Trump’tan Macron’a Türkiye ayarı!

ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO Zirvesi öncesi Londra’da bir araya geldi. İki liderin görüşmesine Türkiye damga vurdu. Macron, “Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil. Türkiye cumhurbaşkanından netleştirme rica ediyorum” dedi.

Trump ise Macron’un sözlerine karşılık şu ifadeleri kaydetti: Türkiye Patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. İşin başka bir boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump kritik NATO zirvesi öncesinde bir araya geldi.Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO’nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişide sarsıntıya neden olduğunu fakat söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Macron ayrıca “Türkiye’nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili belirsizliğini ulusal güvenliğimiz için çözmeliyiz” sözlerini kullandı.
Liderlerin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: Macron: “Açıklamalarım tepki çekmiş olabilir ama bunların arkasındayım. ABD onlarca yıldır çok fazla yatırım yapıyor. bu konuda aynı fikirdeyim. Daha güçlü bir NATO’dan yanayım. Türkiye konusuna gelecek olursak, bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu. Uzun vadeli barışı sağlamak için ‘düşmanımız kimdir?’ Bunu net bir şekilde ortaya koymak lazım. Terörle daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor.
Müttefik ülkelerin terörizm tanımları farklılık gösteriyor. ABD’nin daha fazla ödeme yaptığını görüyotuz ve bunu yavaş yavaş değiştiriyoruz. Biz olmadan NATO aynı şey olmayacaktır.
TÜRKİYE’DEN İKİ KONUDA NETLİK İSTİYORUM
Türkiye’den netleştirmeye ihtiyacımız var. İki konuda netlik istiyorum. Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil. Türkiye cumhurbaşkanından netleştirme rica ediyorum.
YPG terör örgütü olarak nitelenmezse buradaki bütün sonuçları bloke ediceğini söylüyorlar. NATO’nun ciddi bir üyesi olmaları için bunu netleştirmeleri gerekiyor. Bu konuları kendileriyle de görüşeceğiz.
Avrupa’nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti.
‘RUSYA DÜŞMANIMIZ DEĞİL’
Trump: Afrika’da varlığınız çok önemliydi. ABD’nin çok fazla, diğerlerinin çok az ödeme yaptığını söylemeniz önemliydi. Biz çok önemli bir oyuncuyuz ve biz olmadan NATO kesinlikle aynı şey olmayacaktır. ABD’nin sırtından geçiniyorlar. (Fransa ile ticaret anlaşmaları) Bu konuda görüştük ve çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Vergiler konusuna çözüm getirebiliriz. Önemli olan ABD şirketleri sadece bize vergi vermeli, başka ülkelere değil. Otak bir çıkar için bir vergi uygulamasıyla çözeceğimizi düşünüyorum.
Fransa’dan ürün alımı konusu üzerinde çalışıyoruz. Amerikan şirketleri var, teknoloji şirketleri var. Benim için farketmiyor çünkü bunlar Amerikan şirketleri. Biz Amerikan şirketlerine vergi ödetmek istiyoruz. Biz şaraba vergi ödetmek istiyoruz.
Suriye’de yakalanan çok sayıda terörist var. Çoğu Avrupa’dan. Cumhurbaşkanıyla konuşamadım daha siz teröristleri geri istiyor musunuz? Burada bir numaralı önceliğimiz IŞİD’in sonunu getirmek. Hala o bölgede savaşçılarımız var. IŞİD’e karşı mücadelemizi tamamlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu teröristlerden kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum. Yine IŞİD’in başka bir bölümünü yok ettik. Biz petrolü kendi güvencemiz altına aldık o yüzden petrolü kullanamayacaklar. Şimdi bu katkıların nereden geldiğini liste halinde tutuyoruz. Çok varlıklı olan insanlar da var katkıda bulunanlardan.
Türkiye ve Erdoğan’la iyi ilişkilerimiz var. Suriye’nin bir kısmından askerlerimiz çektik. Siz sınırınızda kimle istiyorsanız onlarla devriye gezebilirsiniz dedik. Askerlerin bazılarını petrol sahalarına konuşlandırdık, bazıları eve dönüyor.
“İŞİN BAŞKA BOYUTLARI VAR”
(S-400 yaptırımı olacka mı?) Bu konuda görüşüyoruz. Türkiye Patriot almak istemişti ama Obama yönetimi izin vermedi. Türkiye çok uzun zamandır Patriot füzesi almak istiyordu. Ama bunu Türkiye’ye satmıyorlardı. İşin bAşka bir boyutları da var. Bu konuları görüşeceğiz. (Rusya NATO’nun düşmanı mı?) Rusya, NATO’nun rakibi ya da düşmanı değil, iyi geçiniyoruz. Ancak yine de her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Rus halkının da bunu görmek istediğini düşünüyoruz.”
ERDOĞAN: BALTIK PLANI’NIN KARŞISINDA OLURUZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO müttefiklerinin YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı’na karşı çıkmaya devam edileceğini söyledi. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’ya hareketi öncesi açıklamada bulunan Erdoğan, “NATO kendini güncellemeli, YPG konusunda tavrımız değişmeyecek” dedi
Erdoğan,”Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, bizim NATO’daki dostlarımız eğer terör örgütü olarak kabul etmezse, kusura bakmasınlar, orada atılacak her türlü adımın karşısında oluruz” ifadelerini kulllandı.
ESPER: YPG’Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMAYACAĞIZ
NATO zirvesi öncesi, ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Türkiye NATO’nun planlarını engellemekten vazgeçsin” çağrısında bulundu. Esper ayrıca ABD’nin, Türkiye’nin talebi üzerine YPG’yi terör örgütü olarak nitelendirmeyeceğini açıkladı.
Esper, Londra’ya uçuşunda Reuters haber ajansına röportaj vererek Türkiye hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Esper Türkiye’nin Baltık ülkeleri ve Polonya’nın savunmasına yönelik NATO planının önünü tıkamaması gerektiğini söyledi.
DUDA: BALTIK PLANI’NDA ÇÖZÜME ULAŞMAYI ÜMİT EDİYORUM
Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Ankara’nın Baltık ülkelerinin korunmasıyla ilgili plana koyduğu blokajı görüştüklerini ve bir çözüme ulaşmayı ümit ettiklerini belirtti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

9. Yargı Paketi yolda!

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerin öne çıkarılacağı 9. Yargı Paketi’nin hazırlıklarının tamamlanmak üzere …

Bir yanıt yazın