göçebelik için ideal bir ülke

Fransa merkezli Euronews, dijital göçebeler için İstanbul, Dalaman ve İzmir önerisinde bulundu. Üç lokasyonun barındırdığı …

Bir yanıt yazın