Gazeteci Nazlı Ilıcak, FETÖ darbe girişimi sonrasında 26 Temmuz 2016’da, “hükümeti devirmek, terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası” şüphesiyle tutuklanmıştı. 3,5 yıl tutuklu yargılanan Ilıcak, 2017’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmuştu.
TÜRKİYE’YE 16 BİN EURO CEZA VERİLDİ
Kasım 2019’da tahliye edilen Ilıcak’ın AİHM başvurusu neticelendi. Mahkeme gazeteci Ilıcak’ın ifade hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Ilıcak’ın terör örgütü üyesi olduğuna veya hükümeti devirmeye çalıştığına dair hiçbir somut kanıt bulunmadığı sonucuna vardı. Bu kapsamda Türkiye’ye 16 bin euro (256 bin TL) para cezası verildi.
“GAZETECİLİK FAALİYETLERİ”
AİHM’nin gerekçeli kararında, “Hükümetin, Ilıcak’ın bazı medya organlarındaki gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden mesajları aracılığıyla darbe girişiminin olası faillerinin kimliklerini sorgulamasını bir terör örgütü ile ilişkilendirmeye dayalı mantık kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.
Bu tespitten yola çıkan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) emniyet ve güvenlik hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.