Bloomberg: Biden, Erdoğan’ı aramalı Gazze’de barışın yolu Türkiye’den geçer!

Bloomberg, Gazze’de yaşananların çözüm yolunun Türkiye’den geçtiğini, ABD Başkanı Biden’ın zaman kaybetmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iletişime geçmesi gerektiğini yazdı. Haberde “Fidan’ın Blinken’a parmak sallaması en sertiydi.” denildi.
Amerikan medya kuruluşu Bloomberg’de Bobby Ghosn’un kaleme aldığı yazıda, dikkati çeken ifadeler yer aldı. Ghosn, Gazze’de yaşananların çözümünün yolunun Türkiye’den geçtiğini belirtti.

“FİDAN’IN PARMAK SALLAMASI EN SERTİYDİ”

“Gazze’deki krizi çözmenin anahtarı Türkiye” başlıklı yazıda, “Biden, Erdoğan’ı ne kadar erken ararsa o kadar iyi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Türk mevkidaşıyla yaptığı iki saatlik görüşme sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kısa açıklaması yaşanan soğukluğu gizleyemiyor. Blinken, İsrail-Hamas savaşında çözüm bulmak için çıktığı Orta Doğu turunda birçok kez parmak sallanmasına maruz kaldı. Fakat Hakan Fidan’dan aldığı parmak sallama en serti oldu.” yorumu yapıldı.

Blinken’ın Fidan ile görüşme öncesinde tokalaşırken Fidan’ı öpmeye çalışması fakat Fidan’ın bunu engellemesi uluslararası kamuoyunda gündem olmuştu.

“AMERİKA, TÜRKİYE TARAFINDAN TERSLENMEYİ HAK ETMİŞTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Blinken ile görüşmemesinin de dikkat çekici olduğu belirtilirken, analizde, “Fidan’ın azarlaması ve Erdoğan’ın terslemesi hak edilmişti. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısı ve İsrail’in yıkıcı misillemesiyle patlak veren krize çözüm bulma telaşındaki Biden yönetimi, Türkiye’yi ihmal etti. Türkiye’nin önemli ölçüde yardımını gerektirmeyen bir çözüm olamaz ve ABD, Erdoğan’ı masaya getirmek için yoğun çaba sarf ederek kaybedilen zamanı telafi etmelidir.” denildi.

“BIDEN KÜÇÜK BİR BEDEL ÖDEMELİ”

Ghosn’un kaleme aldığı yazıda, “Bunun için Amerikan Başkanı’nın doğrudan Erdoğan’a başvurması ve kendisinin de azar işitmesi gerekiyorsa, bu on binlerce insanın hayatını ve aralarında Amerikalıların da bulunduğu çok sayıda rehineyi kurtarma şansı için ödenecek küçük bir bedeldir.” ifadesi de yer aldı.

“HERKESLE TEK GÖRÜŞEBİLEN KİŞİ ERDOĞAN”

Türkiye’nin Orta Doğu ilişkilerinde kritik bir rol üstlendiğinin belirtildiği makalede, “Erdoğan, savaşın iki tarafındaki ülkelerle de resmi olarak diplomatik ilişki geçiren tek lider. Bu krizdeki iki önemli oyuncudan biri olan Katar, Hamas liderlerine ev sahipliği yapıyor ama israil ile resmi ilişkisi yok. Öte yandan Mısır’ın İsrail’le diplomatik bağı var fakat Hamas’la iletişimi yok.” hatırlatması yapıldı.

ABD’nin ateşkes çağrıları için Mısır, Katar ve diğer Arap ülkelerinden yardım istediğini ve Türkiye’yi uzakta tuttuğuna dikkati çeken Ghosn, “Biden olaydan hemen sonra Erdoğan’ı aramadı ve Blinken’ın ilk ziyaret turunda Ankara şüpheli bir biçimde yoktu. Peki Biden’ın Erdoğan’la ilişkisini yeniden başlatması için çok mu geç? Pek değil. Erdoğan, krizin çözümüyle ilgili tartışmalara dahil olmak için çok istekli.” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın