Slovakya: S-300’leri Ukrayna’ya gönderdik! Rusya: O S-300’leri imha ettik

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, son günlerde gündeme gelen iddiaları doğrulayarak, ülkesinin Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemi sağladığını duyurdu. Rusya ise; gönderilen S-300’leri imha ettiklerini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giden Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Twitter’dan yaptığı açıklamada, ülke basınında “Slovakya’nın Kiev’e S-300 hava savunma sistemi gönderdiğine” ilişkin haberleri doğruladı.

“S-300 HAVA SAVUNMA SİSTEMİMİZİ UKRAYNA’YA GÖNDERDİĞİMİZİ DOĞRULAMAK İSTERİM”

“Slovakya’nın Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemi verdiğini doğrulamak isterim” ifadesini kullanan Heger, “Ukrayna halkı hem ülkesinin egemenliğini hem de bizleri cesurca savunuyor. Rusya’nın saldırıları altında can kayıplarına karşı kayıtsız kalmamak ve yardımcı olmak bizim görevimizdir” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA: GÖNDERİLEN S-300’LERİ VURDUK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Slovakya tarafından Ukrayna’ya verilen S-300 hava savunma füze sistemini personeli ile birlikte denizden “Kalibr” yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını bildirdi.

Ukrayna’daki hedeflere yönelik dün yüksek hassasiyetli silahlar kullanıldığını aktaran Konaşenkov, “Denizden ‘Kalibr’ yüksek hassasiyetli füzelerle Dnipro bölgesinin güney eteklerindeki bir Avrupa ülkesi tarafından Kiev rejimine teslim edilen, hangarda gizlenmiş S-300 hava savunma füze sistemi taburu yok edildi. Dört S-300 fırlatıcısı ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine mensup 25 kadar personel vuruldu” ifadesini kullandı.

S-300’LERİN SEVKİYATI UZUN ZAMANDIR GÜNDEMDEYDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, daha önce yaptığı açıklamalarda, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini söylemiş, bunun için savaş uçaklarına ve hava savunma sistemlerine ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Hatta Zelenskiy, ABD Kongresi’ne yaptığı konuşmada direkt olarak “S-300’lere ihtiyacımız var” demişti.

Zelenskiy’nin çağrısı sonrası gözler Bulgaristan, Slovakya ve Yunanistan’a çevrilmişti. Zira bu 3 ülkenin de elinde Sovyetler döneminden kalma S-300’ler bulunuyor.

Yunanistan jet hızıyla yaptığı açıklamayla Ukrayna’ya S-300 tedariğinin kapısını kapatırken, Bulgaristan sessiz kalmayı tercih etmişti.

Ancak Slovakya, geçtiğimiz günlerde Amerikan Patriotlarının ülkesine konuşlanmasından sonra, elindeki S-300 bataryalarını Kiev’e sevk etmeye karar verdi.

ERDOĞAN: S-400 MESELESİ KAPANMIŞTIR

S-300 meselesinin konuşulmaya başlanmasının ardından o dönem Amerikan basını, Türkiye’nin elindeki S-400’leri de gündeme getirerek “S-400’leri verin, F-35’leri alın” manası çıkan haberleri pompalamaya başlamıştı. Ancak Türkiye, “S-400 defteri kapanmıştır” diyerek, söz konusu tedariğin gerçekleşmeyeceğini söylemişti.

NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için gittiği Brüksel’den yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Amerikan medyasında çıkan “Türkiye S-400’leri Ukrayna’ya versin, F-35’leri alsın” önerisine, “Her şeyden önce S-400 konusunda nasıl en başta ‘bizim için bu iş kapanmıştır’ dediysek, bugün de biz aynı noktadayız. Bu konu bizim için kapanmıştır. Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır, bu bitmiştir” diye cevap vermişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın