ABD’den tepki çekecek skandal HDP ve Gergerlioğlu açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, HDP’li milletvekili Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP’ye kapatılma davasının açılmasının endişeyle takip edildiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yayımladığı açıklamada, HDP’li milletvekili Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, “17 Mart’ta milletvekili Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi gibi kaygı verici adımlar dahil Türkiye’deki olayları yakından takip ediyoruz” ifadesini kullandı.

HDP’nin kapatılmasına ilişkin süreci de yakından izlediklerini belirten Price, bu adımı “Türk seçmeninin iradesini haksız yere yok saymak” ve “Türk demokrasisinin altını oymak” olarak nitelendirdi.

Sözcü Price, “Türk hükümetine, Anayasa’da yer alan güvencelere ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine paralel olarak ifade özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

AB’DEN KINAMA

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini ortak bir bildiriyle kınadı.

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

TBMM Genel Kurulunda, HDP’li Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunmuştu.

Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşmüştü.

HDP’li Gergerlioğlu, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Gergerlioğlu’nun cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

HDP’YE KAPATMA DAVASI AÇILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Başsavcılığın iddianamesi Anayasa Mahkemesi’nde dava iddianamesi olarak kabul edilecek. Bu iddianame üzerinden Anayasa Mahkemesi belirleyeceği bir tarihte yargılamaya başlayacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye, dijital göçebelik için ideal bir ülke

Fransa merkezli Euronews, dijital göçebeler için İstanbul, Dalaman ve İzmir önerisinde bulundu. Üç lokasyonun barındırdığı …