Suudi Arabistan, Türkiye ile ilişkilerini güncellemek istiyor

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, ticaret ve güvenlik alanlarında Türkiye ile daha iyi ilişkiler için gizli ve açık görüşmeler gerçekleştirdiği iddia edildi. Bloomberg’de yayınlanan haberde Türkiye’nin Suudi Arabistan’ın askeri savunmasını yeniden inşa etme ve İHA’lar konusunda yardım edeceği belirtildi

Körfez ülkeleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek için görüşmeler gerçekleştiriyor. Özellikle Katar ile ilişkilerin normalleştirilmesinden ticaret ve güvenlik alanlarında Türkiye ile daha iyi ilişkiler için gizli ve açık görüşmeler gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre İki ülke bölgede ticaret ve güvenliğe fayda sağlayabilecek adımlar atarak Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyor.  Suudi Arabistan ve BAE geçtiğimiz günlerde Katar’la anlaşmazlığı sona erdirmişti.

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili, Türkiye ve BAE’nin ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı görüştüğünü belirterek, bu girişimlerin salgın nedeniyle durdurulan başkentler arasındaki uçuşları yeniden başlatma kararını teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.  Haberde Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e desteği konusunda fikir değiştirmediği, BAE ve Suudi Arabistan’ın ise bu hareketi tehdit olarak gördüğünün altı çizildi.

Ülkeler arsandaki ihracat pazarı güçlü bir pazarlık kozu. BAE, 2019’da gerçekleştirdiği 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Irak’tan sonra Türkiye’nin Orta Doğu’daki ikinci en büyük ticaret ortağı. Türkiye’ye petrol ve kimyasal tedarik eden Suudi Arabistan, düşen ihracata rağmen bölgesel pazarlarının başında geliyor.

Bloomberg’de yer alan makalede dikkat çeken bir detaya yer verildi. Londra’daki King’s College’da öğretim görevlisi olan Andreas Krieg, Körfez devletlerinin Türkiye ile yakınlaşma sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede “İdeolojik farklılıklar devam edecek ve çatışmalar sürebilir” derken, Riyad ve Ankara’nın yakınlaşmasının Suudi savunma sanayisini geliştirmekte kullanılabileceğini ifade etti.

Özellikle yerli insansız hava araçları ve diğer silahların geliştirilmesi noktasında Türkiye’nin tecrübesinden yararlanabileceğinden değinen Krieg, Suudi yönetiminin Türkiye’nin bu konudaki bilgi ve becerisinden büyük fayda sağlayabileceğini belirtti.  Suudi Arabistan her yıl milyarlarca dolarlık savunma sanayii alışverişi gerçekleştirirken, bu pazarda en çok parayı ABD’ye ödüyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …