Bahçeli’den Azerbaycan mesajı: Kardeşliğimiz günlük meselelerle gölgelenemez

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağların tarihî köklere dayandığını belirterek iki ülke arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkların kalıcı bir ayrılığa dönüşmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bahçeli, Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin karşılıklı güven, egemenliğe saygı ve ortak hedeflerle güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet’in 103’üncü yılı, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 35’inci yıl dönümü ve Ankara’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamasında Türk dünyasının ortak tarihine, kültürel mirasına ve geleceğe yönelik hedeflerine değinen Bahçeli, özellikle Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemine dikkat çekti.

“Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağlar tarihî bir mirastır”

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliğin yalnızca güncel siyasi gelişmeler üzerinden değerlendirilemeyeceğini belirten Bahçeli, iki ülke arasındaki ilişkinin ortak tarih, mücadele ve millet iradesiyle şekillendiğini ifade etti.

Türk dünyasındaki kardeş devletlerle ilişkilerin de aynı anlayışla ele alınması gerektiğini kaydeden Bahçeli, gündelik tartışmaların köklü bağlara zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

“Anlaşmazlıklar kalıcı ayrılığa dönüşmemeli”

Türk devletleri arasındaki ilişkilerde sağduyunun önemine işaret eden Bahçeli, ayrılıkları derinleştirebilecek söylem ve girişimlere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Bahçeli, hiçbir anlaşmazlığın büyütülerek kalıcı bir kopuşa dönüşmemesi, kardeş ülkeler arasındaki güvenin korunması ve ortak geçmişten gelen bağların güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ankara Zirvesi Türk dünyasının geleceği açısından önemli

Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında Ankara’da gerçekleştirilecek zirvenin tarihî ve siyasi açıdan önemli bir buluşma olduğunu belirten Bahçeli, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümüyle Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının yıl dönümünün aynı dönemde kutlanmasının anlamına dikkat çekti.

Türk milletinin tarih boyunca bağımsızlığını korumak için büyük mücadeleler verdiğini ifade eden Bahçeli, Ankara’daki buluşmanın ortak geçmiş ile geleceğe yönelik hedefler arasında güçlü bir bağ kurulmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Zirvenin; kardeş devletlerin egemenlik haklarına saygı, ortak çıkarların geliştirilmesi ve Türk dünyasının uluslararası alandaki etkinliğinin artırılması bakımından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Ortak medeniyet mirası Türk dünyasını bir arada tutuyor

Bahçeli, Türk dünyasının birlik düşüncesinin yüzyıllar boyunca aktarılan dil, kültür, edebiyat ve düşünce mirasına dayandığını ifade etti.

Manas ve Alpamış destanlarından Dede Korkut’un bilgeliğine, Yusuf Has Hacib ve Kaşgarlı Mahmud’un eserlerinden Ali Şîr Nevâî, Hoca Ahmet Yesevî, Yunus Emre, Abay ve Mahtumkulu’nun düşünce dünyasına uzanan geniş bir kültürel birikimin ortak kimliğin temelini oluşturduğunu belirtti.

İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” düşüncesinin de Türk dünyasının ortak geleceği açısından yol gösterici niteliğini koruduğunu vurgulayan Bahçeli, tarih boyunca coğrafi sınırlar ve siyasi gelişmeler yaşansa da milletler arasındaki kültürel yakınlığın ortadan kalkmadığını kaydetti.

“Türk dünyasının birliği, bir devletin diğerine üstünlüğü değildir”

Türk devletleri arasındaki iş birliğinin karşılıklı saygı ve eşitlik temelinde gelişmesi gerektiğini belirten Bahçeli, birlik anlayışının herhangi bir devletin diğerleri üzerinde hâkimiyet kurması anlamına gelmediğini ifade etti.

Her ülkenin bağımsızlığına, egemenliğine ve millî iradesine saygı gösterilmesinin önemini vurgulayan Bahçeli, Türk dünyasının ortak hedeflere ancak güven ve kardeşlik hukukuyla ulaşabileceğini dile getirdi.

Türk devletleri arasında güvensizlik oluşturmayı ve tarihî bağları zayıflatmayı amaçlayan girişimlere karşı sağduyulu hareket edilmesi gerektiğini belirten MHP lideri, farklılıkların ayrışma gerekçesine dönüştürülmemesi çağrısında bulundu.

Ekonomiden enerjiye ortak iş birliği hedefi

Bahçeli, Türk dünyasının geleceğine ilişkin hedeflerin yalnızca kültürel yakınlıkla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek ekonomik ilişkilerin, ulaştırma ağlarının ve enerji bağlantılarının geliştirilmesinin önemine değindi.

Eğitim ve kültür alanlarında kalıcı iş birlikleri kurulmasının yanı sıra siyasi eş güdümün artırılması ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2040 Vizyonu doğrultusunda somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin sahip olduğu deneyim ve imkânların Türk dünyasının ortak kalkınmasına katkı sağlamasının önemine işaret eden Bahçeli, hedeflerinin tarihî köklerinden güç alan, bağımsızlığını koruyan ve uluslararası alanda etkisini artıran güçlü bir Türk dünyası olduğunu kaydetti.

“Türk dünyasının geleceği ortak sorumluluğumuzdur”

Açıklamasının sonunda Ankara’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin Türkiye ve kardeş ülkeler açısından hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni eden Bahçeli, toplantının ortak hedeflere yeni katkılar sunmasını diledi.

Türk dünyasının geleceğinin bütün üye devletlerin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bahçeli, kardeşlik bağlarının korunması, bağımsızlıklara saygı gösterilmesi ve tarihî mirasın gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti.

Bahçeli, açıklamasını Türk dünyasının birliğinin ve kardeşliğinin daim olması temennisiyle “Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” sözleriyle tamamladı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Brezilya seçimlerinde Lula fırtınası! Flavio Bolsonaro’yu geride bıraktı

Brezilya’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda Luiz Inácio Lula da Silva, rakibi Flavio Bolsonaro’yu geride …

Bir yanıt yazın