İngiliz askerleri Kıbrıs’ta gerilim istiyor! Yol engeline Türk yumruğu!…

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Pile-Yiğitler Yolu inşaatına yönelik beyhude engelleme girişimine dair yeni görüntüler ortaya çıktı.

Görüntülerden, BM Barış Gücü askerleriyle KKTC’li yetkililer arasındaki sert bir arbede yaşanıyor.

TÜRKLER, YOL ÇALIŞMASINI ENGELLEMEK İSTEYEN İNGİLİZ ASKERLERİ YUMRUKLADI

KKTC’nin “insani bir proje” olan yol çalışmasını engellemeye çalışan BM İngiliz askerleri Türk işçilere saldırdı.

Türk işçiler de yumruklarla BM gücüne karşılık verdi.

Ardından KKTC polisleri de yol çalışmasında çalışan Türk işçilere destek vererek BM İngiliz askerlerini döve döve püskürttü.

DIŞİŞLERİ: BMGK ARAZİDEKİ GERÇEKLERDEN TAMAMEN KOPUK

Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanlığı, BMGK’nın Pile-Yiğitler yolunun yapımına yönelik basın açıklamasına ilişkin bir yazılı açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, söz konusu basın açıklamasının “arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuk” olduğu belirtilerek, “Açıklama konuya herhangi bir olumlu katkı getirmemekte, süreci aksine zorlaştırmaktadır. 18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiseler konusunda kullanılan ifadeler, gerçekleri çarpıtmakta ve yaşananları, yanıltıcı bir şekilde yansıtmaktadır. KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“İNSANİ BİR PROJE”

Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun inşasının “insani bir proje” olduğu kaydedilen açıklamada, yol çalışmalarına ilişkin bildirimin çok önceden yapılmasına rağmen yol inşaat çalışmalarına BM Barış Gücü (BMBG) askerlerince yapılan fiziki müdahalenin gerginliğe sebep olduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu hususun KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığınca son günlerde yapılan açıklamalarda da vurgulandığı hatırlatıldı.

BM Barış Gücü’nün, 18 Ağustos’ta KKTC’nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek yol projesini hakkaniyetsiz şekilde engellemeye çalıştığı, bu esnada hem kendi personelini, hem de yol yapımında görev alan tüm çalışanları tehlikeye attığı vurgulanan açıklamada, “BMBG’nin bu sorumsuz davranışı sonucunda” 4 BMGB personelinin, 8 de KKTC vatandaşının yaralanması nedeniyle üzüntü duyulduğu belirtildi ve acil şifa dileğinde bulunuldu.

RUMLARIN İNŞAATLARI HATIRLATILDI

BM Barış Gücü’nün, Kıbrıslı Rumların 1963’teki “ortaklık devletini gasp ederek Kıbrıs sorununa sebebiyet vermelerinin” ardından, 1964’te Kıbrıs Adası’nda konuşlandırıldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“BM Güvenlik Konseyi’nin basın açıklamasındaki ‘tüm izinsiz inşaatların kaldırılmasına’ yönelik çağrısının da Ara Bölge ve Pile bölgesindeki Türk tapulu arazilerden geçen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yolunu, keza Ara Bölge’den geçen Pile-Voroklini yolunu, Pile’deki üniversite binasını ve Ara Bölge ihlali teşkil eden diğer çok sayıda inşaatı yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olan Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu varsayıyoruz.”

“TARAFSIZ OLUN OLAYLAR BÜYÜMESİN”

Açıklamada, BM Barış Gücü’nün Ada’daki iki tarafa eşit muamele sergilemek ve tarafsız davranmakla mükellef olduğu, 18 Ağustos’ta yaşanan hadise gibi gelişmelerin, Kıbrıs Türklerinin BM Barış Gücü’ne duyduğu güveni yitirmesine yol açtığı ve BMBG’nin Kıbrıs’ta meselenin bir parçası haline geldiği belirtilerek, “Bu gidişatın önüne geçilmesi ve BMBG’nin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın barışı koruma misyonlarından beklenen tarafsızlığı ortaya koymasının sağlanması BM Güvenlik Konseyi’nin görevidir.” ifadesi kullanıldı.

BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİ İLE KKTC GÜVENLİK GÜÇLERİ ARASINDAKİ GERGİNLİK

BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni engellemek üzere geçtiğimi cuma günü sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.

Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.

KKTC güvenlik güçleri ise BM’ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın