120 saatte, 120 kilometre! Süre tükeniyor!…

Beştepe mutabakatı kapsamında YPG’nin çekilmesi için tanınan 120 saatlik süre tükenirken kritik açıklama geldi. Güvenli bölge için Tel Abyad ile Rasulayn arasındaki yaklaşık 3 bin 800 kilometrekarelik alanı işaret eden güvenlik kaynakları, ilk aşamanın 120 kilometre uzunluğu kapsayacağını açıkladı. Sınır hattının diğer bölgeleri için de süreç, Rusya’yla görüşmelere kilitlendi.
Milli Savunma Bakanlığınca, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin son gelişmeleri açıklamak üzere basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Yarbay Nadide Şebnem Aktop “TSK tarafından Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyulurken, PKK/YPG’li teröristler tarafından şu ana kadar 36 taciz/ihlal gerçekleştirildi. Yapılan ihlal ve tacizlere yönelik detaylar anlık olarak ABD ile yakinen koordine edilmektedir. Ayrıca, mutabakata uygun olarak, PKK/YPG’li teröristlerin belirtilen zamanda bölgeden çıkması konusunda hiçbir engelleme yapılmadığı gibi, bölgeden çıkış ve tahliye faaliyetleri ABD’li muhataplarla koordine edilmektedir” dedi.
Askeri kaynaklar ise Türkiye ve ABD’nin 13 maddelik ortak açıklamasının ardından başlayan 120 saatlik sürenin bugün saat 22.00 itibarıyla sona ereceğini bildirdi. Kaynaklar şunları aktardı: Teröristlerin çekilmesinin Haseke ili istikametine doğru olduğunu gözlemliyoruz. Şimdiye kadar 125 araçlık bir çıkış oldu, ayrı ayrı konvoylar bunlar. Terör örgütünün sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı bilgilere göre yaklaşık bin terörist tahliye edildi. Bütün bölgede silahlı 10-15 bin teröristin var. Bunları harekat alanına dağılmış şekilde değerlendirmek lazım. Teröristlerin tamamı bir bölgede değil. Bir kısmını etkisiz hale getirdik, bir kısmı başlangıçtan itibaren bölgenin güneyine çekildi. Özellikle sözde lider-emir komuta eden teröristler, harekatın ilerlemesiyle bölgeyi süratle önce onlar terk ettiler. Tel Abyad ve Rasulayn bölgesindeki 120 kilometrelik alanı takip ediyoruz ama 440 kilometrelik alan içerisinde 10-15 bin teröristin olduğu biliniyor.
Kaynaklar, TSK’nin terörist tespitini nasıl yaptığının sorulması üzerine ise teröristlerin birçok zaman sivil elbise giyindiğine işaret ederek, şunları kaydetti: Teröristler sivil elbise giyiyorlar. Bunu Fırat ve Zeytin Dalı harekatlarında gördük. İHA’larla 23 bin fitten bir ayakkabıyı görüyoruz, her şeyi görüyoruz. Sivil hedefleri kesinlikle ateş altına almıyoruz, takip ediyoruz. 120 saatlik sürenin ardından gözlem noktaları-devriye görevleri planlanacak. M4 hattının hemen güneyi kontrol edilecek şekilde planlanacak. Kontrol etmek demek sadece Mehmetçiğin ayak bastığı yer demek değildir. Oraya konuşlandırdığımız gözetleme ve gözetlediğimiz yere, o an mevcut silahlarımızla etki altına alabildiğimiz alan şeklinde düşünün…
Milli Savunma Bakanı Akar ise “Eğer taahhütlere uyulursa Barış Pınarı Harekatı durdurulacak. Aksi halde biz kendi çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da benzer mesaj verdi: ABD ile varılan mutabakata göre 120 saat içerisinde oradaki bütün unsurların geri çekilmesi gerekiyor. 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyonumuz tekrar başlayacak’.
RESULAYN KONVOYU
Suriye Milli Ordusuna (SMO) bağlı birlikleri taşıyan yaklaşık 40 araçlık konvoy, Rasulayn’dan çıkıp Ceylanpınar ilçe merkezine geldi. Türkiye ile ABD arasında, Barış Pınarı Harekatı’na 120 saat ara verilerek YPG/PKK’nın güvenli bölgeden çekilmesi amacıyla sağlanan mutabakatta geri sayım sürüyor. Bu arada, SMO birliklerini taşıyan bir konvoy, Rasulayn’dan çıkıp Ceylanpınar ilçe merkezine giriş yaptı. Yaklaşık 40 araçtan oluşan konvoya 5 araçlık Türk Silah Kuvvetlerine ait zırhlı araçlar da eşlik etti. Vatandaşlar, konvoyun ilçe merkezinden geçişi esnasında TSK ve SMO birliklerine sevgi gösterisinde bulundu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

9. Yargı Paketi yolda!

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerin öne çıkarılacağı 9. Yargı Paketi’nin hazırlıklarının tamamlanmak üzere …

Bir yanıt yazın