Asgari ücretle birlikte bir maaş daha değişti!

Yeni yılla birlikte asgari ücretle birlikte birçok ücret de değişti. Bu ücretlerden birisi de annelere ödenen doğum yardımları… Çalışan anneler iş göremezlik ödeneğinden yararlanırken, çalışmayanlar için ise süt parası ve doğum yardımı var. 

Asgari ücretin artmasıyla birlikte annelerin doğum paraları da yükseldi. Çalışan anneler iş göremezlik ödeneği alırken çalışmayanlar için de süt parası ve doğum yardımı var. 2020 yılının sonunda belirlenen ve 2021 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret birçok ödeme ve borçlanmayı da değiştirdi.

Bunlardan birisi de annelere ödenen doğum yardımları. Asgari ücret 2021 yılında brüt olarak 3.577,50 TL olurken net ücret ise 2.825,90 TL olarak uygulanacak. Ödemeler ve borçlanmalar hesaplanırken brüt asgari ücret baz alınıyor.

ANNELERE ÜÇLÜ DESTEK
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in Yeni Asır’da kaleme aldığı ilgili yazısının devamı şöyle: Ülkemizde annelere pek çok konuda destek veriliyor. Bunların başında da doğum yardımları ve izinleri geliyor. Çocuğu olanlara doğum yardımı ve emzirme ödeneği verilirken; çalışanlara doğum izninde oldukları sürenin parası da devlet tarafından ödeniyor.

Anneler eğer çalışıyorlarsa doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta izinli sayılıyorlar. Bu süre doktor raporlarıyla uzatılabiliyor.  Ayrıca anneler doğumdan sonra işe başladıklarında süt izni de kullanabiliyor. Yine isteyen anneler çocuk sayısına göre belli bir süre yarım mesai çalışıp tam maaş alabiliyor.  Ayrıca ücretsiz izin de kullanabiliyor. İzinli ya da raporlu olduğu 16 hafta ya da bir başka ifadeyle 112 gün süresince ise annelere iş göremezlik ödeneği veriliyor.

ÖDENEKLER ZAMLANDI
Yeni yılda asgari ücretin artmasıyla iş göremezlik ödeneğinin en az tutarı da arttı. Asgari ücretlinin iş göremezlik ödeneği bin 580 lira artışla 7 bin 324 liradan 8 bin 904 liraya yükselmiş oldu.  Böylece en düşük doğum rapor parası 8 bin 904 liraya yükseldi. Annelerin aldıkları brüt maaş yükseldikçe bu rakamda artacak.

İLK ALTIN DEVLETTEN
Çalışsın-çalışmasın tüm annelere verilen doğum yardımının tutarı ise ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 lira.  Emzirme ödeneği yani süt parası için de kadının çalışıyor olması ya da kendi işini yapması veya eşinin kendi işini yapıyor ya da bir yerde çalışıyor olması yeterli oluyor.  Her yıl bu ödenek yeniden belirleniyor. 2020’de tutar 202 liraydı. Bu yılın tutarının 225 lira olarak açıklanması bekleniyor. Buna göre, ilk çocuğunu dünyaya getiren asgari ücretli bir anne devletten 9 bin 429 lira destek alabilecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bayraktar AKINCI’dan İHA-230 Süpersonik Füzesi ile çifte atış

Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan İHA-230 Süpersonik Füzesi ile bir …