Albayrak: İstihdam paketi hazırlıyoruz, Türkiye pozitif ayrıştı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istihdamda çok ciddi bir paketin hazırlandığının müjdesini verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istihdam ve ekonomik büyüme konularında önemli açıklamalarda bulundu.
İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Albayrak, “İstihdam konusunda çok ciddi bir paket hazırlanıyor. Tüm paydaşların inisiyatif aldığı, destek verdiği bir resim ortaya koyacağız. Bu ay içinde gelişmelere sahip olacağız.” diye konuştu.
“ÖNCELİĞİMİZ İSTİHDAM”
Albayrak, önceliklerinin istihdamı korumak olduğunu belirterek, “2020 yılı için tahminlerimizi yaparken normal bir döneme göre hesapladık. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu ortamda Bütçe dengesi performansı önceliğimiz değil.” dedi.
“TÜRKİYE, POZİTİF AYRIŞTI”
Türkiye’nin bu 3 ayda yeni sistemin de getirdiği katkı ile birçok anlamda pozitif ayrıştığını vurgulayan Albayrak, “Çok dinamik bir süreç. Aktif olunması gereken bir süreç. Kararlı güçlü adımlar attık. 2. çeyrek büyümesinde de Türkiye en az etkilenen ülke olacak.
3. çeyrek ve 4. çeyrekle birlikte daha olumlu bir şekilde bu yılı geride bırakacağız. ‘Dünyanın üzerinden kamyon geçerken, bize motorsiklet çarptı’ diyeceğiz belki ilerde. Attığımız, atmakta olacağımız adımlar da var.” ifadelerini kullandı.
“DÖVİZ TALEBİ YOĞUNLUĞU YOK”
Bakan Albayrak, döviz talebi yoğunluğunu görmediğini, altın talebinin dünyanın her yerinde olduğu gibi arttığını dile getirerek, “Altına yönelik talep hafif hafif yavaşlamaya başladı. Küresel kaynaklı bir krizde Türkiye ilk defa enflasyon faiz ve kur denkleminde kontrolü kaybetmedi. Faiz, kur ve enflasyonda istikrardan vazgeçmeyeceğiz. Alternatif yatırım araçları ön plana çıktı.” diye konuştu.
Soru-cevap kısmı şu şekilde:
SORU: Kısa Çalışma Ödeneği ve işten çıkarma yasağı uzatılacak mı?
CEVAP: “İstihdam konusunda çok ciddi bir paket hazırlanıyor. Tüm paydaşların inisiyatif aldığı destek verdiği bir resim ortaya koyacağız. Bu ay içinde gelişmelere sahip olacağız.”
SORU: Kredi paketleri konusunda vergi indirimi de olur mu?
CEVAP: “Vergi affı gibi algılanacak konulara ben hep karşı oldum. Yapılandırmalar konusunda adımlar atılmıştı. İhtiyaç dahilinde her türlü adım atabiliriz. Şu anda somut bir şey yok.”
SORU: Altın ve döviz konusunda vergi sonrası sermaye kontrolümü geliyor şeklinde eleştiriler gelmişti. Buna yorumunuz nedir?
CEVAP: “Bağımsız bir ülkeyseniz o ülkenin para biriminin itibarını korumalısınız. Dünyada Türkiye kadar sermaye hareketi rahatlığı kolaylığı olan ülke var mı? Bu kadar hızlı işlem yapılabilen kaç ülke var? Ben anlatmaktan yoruluyorum. Belli dönemlerde finansal güvenlik konusunda tedbir almak gerekiyor. Türk varlıkları daha cazip kılmak için çalışmaya devam edeceğiz.
Faizlerdeki düşüşün reel sektörün rahatlamasında olumlu etki ettiğini görüyoruz. Faiz ikliminin oluşturduğu fırsat büyümeye katkısı olacaktır. Enflasyonda güçlü bir disiplinin meyvelerini alacağız. Enflasyonda 8,5 hedef gerçekleşebilir bir hedef. Maliye politikalarının öne çıkacağı bir dönem olacak”
SORU: Swap konusunda hangi noktadayız?
CEVAP: “Biz her ülke ile güçlü adımlar atıyoruz. Atmaya devam edeceğiz. Döviz borçluluğu gittikçe azalıyor. Dolarizasyon tersine dönmeye başladı. Bu süreç başladı. Etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Dolarizasyonun terse döndüğü bir dönemde 2021’de çok farklı bir tablo çıkacak.”
SORU: Ekonomik hedeflerde revizyon var mı?
CEVAP: “Güncelleme konusunda çalışıyoruz. Acele etmiyoruz. Sağlıklı olsun. Zamanlamasından ziyade gerçekliği daha önemli. İstihdam kalkanı konusunda çizilen çerçeve bugüne kadarki en geniş en kapsamlı olacak. Cesur adımlar atılması gereken bir dönemdeyiz.
Bankalarla periyodik olarak toplanıyoruz. Gayet verimli bir toplantı oldu. Yeni normale herkes adapte olmalı. Ülke olarak adapte olacaksak sektörlerde olacak. Bankalarımızla aynı düşünüyoruz ama uygulama konusunda hızlı adapte olanlar öne geçecek. Olağanüstü dönemler olağanüstü tedbirler getirecek. Normalleştikçe alınan tedbirler de normalleşecek. Her baş ağrısına aspirin dönemi bitti. Farklı şeyler yapıp farklı sonuçlar almalıyız. İş dünyası reel sektör bankacılık sektörü için geçmiş alışkanlıklar dönemi bitti. Böyle bir dönem yok artık. Bu yaklaşım değişecek. Birilerini üzüyoruz. Bu yeni normali doğru okuyanlar kazanacak.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Şimşek yerel seçimin ardından ilk yatırımcılar toplantısını ABD’de yaptı

ABD’li yatırımcılara seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de Haziran 2028’e kadar seçim olmayacağını, …

Bir yanıt yazın