Doların düşmesiyle lirayla faiz indirimi güçlendi!

Türkiye’nin Suriye’ye girmesiyle birlikte liradaki dalgalanma hız kazandı. Bu süreçte 5.94 TL seviyelerine kadar yükselen dolar, ABD ile yapılan anlaşma sonrası yeniden geriledi. Rahatlamanın ardından gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Analistler operasyon ile birlikte indirimin olmayacağını tahmin ediyordu. Şimdi ise rahatlamanın etkisiyle en az 50 baz puan indirim bekleniyor.
Barış Pınarı Harekatı’yla lirada dalgalanma arttı. Kur karşısında 5.94 seviyelerine kadar yükselen TL, yeniden duruldu. Artan bu oynaklık karşısında ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Ekim’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 50-100 baz puan arasın faiz indirimi olacağını ön gördü. Bazı analistler ise bu dalgalanma karşısında Merkez’in hiç indirim yapmayacağını dile getirdi. Dün 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan PPK anketini sonuçlandı. Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim oldu. Ankete katılan ekonomistlerin biri politika faizinin sabit tutulacağını tahmin ederken, indirim bekleyen 13 ekonomistin tahminleri en düşük 50, en yüksek 200 baz puan arasında yer aldı.
Bloomberg’in anketine katılan 25 kurumun ise medyan beklentisi politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15,50 olacağı yönünde. Merkez Bankası eylül ayı toplantısında politika faizini 325 baz puan indirerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye indirmişti. Öte yandan TCMB Başkanı Murat Uysal yine geçen ay yaptığı değerlendirmede para politikasında oluşan hareket alanının önemli kısmını temmuz ve eylülde önden yüklemeli şekilde kullandıklarını belirtmişti. Son dönemde Türk lirasında yaşanan dalgalanma da Merkez’den beklentileri karmaşık hale getirdi.
QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık “Kurdaki dalgalanma sonrası indirim beklentimiz azalmıştı ancak karar vermek için gelişmeleri bekliyorduk. Son enflasyon verisinde enflasyon görünümü olumluydu. Suriye konusunda anlaşmaya varılması ve liradaki değer kazanımını da göz önünde bulundurarak gelecek haftaki PPK’da 100 baz puan indirim bekliyoruz” dedi.
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de şunları söyledi: “Piyasada en fazla 100 baz puan olan beklentilerin yanında indirim beklemeyen de önemli bir kesim vardı. Anlaşmanın ardından kurda volatilitenin düşmesi ise maksimum olan 100 baz puan olan indirim beklentisini tekrar alt bant haline getirmiş gibi görünüyor, hatta 150-200 baz puan ihtimali yüksek.”
YABANCI YÜZDE 15’TE BULUŞTU
Morgan Stanley ve Goldman Sachs Merkez’in bu hafta faizleri 75 baz puan indirimle yüzde 16,50’den yüzde 15,75’e çekmesini bekliyor. Standard Chartered, JP Morgan Chase, HSBC, Danske Bank ve Bank of Nova Scotia Merkez’den bu hafta 100 baz puan indirim bekleyen kurumlar arasında. Citibank, Barclays ve ING Merkez Bankası’nın değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 16,5’te tutmasını bekliyor. Unıcredit ise Merkez’in faizi 150 baz puan indirimle yüzde 15’e düşürmesini bekliyor.
PPK’NIN ORTAMI ÖNEMLİ
Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek şöyle konuştu: “Enflasyon verisinin ardından harekat öncesinde MB’nin 100 baz puanlık indirim yapmasını olası görüyorduk. Yerel varlıklarda artan oynaklık ve spekülatif haber akışının ardından ise beklentimizi 50 baz puan olarak revize ettik. PPK’ya nasıl bir ortamla girileceği önemli. Dolayısıyla çok daha iyimser bir hava, düşük CDS ve kur oynaklığı görmemiz halinde MB’ye daha yüksek oranlı bir indirim için alan açılabilir.”
KURUN KADERİNİ TÜRKİYE VE ARJANTİN BELİRLEYECEK
Merkez Bankası, Suriye’nin kuzeyindeki operasyona verilen aranın bitiminden iki gün sonra faiz kararını açıklayacak. Tahminler faiz değişikliğine gidilmemesi ile 225 baz puanlık indirim yapılması arasında değişiyor. Arjantin’de gelecek pazar günü başkanlık seçimleri yapılacak. Sol görüşlü aday Alberto Fernandez, iki buçuk ay önce ön seçimlerde mevcut başkan Mauricio Macri’yi geride bırakarak yatırımcıları şaşırtmıştı. Brexit ile ilgili gelişmelerde yaşanan değişimler ve Çin’deki ekonomik büyümenin yavaşlaması resmi daha da karmaşık bir hale getirecek. Gelişen piyasa paraları doların cuma günü temmuz ayından beri en düşük seviyeye gerilemesiyle art arda üçüncü haftalık yükselişini kaydetti. Traderlar FED’in bu ay art arda üçüncü kez faiz indirimine gideceğine büyük ölçüde ikna olmuş durumda. AMB Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar birim yöneticisi Nader Naeimi, azalan ticaret gerginliği ve para politikasında dikkate değer gevşemeden kaynaklı olarak, gelişen piyasa varlıklarında dip görüldüğü ve görece üstün performansa dair daha fazla sinyal gördüğünü belirtti. Naeimi “Türkiye’deki durum büyük bir ihtimalle EM algısında geniş çaplı bir bozulmaya neden olmayacak” dedi. Endonezya, Rusya ve Şili bu hafta büyük bir ihtimalle para politikasında genişlemeye gidecek. ABD–Çin gerginliği de yatışıyor gibi görünüyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

MHP İl Başkanı Kanlı: Karalar, CHP’li kardeşlerimizin de kardeşi olamaz

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı CHP’li Zeydan Karalar’ın toplumda …

Bir yanıt yazın