Irak”Askerinizi çekin”, Pentagon”Çekilme planından haberimiz yok” diyor

Bağdat yönetimi, ülkedeki durumu istikrar kavuşturma hedeflerine vurgu yaptı. Pentagon, “Çekilmeden haberimiz yok” derken, Irak’tan yapılan açıklamada ise talebin ABD makamlarına iletildiği belirtildi.
Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, ABD’nin askeri varlığına işaret ederek, koalisyon güçlerinin varlığını sonlandırmak için ikili komisyonu çalıştırmaya başlama sürecinde olduklarını söyledi.

Irak’taki ABD askerlerinin varlığının devamı için hiçbir gerekçenin kalmadığını belirten Sudani, “Irak’ın egemenliğini korumak için hiçbir şey ihmal edilmeyecek.” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Irak’tan Amerikan kuvvetlerinin çekilmesiyle ilgili bildirim almadıklarını söyledi.

Pentagon: Çekilme planından haberimiz yok

Pentagon, yaklaşık 2 bin 500 askerini söz konusu ülkeden çekmeyi planlamadığını aktardı. Bakanlık Sözcüsü Patrick Ryder, şu ifadeleri kullandı:

Şu anda herhangi bir plandan (geri çekilme) haberdar değilim. DEAŞ misyonunu yenilgiye uğratmaya odaklanıyoruz.

Irak: ABD’ye bilgi verdik

Bu ifadelerin ardından, Bağdat’tan yeni bir açıklama daha yapıldı. ABD’ye, Irak’tan çekilme için müzakerelere başlanması konusunda bilgi verildiği kaydedildi.

İstikrar vurgusu

Irak’ın istikrara kavuşturulması hedefine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Yüksek askeri kurul, ülkenin askeri ve güvenlik durumunun ve Irak kuvvetlerinin kabiliyetinin istikrara kavuşturulmasına karar verecek.

Ayrıca planları istişare edecek ve bu istikrara geçiş sürecini silahlı kuvvetler komutanlığına iletecek.

“Tüm anlaşmaları baltaladı”

Başbakan Sudani’nin Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, ABD’nin ülke içindeki son eylemlerinin uluslararası koalisyon güçleri arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını kaydetmişti.

“Irak topraklarından hızlı bir şekilde çekilmelerini istiyoruz”

Bu arada Sudani, Reuters haber ajansına verdiği röportajında, terör örgütü DEAŞ’a karşı ABD öncülüğünde kurulan koalisyon güçlerinin Irak topraklarından hızlı bir şekilde ve müzakere yoluyla çekilmesini istediklerini belirtti.

Sudani, koalisyon güçlerinin Irak’taki varlığının Gazze’deki savaşın bölgesel yansımaları açısından “istikrarı bozabileceğini” kaydetti.

Koalisyon güçleriyle ilişkilerin yeniden düzenlenmeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Sudani, bunun Irak ve bölgenin istikrarını bozmak isteyen iç ve dış hiçbir taraf için bir gerekçe oluşturmaması gerektiğine işaret etti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın