ABD’den 5G’li Huawei tehdidi

ABD, 5G ağlarını Çin teknolojisi ile kurmak isteyen ülkelere üstü kapalı tehdit etti. Reuters’ın üst düzey bir ABD’li güvenlik bürokratına dayandırarak verdiği habere göre, ABD 5G altyapılarını kurarken Huawei teknolojilerini kullanmak isteyen ülkelerle ilişkilerini yeniden gözden geçirebilir.
Dünya genelinde 5G teknolojiden geçilmesi ile başlayan global rekabette sektörün güçlü aktörü Çin kökenli Huawei şirketine ABD tarafından yapılan baskılar artıyor. Reuters’ın üst düzel bir ABD’li güvenlik bürokratında dayandırarak verdiği habere göre, ABD 5G altyapılarını kurarken Huawei teknolojilerini kullanmak isteyen ülkelerle ilişkilerini yeniden gözden geçirebilir.
ABD Dışişleri Bakanlığı enformasyon politikaları uzmanı Robert Strayer, “Huawei ya da başka bir güvenilmezi sunucunun 5G iletişim ağına dahil edilmesi bir risktir. Eğer ülkeler güvenilir sunucuları sürece dahil etmezse bu ülkelerler bilgi değişimi ve ağ bağlantılarını bugünkü gibi sürdürme imkanını yeniden değerlendirmek zorundayız” diyerek ABD’nin tavrını açıkladı.
İNGİLTERE’YE DOLAYLI TEHDİT Mİ?
ABD, 5G alt yapı ağında Huawei şirketinin temel alan olarak bilinen ağlar (core network) ya da daha az önemli görünen antenleri kurması konusunda bir fark gözetmiyor. Çin şirketi Huawei’ın ağların kurulmasında yapacağı herhangi bir katkı ABD tarafından risk olarak değerlendiriliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı uzmanının yaptığı açıklama özellikle İngiltere’ye yapılan dolaylı bir tehdit olarak değerlendiriliyor. İngiltere, Five Eyes (Beş Göz) olarak bilinen ve içinde ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zellanda’nın bulunduğu istihbarat işbirliği ağının bir üyesi. İngiltere Huawei’nin 5G ağı oluşturulurken temel hizmetlerin dışında bırakılmasına ancak bazı kısıtlamalarla bu şirketten hizmet almaya onay veriyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın