Norveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Yarın Kur’an-ı Kerim’e yönelik gerçekleştirilecek olan eylem için Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Norveç Ankara Büyükelçisi, verilen izni iptal etti.

Avrupa’da İslamiyet’e yönelik saldırılar sürüyor.

İlk olarak İsveç’te aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri faşist İslam düşmanı Rasmus Paludan tarafından başlatılan provokatif eylem, dünyanın gündemine oturdu.

Ardından Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’in yırtılmasıyla Türkiye’de nabızlar yükseldi.

Son olarak Danimarka’da yine Paludan tarafından kutsal kitap hedef alındı.

5 ülkeden Türkiye’deki vatandaşlarına terör uyarısı

İslam düşmanı Paludan’ın tehditleri ise son bulmazken, NATO üyesi olmak için Türkiye’nin onayını alması gereken İsveç yönetiminin skandal eylemleri engellememesi de büyük tepki çekiyor.

Düzenlenen eylemler infiale neden olmuş; ABD, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya toplamda 5 ülke güvenlik gerekçesiyle Türkiye’deki vatandaşlarını terör eylemine karşı uyarmıştı.

Büyükelçi, Dışişleri’ne çağrıldı

Yaşananlar tazeliğini korurken, diplomatik kaynaklar yeni bir eylemi duyurdu.

Bu kez gözler Norveç’e çevrildi. Edinilen bilgiye göre yarın ülkede Kur’an-ı Kerim’in yakılması için bir eylem düzenleneceği belirtildi.

Bunun üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Bu tutumun kabul edilemez olduğu vurgulandı

Büyükelçi’ye, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki söz konusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımı en güçlü şekilde kınandığı ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletilerek, bu eyleme izin verilmemesinin beklendiği vurgulandı.

“Verdikleri izni iptal ettiler”

Konuya ilişkin açıklama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Bakan Çavışoğlu, verilen iznin iptal edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

İslam düşmanlığı başta olmak üzere; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İsveç, Hollanda ve Danimarka’da olanları gördünüz. Aynısı Norveç’te olacaktı. Norveç’te yarın kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi’ni Bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler. Bu bir nefret suçudur, nefret ifade özgürlüğü değil ki.

Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya bunların hepsinde aşağı yukarı ifade özgürlüğü ile ilgili aynı kanunlar var, farklı kanunlar yok. Bu 4 ülkeden Norveç iptal etti, Finlandiya izin vermeyeceğini söyledi ama İsveç ve Danimarka’da ifade özgürlüğü adı altında, dinimiz barış dini olan İslam ve kutsal kitabımıza yönelik yakma ve hakaretler gerçekleşti. Ama bunu onlara karşı yapmaya kalkın hemen ırkçılık, yabancı düşmanlığı, radikalleşme vs., hepsi yanlış.

Biz bunları doğru bulmuyoruz. Hangi dine hangi inanca yönelik olursa olsun doğru değildir. Biz inanan insanlar olarak İslam düşmanlığını da insanlık suçu olarak görüyoruz, Hristiyan düşmanlığını da antisemitizmi de. Biz İsrail’in yaptıklarını, hukuk ihlallerini sonuna kadar eleştiririz ama kategorik olarak Yahudi düşmanlığı yoktur bizde. Olmaması da gerekiyor.

“Güvenlik nedeniyle izin verilmeyecek”

Açıklamaların ardından Norveç Polisi de şu ifadeleri kullandı:

“Oslo’daki Türk Büyükelçiliği önünde planlanan protestolara güvenlik nedeniyle izin verilmeyecektir.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın