Gülerek gelen May, göz yaşlarına boğularak gitti

İngiltere Başbakanı May, 7 Haziran’da Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa edeceğini duyurdu. Yaklaşık 3 yıldır başbakanlık görevini yürüten May, istifasını duyurduğu konuşmasının sonunda gözyaşlarına hakim olamadı.
İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran’da partisinin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı.

Muhafazakar Parti yönetimi ile Başbakanlık konutu ’10 Numara’ bir araya gelen May, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, 7 Haziran’da parti liderliğini bırakacağını ilan etti. “Brexit’i hayata geçirememiş olmak benim için derin bir pişmanlıktır ve öyle kalacaktır.” ifadesini kullanan May, yeni parti lideri seçilene kadar başbakanlığı sürdüreceğini kaydetti.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Yaklaşık 3 yıldır başbakanlık görevini yürüten May, istifasını duyurduğu konuşmasının sonunda gözyaşlarına hakim olamadı.

May, detaylarını hafta başında açıkladığı yeni Brexit anlaşması paketi nedeniyle kabinesinin ve milletvekillerinin tepkisini çekmişti.May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda daha önce üç kez reddedilmişti. Theresa May’in liderliğindeki partinin, ülkede dün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük yenilgi alması bekleniyor.

May ile bugün görüşen parti yönetiminin, İngiliz siyasetçiyi istifaya zorladığı belirtiliyor.

MAY İSTİFASINA TEPKİLER

AB Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, May’in istifa açıklamasını “memnuniyetle” izlemediğini ifade etti.

Juncker’in May ile çalışmaktan mutlu olduğunu ve kendisini takdir ettiğini belirten Andreeva, “(Juncker) Yeni başbakana da aynı ölçüde saygı gösterecek ve çalışma ilişkisi geliştirecektir.” diye konuştu.

Andreeva, May’in istifasının AB’nin Brexit’e yaklaşımını değiştirmediğine işaret ederek, “Ayrılık anlaşmasına ilişkin pozisyonumuzda bir değişiklik bulunmuyor.” dedi.

BRXİT SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

May yeni Brexit planını iki önce Avam Kamarasına sunarken, kendi partisine ait koltukların çoğunluğunun boş olması da dikkati çekmişti.

May, Avam Kamarası’nın 3 kez reddettiği ancak haziran başında yeniden milletvekillerinin oyuna sunulacağı açıklanan Brexit anlaşmasının ayrıntılarını önceki gün basın toplantısıyla ilan etmiş, dün de milletvekilleriyle paylaşmıştı.

Başbakan May’in anlaşmaya yönelik itirazları gidermeyi amaçlayan vaatleri arasında milletvekillerine yeni Brexit referandumu konusunda bir oylama olanağı verilmesi de yer almıştı.

SEÇİM YENİLGİSİ DE ALMIŞTI

May, 2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron’ın istifasıyla boşalan koltuğa milletvekillerinin desteğiyle oturmuştu.

Ancak 2017 haziranında kendi kararıyla gittiği erken genel seçimde tek başına hükümet çoğunluğunu kaybeden May, Kuzey İrlanda’nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Seçim yenilgisinin ardından da İngiliz gazeteleri May için “yürüyen ölü” tabirini kullanıştı ancak İngiliz siyasetçi 2 yıl boyunca görevini sürdürmeyi başardı.

May aralık ayında parti içi muhalefetin girişimiyle gidilen güvensizlik oylamasından galip çıkmayı başarmıştı. Parti kurallarına göre May hakkında yeni bir güvensizlik oylamasına 12 ay boyunca gidilemiyordu.

Bununla birlikte May’in istifa baskılarına direnmesi halinde, parti yönetiminin bu kuralı değiştirebileceği ve May hakkında yeni bir güvensizlik oylaması yapılabileceği belirtiliyor.

İngiltere 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit’i, parlamentodan anlaşmaya onay çıkmadığı için 31 Ekim’e ertelemek zorunda kalmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Haydi 20-21 Nisan’da kafe ve restoranlara boykota

Restoran ve kafelerdeki fiyatların fahiş oranda artmasına tepki yağıyor. Sosyal medyada dile getirilen tepkiler dalga …

Bir yanıt yazın