Ömer Çelik: Astana ve Soçi mutabakıtına bağlıyız

AK Parti’de MYK sonrası açıklamalarda bulunan Ömer Çelik, Türkiye’nin Astana ve Soçi’ye bağlılığını sürdürdüğünü söyledi. Çelik, bir soru üzerine “Erdoğan-Putin görüşmesi başlıyor olabilir” dedi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı.
Çelik’in açıklamasında satır başları şu şekilde:
– Türkiye Cumhuriyeti’nin nerede olursa olsun vatandaşlarına sahip çıkma noktasında Vuhan’daki Türklerin tahliyesinde önemli bir operasyona imza attık.
– Sağlık Bakanlığı gereken tedbirleri aldı. Türkiye son derece önemli bir operasyona imza attı. Tamamen insani temelde nerede olursa olsun vatandaşlarına sahip çıkma konusunda vatandaşlarına sahip çıkma konusunda hassasiyeti ortaya konuldu.
– Gelen vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. Batı medyasında Çin’deki normal insanların aşağılandığı yayınlar görüyoruz. Bu üzüntü vericidir. Bu gizli bir ırkçılıktır. Türkiye Çin ile dayanışma içinde olduğunu göstermiştir.
– Gündem çerçevesinde 2011’den beri Suriye’de süren iç savaş ile gelişmeler oldu.
ESAD REJİMİNİN İDLİB’DEKİ ALÇAK SALDIRISI
– Rejim unsurları 3 Şubat tarihinde ağır bir topçu atışıyla askerlerimize saldırmıştır. Buna karşı Türk Silahlı Kuvvetleri yüksek bir kapasiteyle karşılık vermiştir. 54 rejim hedefi tamamen imha edilerek 70’den fazla rejim unsuru etkisiz hale getirilmiştir. Rusya’nın rejimi kontrol altına alamamasının altı çizilmelidir.
– Diplomatik süreçlerin geldiği nokta Soçi mutabakatı oldu. İdlib bölgesi çatışmasızlık bölgesi ilan edildi. Fakat Esad rejimi buna uygun davranmamıştır. Sistematik saldırılarını sürdürmüştür. Türkiye Astana’ya uygun olarak garantör ülke olarak üzerine düşeni yapmıştır.
– Rus tarafına askeri unsurlarımızın hareketi konusunda bilgi verilmiştir. Resmi olarak iki defa bu bildirim yapıldı buna rağmen rejim unsurları askerlerimize saldırmıştır.
– Türkiye Astana ve Soçi’ye bağlılığını sürdürmektedir.
– Yeni bir göç tehlikesinin olduğunu konusunda herkese uyarılarımızı yapıyoruz.
İNGİLTERE’NİN AB’DEN AYRILMASI
– 2020 yılının ilk ayı inanılmaz bir yoğunlukta geçiyor. Bunlardan bir tanesi de 1 Şubat’ta gerçekleşen Brexit dediğimiz süreç. Nihayet sonuçlandı ve İngiltere’nin bayrağı AB kurumlarından indirildi. Reform yapılamadığı için Avrupa Birliği dağılma ile karşı karşıya kalmıştır.
– Avrupa hep Çin ve Rusya’dan gelen tehditlere odaklanmıştı. Şimdi iç krizlerle uğraşıyorlar. Burada kilit kelime reformdur. AB dağılma gibi bir tehdit ile karşı karşıya kalmaktadır. Reform yapamadığı için AB cazibesini yitiriyor. Türkiye ile ilgili olarak AB gerçekten kapsayıcı bir tutum ortaya koysaydı bu sıkıntıları yaşamayacaktı.
– Bugün görünmez Berlin Duvarlarını inşa edenler olduğunu görüyoruz. Umarız Avrupa bu Brexit sürecinden bir ders çıkarır.
ABD’NİN SÖZDE ORTA DOĞU’DA ‘YÜZYILIN PLANI’
– Trump’ın açıkladığı ‘Yüzyılın Planı’ bir işgal planıdır. Kabul edilemez. Bu plana ilk tepki koyan ülke Türkiye’dir. Genel tepki bu planın müzakere edilsin yönünde orta yolcu bir tavırdı. Türkiye’nin tavrının ardından daha net tavırlar gelmeye başladı. İki devletli bir çözüm olmalıdır. Bunun da uluslararası anlaşmalarla teminatı yapılmış şekilde ilerlemesi gerekir. Arap Birliği’nin bir reddi oldu. Sağ duyulu bir karar aldılar.
– Filistin halkının meşru haklarının sayılmadığı bir planı kabul etmemiz mümkün değildir.
– ABD bu planı ortaya koyarak tarafsızlığını kaybetmiştir.
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI TARTIŞMASI
– Bir tartışma yürüyor. FETÖ Türkiye’nin en büyük tehdit kabul ettiği bir örgüt. Bu örgütle her alanda mücadele devam etmektedir.
– FETÖ’nün siyasi ayağı var mıdır yok mudur tartışması devam ediyor. Elinde bilgi belge olan varsa bu araştırılsın. Şunu bunu suçlamak bu mücadeleyi sulandırmaktan başka bir işe yaramaz. Aslında bu tutum FETÖ’nün temizlenmesine mi hizmet etmektedir başka bir şeye mi? Kim ki yüce Meclis’i aşağılamaya çalışıyorsa bunun altında iyi niyet yoktur.
– Türkiye darbelerden çok çektiği için, darbelere zemin yaratan yasal düzenlemelerin mevzuatımızdan çıkarılması en önemli gündemdi. O dönem önerge satır satır okunup tüm partiler tarafından kabul edildi.
– 30 gibi suçu kapsayan askerlerin yargılanmasının sağlanması bir devrimdir.
Soru-cevap bölümünde öne çıkanlar şu şekilde:

– (Rejimin İdlib saldırısı) Rejimin bu bölgeye yaklaşmaması gerekir. Astana’da bu düzenlemede garantör ülke olarak orada bulunmaktadır. Gözlem sahalarının olduğu yere manevra yapılırsa, gereken karşılık verilir. Rusya rejimin saldırganlığını kontrol altına almalıdır.
– Türkiye sivil halkı korumak için orada. CHP burada hassas olmalı. Hükümetin tezine katılmıyorsa bile orjinal bir tez söylesinler. CHP’den bir daha duyarlı ve Ankara’dan bakan bir yaklaşım yapmalarını bekliyoruz.
– Şu an Cumhurbaşkanı Erdoğan – Putin görüşmesi başlıyor olabilir.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın