İncirlik’te toplu işçi kıyımı! ABD, çekiliyor mu?

Terörist sever ABD, İncirlik Hava Üssünde görev yapan 891 işçiden 424’ünün iş akitlerini fes ederek, Türkiye’deki bu önemli üssü kapatacağı iddia ediliyor.
Türk Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Erdal Akalın, incirlikte yer hizmeti veren Vectrus Amerikalı şirketin İncirlik Hava Üssü’nde çalışan 891 işçiden 32’si bayan olmak üzere 424 Türk işçinin çıkış işlemini başlattığını belirterek, “Amerika, Irak, Suriye ve Türkiye’den çekilmek istiyor bu nedenle de şirket işçi azaltıyor” iddiasında bulundu.

İncirlik Hava Üssü’nde ABD’li işveren Vectrus şirketi 20 Ocak’tan 20 Şubat tarihine kadar savunma sanayinde çalışan 32’si kadın toplam 424 işçinin işten çıkartılacağını Türk Harb-İş Sendikası’na ve bölge çalışmaya bildirmesi üzerine işçilerde ve sendikada şok etkisi yarattı. Firmaya ait 891 Türk işçinin çalıştığı üstte 424 işçinin çıkartılmasının da Amerika’nın Türkiye, Suriye ve Irak’tan çekileceği iddialarını beraberinde getirirken, şirketin de gerekçe olarak ABD’nin ödenek göndermedi, bu yüzden bu yola başvurduğu öne sürüldü.

“TOPLU İŞÇİ KIYIMI”

Türk Harb-İş Sendikası’da, Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanlarıyla birlikte Adana şubesinde basın toplantısı düzenledi. Basın bildirisini okuyan Türk Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Erdal Akalın, işten çıkartılmaların etik olmadığını belirterek, ” 20 Ocak 2020 Pazartesi itibari İle ABD’li İşveren VECTRUS şirketi İncirlik hava üssünde çalışan sendikalı 424 kişinin iş akdini fesh edeceğini sendikamıza ve bölge çalışmaya tebliğ etti. Tebliğ ettikleri yazı da bu işlemin 20 Şubat 2020’de tamamlanacağını bildirmiştir. Bu çalışanların 32 kişisi bayan 392 kişinin de erkek çalışan olduğunu belirttiler. Biz Türk HARB-İŞ Sendikası olarak bu çıkışların etik olmadığını ve içerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda üyelerimizin çok kötü bir şekilde etkileneceğini belirttik. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Toplam çalışanın 890 kişi olduğu bir yerde 424 kişinin iş akdini fesh edilmesi toplu bir işçi kıyımını işaret ediyor. Biz ABD’li işvereni daha duyarlı ve gerçekçi olmaya davet ediyoruz. ABD’li işverenin böyle bir tutumdan vazgeçmesini istiyoruz. Eğer bu mevcut durumdan vazgeçmeseler biz de Türk HARB -İŞ Sendikası olarak genel merkezi ve bağlı bulunan şubeleri ile en sert tedbirleri alacağımızın bilinmesini isteriz. Ayrıca TÜRK-İŞ konfederasyonuna bağlı sendikalarında bizim bu tutumuza destek verdiğini hatırlatmak isteriz. 31 Mart 2020 itibari ile yeni bir toplu sözleşme dönemine girileceğini ve ABD’nin bu vurdum duymaz tavrının sözleşmenin seyrini etkileyeceğini ve sert bir ortamda geçeceğinin bilinmesini isteriz.

Son olarak ABD’nin her bölgede barışı bozmak adına yaptığı bu davranışı burada da yapmasına izin vermeyeceğiz. Burası TÜRKİYE ve Orta doğuda bulunan ülkelere benzemediğinin altım çizmek isteriz. Biz Türk Harb-İş sendikası olarak gerek siyasi gerek sivil toplum kuruluşlarıyla tarihin en büyük işçi hareketini başlatabileceğimizi Sakarya’da yaptığımız ve aldığımız eylemlilik kararıyla tüm Türkiye ve dış ülkelere kanıtlamış bir sendikayız. Umarız ki ABD’li işveren VECTRUS bu davranışından Vazgeçer ve iş barış karşılıklı olarak devam eder.“diye konuştu.

Öte yanda konuyu kaynağından öğrenmek üzere başkan Akalın’ın 39.Wing Komutanı ile görüşeceği bildirildi. İşten çıkarılacak olan işçilere destek için Adana Milletvekillerinin de Perşembe günü sendikaya gelerek iş akdi fesih edilen işçilere destek olacakları iddia edildi.
ABD’li şirketi ve devletini bu tutumunundan kınadıklarını öne süren bazı işçiler, “Teröristlere binlerce tır silah ve mühimmat desteği sağlayan onları kollayıp koruyan bir ülkenin bu kış günü namusu ve arı ile çalışanlarının iş akdini feshetmesini insani bulmuyoruz. Şoktayız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bu kadarına da pes doğrusu! CHP’li Sevinç: Atatürk rahmetli değil

Gazeteci Şaban Sevinç, katıldığı programda Atatürk’e ‘rahmetli’ denmesi üzerine, “Atatürk’e rahmetli deme, Atatürk rahmetli değil. …

Bir yanıt yazın