Faiz indiriminde kesin oran tartışması!

TCMB ve ECB faiz kararını bugün açıklıyor. Birçok analiz kurumları ve ekonomistler faiz indirimine kesin gözüyle bakıyor. Medley Global Advisors Direktörü Rendell “Merkez politika faizini 300 baz puan düşürerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,75’e çekebilir” derken, Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Kalen, 385 puana kadar indirimin gerçekleşebileceğini ekledi.
Dünyanın gözü kulağı merkez bankalarında. Bir yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), diğer tarafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını açıklayacak. Amerika Merkez Bankası da (FED) aynı ay içinde eylül toplantısını gerçekleştirecek. Bugün TCMB’nin açıklayacağı faiz kararında tahminler en az 250 baz puan indirim yönünde. Yabancı ekonomistler, TCMB’nin bu haftaki toplantısında politika faizinde 250 – 300 baz puan civarında bir indirim bekliyor. TL’nin dolar karşısındaki performansı ve enflasyondaki düşüşün TCMB’nin faiz indirimine gitmesini sağlayacak önemli etkenler arasında olduğunu söyleyen analistler, yıl sonuna doğru politika faizinin daha aşağı seviyelere çekilebileceğine dikkati çekti. Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell, TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu Toplantısında politika faizini 300 baz puan düşürerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,75’e çekebileceği öngörüsünde bulundu. TCMB’nin TL’deki istikrar ve enflasyondaki düşüşten dolayı genişlemeci para politikası uygulayabileceğini aktaran Rendell, enflasyonun ileriki birkaç ay düşüş kaydedebileceğini dile getirdi. Rendell, manşet enflasyonun eylül veya ekim aylarında tek haneleri görebileceğini söyledi. Rendell, reel faiz oranlarının yıl sonuna kadar sıfıra yakın seviyelere inebileceğini bunun da politika faizinin yüzde 13-14 seviyelerine gerileyebileceği anlamına geldiğini vurguladı.
Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB’nin politika faiz oranını 250 baz puan indirerek yüzde 19,75’ten yüzde 17,25’e çekeceği öngörüsünde bulundu. Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen ise TCMB’nin politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 17,25’e indirebileceğini belirtti. Reel faiz oranlarının yüzde 2-3 seviyelerine çekilebileceğini söyleyen Kalen “TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahmininin yüzde 13,96, bu tahminin gerçekleşmesi durumunda yüzde 2-3 seviyelerindeki reel faiz oranı, yıl sonunda yüzde 15,9 – 16,9 politika faizi anlamına gelebilir” ifadelerini kullandı. Bu haftaki toplantıda piyasaların 200-270 baz puan arasında bir indirim beklediğini kaydeden Kalen, TCMB’nin politika faizinde yıl sonuna kadar toplam 285-385 baz puan arasında bir indirim gerçekleştirebileceği öngörüsünde bulundu.
RESESYON RİSKİ DEVAM EDİYOR
Deutsche Bank baş ekonomisti Davit Folkerts-Landau, yatırımcılara gönderdiği bilgi notunda, ABD ile Çin arasında ticari çatışmanın tırmanması halinde ise FED’in faizi sıfıra doğru indirmesi ve ABD ekonomisine ılımlı bir resesyon yaşanması riski bulunduğunu vurguladı ve ekledi: “Ekonomistlerimiz ABD için büyüme tahminlerini, büyük ölçüde ticari belirsizliğin bir sonucu olarak aşağı yönlü revize ettiler. İmalat daralıyor ve güçlü istihdam piyasasında çatlamalar var.” FED’in faiz indirimleri ne kadar büyük olursa, diğer merkez bankaları üzerinde buna yanıt verme baskısının artacağını belirten Folkerts-Landlau, ECB’nin de politika faizlerini indirmesini beklediklerini ve Banka’nın varlık alımlarına yeniden başlayabileceğini ifade etti.
TRUMP: FED FAİZİ SIFIRA İNDİRMELİ
ABD Başkanı Donald Trump, FED’in gösterge faizi sıfır seviyesine ya da daha altına düşürmesi ve ardından borcunu yeniden finanse etmeye başlaması gerektiğini söyledi. Trump “FED faizimizi sıfıra veya daha altına düşürmeli ve ardından borçlarımızı yeniden finanse etmeye başlamalıyız. Faiz maliyeti aşağı çekilirken, aynı zamanda vade kayda değer bir şekilde uzatılabilir. Harika bir para birimine, güce ve bilançoya sahibiz. ABD daima en düşük faizi ödemeli” dedi. Ağır eleştirilerine devam eden Trump “Enflasyon yok! Powell ve FED’in diğer ülkelerin zaten yaptıklarını yapmamıza olanak tanımamaları sadece bir saflık. Hayatta bir kez gelebilecek bir fırsatı mankafalar yüzünden kaçırıyoruz” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın