BM Raportörleri: İsrail’in saldırısı bir savaş suçudur

Gazze’de soykırımı ve insani felaketi önlemek için ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler raportörleri, “İsrail’in Cibaliya Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısı uluslararası hukukun küstahça ihlalidir ve bir savaş suçudur” değerlendirmesinde bulundu.
Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e 7 Ekim’de düzenlenen saldırılar sonrası başlayan İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar üç haftayı geride bıraktı.

Hamas’a karşılık veren İsrail, Gazze Şeridi’nde hedef gözetmeksizin orantısız güç kullanmayı sürdürüyor.

BM’den yazılı açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinden Pedro Arrojo Agudo, Michael Fahri, Tlaleng Mofokeng, Paula Gaviria Betancur, Irene Khan, Francesca Albanese ve Ashwini K.P.’nin imzasıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, “İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ni yok etme planlarını durdurmaya yönelik çağrıları reddetmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz” ifadesi yer aldı.

Gazze’deki soykırımı ve insani felaketi önlemek için zamanın daraldığı vurgulanan açıklamada bu durumun önlenmesi için ateşkes çağrısı yapıldı.

“Filistin halkının ciddi bir soykırım riski altında”

Açıklamada, “Filistin halkının ciddi bir soykırım riski altında olduğuna olan inancımız sürüyor. Harekete geçmenin tam zamanı. İsrail’in müttefikleri de sorumluluk taşıyor ve İsrail’in felakete yol açacak eylem tarzını önlemek için hemen harekete geçmeliler” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’na 31 Ekim gecesinden bu yana düzenlediği ve yüzlerce Filistinlinin ölümü ile yaralanmasına yol açan hava saldırılarıyla ilgili duyulan dehşetin derinleştiği aktarılan açıklamada, “İsrail’in Cibaliya Mülteci Kampı’na yönelik hava saldırısı uluslararası hukukun küstahça ihlalidir ve bir savaş suçudur” değerlendirmesinde bulunuldu.

Gazze’de gıda, su, ilaç, yakıt ve temel ihtiyaç malzemelerine olan ciddi ihtiyaç ve her an ortaya çıkabilecek sağlık tehdidi riski konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, “Gazze’deki durum felaket seviyesinde bir kritik eşiğe ulaştı” denildi.

Gazze’de 2 milyondan fazla kişinin içme suyu bulmakta zorlandığının da altı çizildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın