Fed faizleri sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz açıklamasını yaptı. Fed faizleri sabit bıraktı. Fed 26-27 Ocak 2021’de yılın ilk toplantısını yapmış karar sonucu faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakmıştı.

16 Mart’ta başlayan Fed toplantısı sona erdi. ABD Merkez Bankası yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Fed faizleri sabit bıraktı.

Faiz kararı 11’e karşı 0 oyla alındı. ABD Merkez Bankası (Fed), iskonto faiz oranını beklentiler doğrultusunda yüzde 0,25 olarak bıraktı. Fed’den yapılan açıklamada, “Mali şartlar destekleyici olmaya devam ediyor” dendi.

Fed’in toplantı metninde yer alan ifadeler;

Toparlanma patikası virüsün yıl içindeki gelişimine bağlı. Ters repo büyüklüğü karşı taraf başına 30 milyar dolardan 80 milyar dolara yükseltildi. Hedefler konusunda daha fazla ilerleme sağlanana kadar tahvil alımı devam edecek.

Politika yapıcıların çoğunluğu enflasyon tahminlerine yönelik riskleri ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğunu görüyor, Aralık’ta çoğunluk riskleri aşağı yönlü görüyordu. Tahvil alımları aylık en az 80 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymet alımları aylık 40 milyar dolar olarak devam ettirilecek.

Destekleyici politika enflasyon bir süre için ılımlı şekilde yüzde 2’nin üzerine çıkana, ortalama enflasyon yüzde 2’in üzerinde oluşana ve uzun vadeli enflasyon bekleyişleri yüzde 2’de çıkarılana kadar devam ettirilecek. Eğer hedeflere ulaşmayı engelleyebilecek riskler gelişir ise para politikası duruşunu ayarlamaya hazır olacağız.

Ekonomik projeksiyonlar, FOMC’nin tahminleri değil, üyelerin ortaya koydukları tahminleri tartışmıyoruz.  Faiz artırımı konusunda net bir yönlendirme ortaya koyduk. Faiz artırımı için gerekli standartların karşılanıp karşılanmadığına karar vermek için verileri görmeliyiz.

Ekonomik aktivite ve istihdam göstergeleri toparlanma hızında bir yavaşlamanın ardından yukarı döndü. Enflasyon yüzde 2’nin altında olmaya devam ediyor.

Genel finansal şartlar destekleyici olmaya devam ediyor, ekonomiyi destekleme tedbirlerini ve ABD hanehalkı ile işletmelerine kredi akışını yansıtıyor. Pandemiden en olumsuz etkilenen sektörler zayıf olmaya devam ediyor. Halk sağlığı krizi ekonomi üzerinde baskı yaratmaya, görünüme kayda değer riskler yaratmaya devam ediyor.

Ters repo için limitin yükseltilmesi ABD Doları fonlama piyasalarının gelişimini yansıtıyor. Fed, 23 Mart sonrasında ticari mortgage destekli menkul kıymet alım operasyonları gerçekleştirmeyecek.

FED BEKLENTİLERİFed yeni beklenti hedefleri şu şekilde;

-2021 Yılı GSYH beklentisi yüzde 6,5 (Önceki yüzde 4,2)
-2022 Yılı GSYH beklentisi yüzde 3,3 (Önceki yüzde 3,2)
-2023 Yılı GSYH beklentisi yüzde 2,2 (Önceki yüzde 2,4)
-Uzun dönem GSYH beklentisi yüzde 1,8 (Önceki yüzde 1,8)
-2021 Yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,5 (Önceki yüzde 5,0)
-2022 Yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 3,9 (Önceki yüzde 4,2)
-2023 Yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 3,5 (Önceki yüzde 3,7)
-Uzun dönem işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,0 (Önceki yüzde 4,1)
-2021 Yılı PCE beklentisi yüzde 2,4 (Önceki yüzde 1,8)
-2022 Yılı PCE beklentisi yüzde 2,0 (Önceki yüzde 1,9)
-2023 Yılı PCE beklentisi yüzde 2,1 (Önceki yüzde 2,0)
-Uzun dönem PCE beklentisi yüzde 2,0 (Önceki yüzde 2,0)
-2021 Yılı çekirdek PCE beklentisi yüzde 2,2 (Önceki yüzde 1,8)
-2022 Yılı çekirdek PCE beklentisi yüzde 2,0 (Önceki yüzde 1,9)
-2023 Yılı çekirdek PCE beklentisi yüzde 2,1 (Önceki yüzde 2,0)

Fed’in faiz açıklaması sonrası Fed Başkanı Powell açıklamalarda bulundu.Powell’ın açıklamalarından notlar;

Hiç kimse gelinen noktada rehavete kapılmamalı. Bazı çok kötü ekonomik sonuçlardan kaçınabildik.  Önümüzdeki patika hala belirsizliğini korumakta. Fed, ihtiyaç olduğu sürece destek sağlamaya devam edecek. Ekonomik toparlanma sona ermekten uzak, inişli çıkışlı.

Ekonomik aktivitede genel toparlanma benzeri görülmemiş maliye ve para politikası adımlarından kaynaklı. Fed politika yapıcıları tahminlerini kayda değer şekilde yukarı yönlü revize ettiler. Enflasyon yüzde 2 hedefinin altında olmaya devam ediyor. Baz etkilerini ötesine baktığımızda ekonomi yeniden açılmaya devam ettikçe fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı görebiliriz.

Fiyatlarda tek seferlik artışların enflasyon üzerinde sadece geçici etki yapması büyük olasılık. Enflasyonda yüzde 2’nin üzerine geçici artış faiz artırımı için şartları karşılamayacak. Ekonomi istihdam ve enflasyon hedeflerinden oldukça uzakta. Daha fazla ilerlemenin başarılmasının biraz daha zaman alması büyük olasılık.

Henüz varlık alımlarını azaltmayı konuşmaya başlamanın zamanı değil. Varlık alımlarının azaltılmaya başlanması konusunda mümkün olduğu kadar önceden bilgi sağlamak istiyoruz. Varlık alımlarının azaltılmaya başlanması için hedeflerin yakalanmasına doğru önemli ilerleme görmemiz gerekli.

Verilerin hedeflere doğru önemli, büyük ilerleme sağladığımızı gösterdiğini gördüğümüzde bunu söyleyeceğiz. Komite’nin büyük çoğunluğu bu tahmin dönemi için faiz artırımı öngörmedi. Yıl ilerledikçe işgücü piyasaları ve enflasyon konusunda daha hızlı ilerleme sağlamaya başlamayı bekliyoruz. Kaldıraç rasyosu konusunda önümüzdeki günlerde söyleyecek bir şeylerimiz olacak. İş gücü piyasası konusunda bir dizi göstergeyi değerlendiriyoruz.

İLK AÇIKLAMASI BEKLENTİLER YÖNÜNDEYDİ

Fed 2021 yılının ilk toplantısını 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirmişti. İlk kararında beklentiler doğrusunda ilerleyen Fed, faizleri sabit bırakmıştı. Alınan kara sonucunda faizler yüzde 0-0.25 aralığında kalmıştı.

Fed Başkanı Powell ilk toplantı sonrası yaptığı açıklamada özellikle pandemi ve ekonomik gelişmelere vurgu yapmıştı. Powell pandemi bitene kadar ekonomik açıdan desteğin süreceğini belirtirken, hizmet sektöründe ise zayıflık vurgusunun altını çizmişti.

Piyasalarda endişeye neden olan tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyir devam ederken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 1,67’ye kadar çıktı ve 13 ayın zirvesine tırmandı. Analistler, Fed’in faiz ya da para politikasına ilişkin herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyordu.

Fed 2023’ün sonuna kadar faiz oranlarını var olan sıfıra yakın düzeyde sabit tutmayı planlarken piyasalarda beklenti Fed’in en erken 2022’nin sonuna kadar faiz artışına gideceği yönünde.

Yükselen tahvil getirileri karşısında soğukkanlılığını koruyan Fed, para politikası kararında faizlerin artırılacağı beklentisinde olanlar aleyhine ifadeler kullanmayı düşünebilir. Fed para politikası kararıyla güncel ekonomik büyüme tahminlerini de açıklayacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …