Doların piyasada hakimiyetini kıracak ekonomik savaşlar başlıyor mu?

BRICS Zirvesi katılımcılarına hitap eden Putin, doların ticaretteki payını azalttıklarını söyledi. Rus lider, “Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki süreç ivme kazanıyor” dedi.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin bir araya gelerek oluşturduğu BRICS bloğu, dolar kullanımını azaltıcı hamlelerde bulunuyor.

Güney Afrika’nın Johannesburg kenti, 15. BRICS Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Doların payını azaltıyorlar

Zirveye video mesaj yoluyla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkeleri arasındaki ticarette doların payını giderek azalttıklarını söyledi.

Putin, yaklaşık 3 milyar insanın yaşadığı BRICS ülkelerinin küresel ekonominin de yaklaşık yüzde 26’sını oluşturduğuna işaret ederek, BRICS ülkelerinin satın alma gücü paritesi açısından G7 ülkelerini de geride bıraktığını söyledi.

Dolarsızlaştırma süreci ivme kazanıyor

Dolara karşı attıkları adımdan bahseden Putin şöyle devam etti:

Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki nesnel, geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor. Karşılıklı ödemeler, parasal ve mali kontrol için etkili mekanizmalar geliştirilmesine yönelik çabalar sarf ediliyor.

Sonuç olarak, BRICS içindeki ihracat-ithalat işlemlerinde doların payı azalıyor. Geçen yıl (doların payı) bu oran yalnızca yüzde 28,7 seviyesindeydi.

Yaptırım tepkisi: Küresel ekonomik durumu bozdu

Yasa dışı yaptırımların, devletlere ait varlıkların dondurulmasının ve serbest ticaretin ihlaline yönelik adımların küresel ekonomik durumu bozduğunu vurgulayan Putin şunları söyledi:

Bunun doğrudan sonucu kaynak kıtlığı, artan eşitsizlik ve işsizlik, dünya ekonomisinin diğer kronik sorunlarının şiddetlenmesi oldu.

Gıda, temel tarım ürünleri ve mahsul fiyatları hızla artıyor ve bu da ilk önce en savunmasız yoksul ülkelere zarar veriyor.

“Birbirimizin çıkarlarına saygılıyız”

BRICS ülkeleri arasındaki iş birliğinin arttığını belirten Putin, “Eşitlik, ortaklık desteği, birbirimizin çıkarlarına saygı ilkeleri üzerinde iş birliği yapıyoruz.” dedi ve ekledi:

Bu, dünya toplumunun, küresel çoğunluğun isteklerini karşılayan istikametin, birliğimizin geleceğe yönelik stratejik istikametinin özünü oluşturuyor.

“Doların hakimiyeti sona erecek”

Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözleri, uluslararası medyada yankı uyandırdı.

İngiltere merkezli Reuters, “Putin, BRICS’in küresel çoğunluk için çalıştığını söyledi” başlıklı haberinde, BRICS bloğunun, dünya nüfusunun çoğunun isteklerini karşılama yolunda ilerlediği belirtildi.

Suudi Arabistan merkezli Arab News, Putin’in sözlerine işaret ederek, “Doların dünya ticaretindeki hakimiyeti sona erecek.” diye yazdı.

‘Sayılı günler kaldı’ yorumu

ABD dolarının BRICS ülkeleri arasındaki ticarete hakim olacağı günlerin “sayılı” olduğu ifade edilerek şunlar aktarıldı:

Putin, zirvede ticaretin dolardan ulusal para birimlerine kaydırılmasını ele alacaklarını söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın