Trump’ın o “davetine” kırmızı bültenle cevap!

ABD Başkanı Trump’ın, SDG lideri Mazlum Kobani’yi Washington’a davet etmesi Ankara’nın büyük öfkesini çekti. Türkiye ile güvenli bölge mutabakatı imzalayan ABD yönetimine ‘kırmızı bülten’ ile cevap verildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Gül de daha önce Ferhat Abdi Şahin ismine çıkartılan Kırmızı bülten’in bu kez Mazlum Kobani ismiyle yenilendiğini ve Washington’a iletildiğini açıkladı.
Türkiye’nin bütün tepkisine karşın SDG ile ilişkilerini kesmeyen hatta bu görüşmeleri daha ileri noktalara taşılan ABD ile yeni bir kriz kapıda. ABD Başkanı Donald Trump’ın iki kez telefonla görüştüğü SDG lideri Mazlum Kobani’yi Washington’a davet girişimine karşı, ankara INTERPOL kartını devreye soktu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü YPG elebaşlarından “Mazlum Kobani” kod adlı Ferhat Abdi Şahin’e ilişkin çıkarılan kırmızı bülten hakkında, “Mazlum Kobani bir teröristtir. Dolayısıyla hakkında arama ve kırmızı bülten olan bir teröristle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Hele hele üst düzeyde görüşmeler yapılması, böyle şey olmaz” dedi.
Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Çavuşoğlu, YPG elebaşlarından “Mazlum Kobani”ye ilişkin “Mazlum Kobani bir teröristtir ve internette kırmızı bülten talebimiz üzerine çok önce yayınlandı. Dolayısıyla hakkında arama ve kırmızı bülten olan bir teröristle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Hele hele üst düzeyde görüşmeler yapılması, böyle şey olmaz” diye konuştu.

Teröristler meşrulaştırılmaya başlandığında, bu kişilerin ileride IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi gibi başka teröristlerle de görüşmeler yapılabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Oysa bizim için DEAŞ, YPG/PKK, FETÖ hepsi terör örgütüdür. Boko Haram gibi terör örgütleri de dahil. Kim olursa olsun. Teröristlerle böylesine bir diyaloğa ya da angajmana girmek geleneksel hale geldi” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, bu durumun, terörle mücadelede içine düşülen zaafiyetin bir örneği olduğuna işaret ederek, “Biz, tüm bunları bir yazıyla, notayla ABD’ye bildirdik. Bakın temasta olduğunuz terörist hakkında INTERPOL’ün arama bülteni var. Herhangi bir teröristle görüşmeniz kabul edilemez diye kendilerine bildirdik.” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın yarın Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin ise Maas’ın kendisine mesaj atarak son gelişmeleri birlikte değerlendirmek isteğini belirterek, “Biz sadece ABD ya da Rusya değil, yani sadece süper güçlerle değil, herkesle bu konuyu görüşürüz, görüşmek isteriz” dedi. Maas’ı Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açık yüreklilikle konuşuruz çünkü (Almanya Başbakanı Angela) Merkel’in de harekat konusunda diğerlerine göre daha yapıcı olduğunu biliyoruz. Heiko Maas’ın harekat başladıktan sonra Türkiye’yi kınayan açıklamaları vardı. Kendisiyle yaptığım telefon görüşmesinde de onları kınadığımızı net bir şekilde söyledik çünkü bir NATO müttefikinin teröristlerin tarafını değil, Türkiye’nin tarafını seçmesi gerekiyor.”
Konu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de gündemindeydi. Gül, Akçakale ilçesinde yaptığı basın açıklamasında, “Mazlum Kobani” kod adlı terörist Ferhad Abdi Şahin hakkında, yargı makamlarınca yakalama ve tutuklama kararı olduğunu, bunun üzerine kırmızı bülten çıkarıldığını belirtti. Kırmızı bültenin 196 ülkede geçerli olduğunu ifade eden Gül, şöyle konuştu: “ABD de bu kırmızı bülten anlaşmasına uyması gereken ülkelerdendir. Dün itibarıyla da bu konu Dışişleri Bakanlığımız üzerinden ABD’deki ilgili makamlara iletilmiştir. Bu kişinin hakkında kırmızı bülten olduğu için Interpol uygulamasıyla ABD’ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesi gerekmektedir. Gerekli hatırlatmalar yapılmıştır. Her iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması olduğu için bu örgüt liderinin iadesi gerekmektedir. ABD’ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak. Bu konuyla ilgili hiçbir yazıya gerek kalmadan Interpol’da kaydı olduğu için gereken yapılacaktır. Konu Dışişleri Bakanlığı üzerinden muhataplarına bir kez daha hatırlatıldı.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin saldırı!

Hollanda’da İslam karşıtı ırkçı grubun lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırısı nedeniyle gözaltına …

Bir yanıt yazın