Orta Hasarlı ve Güçlendirme gereken binalar için genelge!

AFAD tarafından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla yayımlanan genelgede orta hasarlı binalar 29.12.2023 tarihine kadar bağlı oldukları idarelere güçlendirme ruhsatı için başvurmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan orta hasarlı yapılar 29.12.2023 tarihi itibariyle ağır hasarlı olarak kabul edileceği belirtildi.

AFAD tarafından yayımlanan genelgede şu görüşlere yer verildi:“Bütün kat maliklerinin Beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere ( belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarından faydalandırılır.” denildi.

AFAD tarafından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla yayımlanan genelgede orta hasarlı binalar 29.12.2023 tarihine kadar bağlı oldukları idarelere güçlendirme ruhsatı için başvurmaları gerekmektedir. Başvuruda bulunmayan orta hasarlı yapılar 29.12.2023 tarihi itibariyle ağır hasarlı olarak kabul edileceği belirtildi.

Genelgenin İçeriği
AFAD tarafından yayımlanan genelge, 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un Geçici 27. maddesine dayanıyor. Genelgeye göre, depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi mümkün olmayan binalar, ağır hasarlı olarak kabul edilecek.
Önemli Noktalar
Hasar Tespit Süreçleri:
Orta hasarlı binaların hasar tespit süreçleri sonunda, yeni bir hasar tespiti yapılmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görmesi öngörülüyor.
Yıkım ve Yeniden İnşa: Ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahipleri, yeni bir hak sahipliği işlemi yapmaksızın yeni bina yapımı için kredi imkânından faydalandırılacak.
Güçlendirme İçin Başvuru Süreci:
Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için yapı ruhsatı başvurusu için belirlenen tarihler ve süreçler belirtilmiştir. Güçlendirme izni alınmayan binalara, 7269 sayılı Kanun’un hükümleri doğrultusunda yıkım işlemi uygulanacak.
Son Başvuru Tarihleri

  • Güçlendirme İzni Başvurusu: 29.12.2023 tarihine kadar,
  • Yapı Ruhsatı Düzenlenme Tarihi: 05.04.2024 tarihine kadar

Uygulama ve İzleme
Genelge, valiliklere gönderilerek Büyükşehir/İl/İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından titizlikle uygulanması istenmiştir. Buna göre, orta hasarlı bina sahipleri, belirlenen tarihlerde gerekli başvurularını yapmalı ve güçlendirme sürecine uyumlu bir şekilde hareket etmelidir.İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın imzasıyla yayımlanan genelge şöyle:

“Bahsi geçen Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda düzenlenmiştir.
1) Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi ile ilgili olarak:
a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkânından faydalandırılır.
c. 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda ağır hasarlı kabul edilen bu tür binaların yıkımı gerçekleştirilir.
2) Ancak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince; bütün kat maliklerinin Beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere ( belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarından faydalandırılır.
Bu kapsamda;
a. Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi) 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır.
b. Güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listesi 05.01.2024 tarihine kadar yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listeleri ise 12.04.2024 tarihine kadar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilir.
c. Yapı ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemleri tamamlanamadığından yapı kullanma izin belgesi alınamayan binalara ilişkin olarak 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi doğrultusunda yıkım işlemi uygulanır. Bu durumda olanlar 7269 sayılı Kanunun Geçici 27’nci madde hükümlerinden faydalanamazlar.
4) 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için ise 90 gün süre verilir.
d. Başvuru yapılmasına karşın yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen binalar için birinci madde hükümleri uygulanır.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın