İsrail’e yönelik uluslararası baskı çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze’deki tabloyu sert sözlerle gündeme taşıdı. “Bu Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir, bu insani ve vicdani bir meseledir” diyen Erdoğan, İsrail hükümetine ve uluslararası topluma yönelik mesajlar verdi. Filistin devletinin tanınması çağrısını yineleyen Erdoğan, Gazze’nin yeniden inşası için de uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze’den Filistin’e, Ukrayna-Rusya savaşından Suriye ve Irak’a, Kıbrıs’tan yapay zekâya kadar çok sayıda başlığı gündeme taşıdı.

Erdoğan’ın konuşmasının merkezinde ise Gazze’de yaşanan insani kriz ve Filistin meselesi vardı.

2005 yılından bu yana 16. kez BM Genel Kurulu kürsüsüne çıkan Erdoğan, konuşmasına yaklaşık 10 yıl BM Genel Sekreterliği görevini yürüten Antonio Guterres’e teşekkür ederek başladı.

Ancak konuşmanın ilerleyen bölümünde ton sertleşti.

“Mahmud Abbas yoksa Türkiye var”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın üst üste iki yıldır BM Genel Kurulu’nda bulunamamasına dikkat çeken Erdoğan, Filistin halkının yalnız bırakılmayacağını söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin Filistinlilerin sesini BM kürsüsünde duyurmaya devam edeceğini belirterek, Filistin devletini henüz tanımayan ülkelere de kararlarını yeniden değerlendirme çağrısı yaptı.

Türkiye’nin Filistin politikasının temel başlıklarından biri olan 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti hedefi de Erdoğan’ın konuşmasında yeniden vurgulandı.

“81 yıl geçti, insanlık hâlâ barışı bekliyor”

BM’nin kuruluşuna ve 1945’te ortaya konulan hedeflere dikkat çeken Erdoğan, aradan geçen 81 yıla rağmen savaşların ve çatışmaların sona ermediğini söyledi.

Son bir yıllık dönemi değerlendiren Erdoğan, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan çatışmaların ağır insani sonuçlarına dikkat çekti.

Gazze, Ukrayna-Rusya savaşı, Myanmar, Darfur, İran ve Lübnan gibi başlıkları sıralayan Erdoğan, savaşların sadece cephede değil, milyonlarca insanın hayatında yıkıma yol açtığını ifade etti.

Gazze için sert sözler: “Bu Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir”

Konuşmanın en dikkat çeken bölümü Gazze oldu.

Erdoğan, Filistin meselesini kendi siyasi kimliğiyle sınırlı bir konu olarak görmediğini belirterek, meselenin insanlık ve vicdan meselesi olduğunu söyledi.

Ardından şu ifadeleri kullandı:

“Bu Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir, bu insani bir meseledir. Hepimiz için vicdani bir meseledir.”

Erdoğan’ın hemen ardından kullandığı “Karşımızda öldürmeye doymayan soykırımcı bir zihniyet var” sözleri ise konuşmanın en sert bölümlerinden biri oldu.

Cumhurbaşkanı, uluslararası toplumun Gazze’deki tablo karşısında sessiz kalmaması gerektiğini savundu.

“Gazze dünyanın en büyük çocuk kabristanı”

Erdoğan, Gazze’deki çocukların durumuna da geniş yer ayırdı.

Bölgede çocukların öldüğünü, yaralandığını ve uzuvlarını kaybettiğini belirten Erdoğan, Gazze’yi dünyanın en ağır insani dramlarından birinin yaşandığı yer olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı, bölgede yaşananları bir baba ve dede olarak da değerlendirdiğini ifade etti.

İsrail’e ve uluslararası topluma çağrı

Erdoğan, İsrail hükümetinin Gazze’deki saldırılarını ve Batı Şeria’daki gelişmeleri eleştirirken, uluslararası toplumun İsrail üzerinde baskı kurması gerektiğini söyledi.

Gazze’de ateşkesin ardından da can kayıplarının sürdüğünü belirten Erdoğan, Filistin meselesinin kalıcı biçimde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu diplomatik girişimlerin ve ateşkes çabalarının takipçisi olduklarını belirten Erdoğan, Gazze’nin yeniden inşasının geciktirilmemesi gerektiğini söyledi.

“Filistin devletini boğma girişimleri hüsrana uğrayacak”

Erdoğan, Filistin devletinin kurulmasının önüne çıkarılan engellerin aşılacağını savundu.

1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve toprak bütünlüğüne sahip Filistin devletinin kurulmasını savunan Erdoğan, bu hedefe ulaşılacağı mesajını verdi.

Bu bölümdeki sözleri Genel Kurul salonunda alkışlarla karşılandı.

Suriye mesajı: “Kardeş Suriye halkının yanındayız”

Erdoğan, konuşmasında Suriye’deki yeni döneme de değindi.

14 yıllık savaşın ardından Suriye’nin yeni bir döneme girdiğini belirten Erdoğan, ülkenin istikrar ve huzur arayışına Türkiye’nin destek vermeye devam edeceğini söyledi.

Irak’la ilişkilere de değinen Erdoğan, özellikle Kalkınma Yolu Projesi başta olmak üzere bölgesel ekonomik projelerde işbirliğinin sürdüğünü belirtti.

Ukrayna-Rusya savaşı için diplomasi vurgusu

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin mesajında Erdoğan, savaşın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde sona ermesini istediklerini söyledi.

Karadeniz’de ticari gemilere yönelik saldırıların kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin kabul edilemez olduğunu belirten Erdoğan, seyrüsefer güvenliğinin korunması gerektiğini vurguladı.

KKTC için tanıma çağrısı

Kıbrıs konusunda da mesaj veren Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tescil edilmesi ve izolasyonların sona erdirilmesi çağrısını yineledi.

Erdoğan, uluslararası toplumu KKTC ile siyasi ve diplomatik ilişkiler kurmaya davet etti.

“Türkiye istikrar adası”

Türkiye’nin savunma sanayisi ve ekonomik yapısına da değinen Erdoğan, ülkenin bölgesel krizlerin ortasında istikrar sağlayan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Avrupa güvenliğindeki rolüne de dikkat çeken Erdoğan, Ankara’nın Avrupa güvenlik mimarisinin dışında tutulamayacağını ifade etti.

Yapay zekâ için uluslararası hukuk çağrısı

Erdoğan’ın BM konuşmasında dikkat çeken başlıklardan biri de yapay zekâ oldu.

Sosyal medyadaki dezenformasyonun toplumsal barış açısından oluşturduğu tehdide dikkat çeken Erdoğan, yapay zekâ alanındaki hızlı gelişmelerin de uluslararası düzenlemeler gerektirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, yapay zekâ konusunda Birleşmiş Milletler çatısı altında uluslararası ortak bir hukuki çerçeve oluşturulması çağrısı yaptı.

COP31 Antalya’da

İklim değişikliğine de değinen Erdoğan, Türkiye’nin kasım ayında Antalya’da düzenlenecek COP31 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Zirvede iklim adaletinin öne çıkarılacağını belirten Erdoğan, Avustralya ile yürütülen ortaklık kapsamında COP31’in somut uygulamaların öne çıktığı bir zirve olmasını hedeflediklerini söyledi.

Sıfır Atık ve gıda israfı

Erdoğan, Emine Erdoğan’ın 2017’de başlattığı Sıfır Atık Hareketi’nin küresel ölçekte farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Dünyadaki gıda israfına da dikkat çeken Erdoğan, bir tarafta milyonlarca ton gıdanın çöpe atıldığı, diğer tarafta insanların temel gıdaya ulaşmakta zorlandığı bir dünyada adaletten söz edilemeyeceğini belirtti.

Türkiye’nin gıda israfının önlenmesi ve küresel gıda güvenliği çalışmalarına katkı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Mehdi Eker için FAO adaylığı

Erdoğan ayrıca eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörlüğü’ne aday gösterildiğini açıkladı ve ülkelerden destek istedi.


İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı mesajı

Erdoğan, dünyada yükselen İslam düşmanlığına da dikkat çekti.

Müslüman kadınların ve kız çocuklarının ayrımcılığa maruz kaldığını savunan Erdoğan, bazı ülkelerdeki başörtüsü yasaklarını eleştirdi.

Yabancı düşmanlığı, kültürel ırkçılık ve antisemitizmle mücadele edilmesi gerektiğini de belirten Erdoğan, sosyal medyadaki dezenformasyonun toplumsal barışı tehdit ettiğini söyledi.

Konuşmasının son bölümünde yapay zekâ konusunda uluslararası hukuk çağrısını yineleyen Erdoğan, BM Uluslararası Yapay Zekâ Sözleşmesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bitcoin 86 bin doları aştı! Piyasada risk iştahı yeniden patladı

Fed’in faiz politikası ve küresel piyasalardaki hareketlilik Bitcoin’i durduramadı. Lider kripto para 87 bin 370 …

Hani Lider, Teşkilat, Doktrin? Peki Ya Hafıza?

Aziz DAĞTEKİN Yazdı Bazen bir yazıyı okursunuz… Üzerinden aylar geçer. Sonra dönüp o yazıya tekrar …

Hedef Yatırım Bankası’nın 2 Milyar TL’lik İşlemine MASAK Freni!

Fon soruşturmasında dikkat çeken yeni bir para hareketi gündeme geldi. Hedef Yatırım Bankası üzerinden gerçekleştirilmek …

Türk Vatandaşlığına Darbe Vuran Usulsüzlükler Ortaya Çıktı: 6 Bin 134 Kişi İçin İşlem Yapıldı

Türk vatandaşlığını yatırım yoluyla elde etme sürecindeki usulsüzlüklere yönelik denetimler sonuçlarını vermeye başladı. Sahte ve …

Tuncer Bakırhan: 250 metrekarelik konut üzerinden tartışma yürütüyorlar

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İmralı’da Abdullah Öcalan için yapıldığı belirtilen konut üzerinden …

Bir yanıt yazın