Özgür Özel, Türk-İş’in asgari ücret başlangıç rakamını değerlendirdi

CHP’li Özgür Özel, Türk-İş’in, asgari ücrette zam pazarlığının açlık sınırı üzerinden başlayacağı açıklamasına ilişkin “Bu iş eğer aza razı olmaksa bu tarihi bir hatadır” dedi.
Türkiye gündemini oluşturan asgari ücrete ilişkin müzakereler sürüyor.

Yeni yıla az bir süre kalırken milyonlarca asgari ücretlinin gözü de maaşlarına yapılcak zamda.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ediyor.

Konuya ilişkin 7 Aralık günü toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını da 14 Aralık günü gerçekleştirmişti.

Şimdi ise gözler 20 Aralık’ta yapılacak toplantıya çevrildi..

Asgari ücrette ilk rakam Türk-İş’ten gelmiş, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu belirtmişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu değerlendirdi.

Ankara’da bir otelde düzenlenen programda konuşan Özgür Özel, Türk-İş’in asgari ücret pazarlığındaki yaklaşımını yorumladı.

10 bin 128 liralık rakamı “olmazsa olmaz” olarak gördüklerini belirten Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bir tarihi hata”
“Talebi belirleyip onu pazarlık etmek yerine kırmızı çizgiyi ‘açlık sınıra çekme’ diye yeni bir müzakere tekniğini benimsemiş olmasından şaşırdık, irkildik, döndük bir baktık, bu iş eğer müzakeresizliği, aza razı olmayı, açlık sınırının 1000 lira üstüne kadar tırmanmayı makul gösterecek bir şeye evrilirse bu tarihi bir hatadır.

TÜRK-İŞ’in genel beklentiyi karşılayacak hatta aşacak bir rakam üzerinde imza atması gerektiğini, açlık sınırını kırmızı çizgi yapmakla beklentiyi açlık sınırının biraz üstüne taşıma gibi bir psikolojik meseleye çok tehlikeli baktığımızı, TÜRK-İŞ’in bu süreçteki mücadelesini ve atacağı ya da atmayacağı imzayı dikkatle takip edeceğiz.”

“10 bin lira olmazsa olmaz”
Özel, Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücrete geçen yılın ilk 6 ayı için verilmeyen enflasyon farkı, bu yılın ikinci yarısından bugüne kadarki enflasyon, yıl sonu enflasyon beklentisini, son çeyrek büyüme oranını içeren 10 bin 128 liralık rakamı da “olmazsa olmaz” olarak gördüklerini ve asgari ücret olarak önerdiklerini söyledi.

CHP’nin, vergi dilimlerine ilişkin kanun teklifini Meclis’e sunduğunu anımsatan Özel, TÜRK-İŞ’i ve bütün sendikaları ilgili kanun teklifine sahip çıkmaya davet etti.

“Türkiye, emekçilerin gelir vergisine ezdirildiği bir ülke haline geldi”
Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu da Türkiye’deki siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak, temel hak ve özgürlükleri sonuna kadar kullanmak için mücadele edeceklerini söyledi.

Türkiye’de, çalışanların yoksul olduğunu savunan Özdemiroğlu, “Emeğin, milli gelirden aldığı pay 2016’da yüzde 40 iken bugün yüzde 25’lere gerilemiştir. Türkiye, emeğin ekonomik büyümeden pay alamadığı, emekçilerin enflasyona ve gelir vergisine ezdirildiği bir ülke haline gelmiştir.” diye konuştu.

Genel Başkan seçimlerinin yarın yapılacağı Tez-Koop-İş Sendikası 12’nci Genel Kurulu’na Özel’in yanı sıra İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisinden genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, siyasi parti ve sendikaların temsilcileri ile Tez-Koop-İş üyeleri katıldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın