İsrail, Lahey’deki dava suçlu bulunursa destek verenler de yargılanacak

İsrail, Lahey’deki Adalet Divanı’nda suçlu bulunursa, destek veren İngiltere Başbakanı Sunak, Almanya Başbakanı Scholz, Almanya İçişleri Bakanı Faeser, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis gibi liderler de soykırımdan yargılanabilecek.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda Gazze’de soykırım suçu işlemekle yargılanırken, destekçileri için de yargı yolu gözüküyor.

Uluslararası Adalet Divanı’nın Güney Afrika’nın İsrail hakkında açtığı soykırım davasında “İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına” hükmetmesi sonrası, soykırımcının suç ortaklarını da aynı akıbet bekliyor.

İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediğine hükmedilirse, İsrail’e desteklerini açıklayan Rishi Sunak, Olaf Scholz, Emmanuel Macron ve daha birçok isim için de yargı yolu açılacak.

Eski ingiliz büyükelçi Murray: “İsrail ile askeri iş birliği durmalı”

İngiltere’nin eski Özbekistan Büyükelçisi Craig Murray, İskoç gazetesi the National’a verdiği röportajda, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararı doğrultusunda İngiltere’nin soykırıma suç ortaklığı yapmakla suçlanabileceğine dikkat çekti. Murray, İngiltere hükümetinin İsrail ile askeri iş birliğinin durması gerektiğini söyledi.

“BM soykırım sözleşmesi, İngiliz hukuku içinde”

BM Soykırım Sözleşmesinin İngiliz hukukuna dahil edildiğine dikkat çeken Murray, İngiltere’nin terör devleti İsrail’e verdiği desteğin boyutu konusunda uyarılacağını belirtti.

The National, Silah Ticaretine Karşı Kampanya’ya göre İngiltere’nin İsrail’e en az 336 milyon sterlin değerinde askeri teçhizat sattığını belirtti ve Murray’ninşu sözlerine dikkat çekti:

Kıbrıs’ta Akrotiri’den düzenli olarak yaptıkları İsrail’e silah sevkiyatına artık devam edemeyecekler. Bu iddia edilen soykırım devam ederken İsrail’le askeri iş birliğini durdurmaları gerekiyor aksi halde soykırıma suç ortaklığı yapma riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

“Gazze’de soykırım tespit edilirse, 10 Numara da yargılanabilir”

Soykırım Sözleşmesi’nin sadece bir uluslararası hukuk meselesi olmadığını, Soykırım Sözleşmesi’ni özel olarak içeren 2001 tarihli Uluslararası Ceza Mahkemesi Yasası ile İngiltere ve Galler hukukuna dahil edildiğini belirten Murray, eğer Uluslararası Adalet Divanı Gazze’de soykırım tespit ederse 10 Numara’nın İngiltere’de soykırıma suç ortaklığı yapmakla suçlanabileceğini belirtti.

“Şimdi UAD’nin çok açık bir şekilde yaptığı şey, burada soykırım olduğuna dair uyarı yapmaktı, bu nedenle şimdi durmaları gerekiyor.” şeklinde konuşan Murray, İngiltere’de hükümet avukatlarının kararın ardından bakanlara İsrail’e silah satışını sürdürmenin olası hukuki riskleri konusunda uyarmak için yazacağını belirtti ve şöyle konuştu:

Hükümet avukatlarının bakanlara kişisel sorumlulukları konusunda ciddi uyarılarda bulunacağına inanıyorum. Ve Dışişleri Ofisi’nde bulunmuş biri olarak bunun gerçekleşeceğinden eminim. Şimdi hükümet avukatları tarafından bakanlara, eğer soykırım bulunursa ve İsrail’e silah sevkiyatları devam ederse kişisel sorumlulukla karşılaşabilecekleri konusunda uyarılar yapılacak.

Biden’a şimdiden ABD’de dava açıldı

İsrail’in en büyük destekçisi ABD’de ise Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey yetkililer, soykırımcıya suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

ABD’li bir sivil toplum kuruluşu olan Anayasal Haklar Merkezi’nin (CRR) kasım ayında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin hakkında dava açarken,

Sadece ülkenin soykırımı önleme yükümlülüğünü yerine getirmemekle kalmayıp İsrail’e koşulsuz askeri ve diplomatik destek sağlayarak kalkınmasının koşullarını da sağladığını söylemişti.

Geçtiğimiz günlerde ABD mahkemesi, Biden’ı Gazze soykırımına suç ortaklığı yapmakla suçlayan hukuk davasını görüştü.

Davacılar federal mahkemenin ABD’yi İsrail’in Gazze’deki düşmanlıklarına son vermesi için nüfuzunu kullanmaya çağırmasını istiyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın