Yüce Divan Bilmecesinde Yalakalık

Günümüzde yalakalık beceriksizler ve güçlüye yaranmak için güçlü bir sektör haline geldi. Oldukça prim yapan sektör, siyasette güçlü iseniz, yapmış olduğunuz her türlü pis işleri paklar, aklar, eğer bir kurumda iseniz size malesef terfi aracı olur.

Bilindiği üzere,  genellikle  insanların  övünme, yapamadıklarını yapmış gibi gösterme,  güçlüye de yaranmışlık için olmayan hasletleri varmış gibi gösterme  egosu vardır. Zaman da ahir zaman olunca insanlar doğrudan hoşlanmıyorlar ama iltifattan  övünmekten çok  hoşlanıyorlar. Bunu becerebilenler, kendilerine çok güçlü pazar bulurlar. Günümüzde geçerli  sektör gelen yalakalık, siyasette,  kurumsal şirket ve  ortamlarda bile avantaj sağladığı hepinizin malumudur.

Yalakalık konularında  bile bazı eğitim türleri var. Bu eğitim türlerine, “kendini satma” ve “kendini satabilme sanatı” diğer adı ile pazarlayabilme diye rastlanmanız mümkün.  Aslında “kendini satmak” ve “kabul ettirmek” de insanın kendini geliştirmesi açısından, kendi derdini yalansız, haramsız, hilesiz bir şekilde  anlatması açısından gerekli bir durum ama çalıp çırpmakta, iftira atmada, hatta yapmış olduğu pis işlerde  aklanma için değil.

Peki firmalarda ve siyasette  bunun önüne nasıl geçilebilir? Bu konuda neler öneriyorsunuz? diyebilirsiniz.

Kurumsal olmayan her ortamda doğal olarak yalakalık  karşımıza çıkıyor. Bir de uzun dönem “aynı ilişki Modeli”nde kalan insanların yalaka olma ihtimali yükseliyor. Tabi onun için siyasi ve ticari kurumlara rotasyon öneriyoruz.  Kurum içerisinde ne kadar rotasyon olursa sorun o kadar çabuk çözülüyor.  Türkiye’de siyaseti ve  ticareti iyi bilen, işinde çok iyi çalışan, didinen ve zamanının çoğunu işi ile geçiren müteşebbis ve siyaset adamı profili var. Ama işin tekniğini bilen, işin aslını, nasıl yapılacağını, ölçülerini bilen müteşebbis ve siyaset adamı sayısı  maalesef az. Bu siyasette de ticarete de  böyledir.

Bu tahlillerden sonra sözü  5 Ocak’ta yapılan Yüce Divan bilmecesine getirmek istiyorum. Şimdi  adı geçen bu 4 bakan suçlu veya suçlu değil.  ortada bu kadar isnat ve iddia varken, Yüce Divan’a gitmeleri gerekmiyor muydu? Biz yargıç değiliz. Yargıçlar bile suç isnat olunmayana kadar suçlu demiyor. Öyleyse gündemi bu kadar meşgul eden  4 bakan mahkemeden neden  kaçırıldı? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedikleriyle suçlananlar bütün vicdanlarda aklanmadılar. Maalesef  bu yapılmadığı için 5 Ocak vicdanların sızladığı  kara bir gün olarak tarihe geçecektir.  Bize göre, komisyonun 22 Aralık’ta yapması gereken oylamayı ertelemesinin milletvekilleri üzerinde baskı ve tehdit oluşturulduğunun, aynı zamanda da yalakalığın açık göstergesidir. Soruşturma komisyonu, görevini yapamamıştır. Bunda İktidar partisinin olduğu kadar, muhalefetinde etkisi büyüktür. Toplum vicdanı rahatlatılmalıdır. Kim ne yapmışsa hesap vermelidir. Suç işleyenin yanına kar kalmamalıdır.

Bu tabloya göre Yüce Divan Bilmecesini meclisini çözeceğine inanmıyorum. Çünkü yalakalık sistemi, yalakalık hastalığı ülkenin bütün kurumlarını sarmış durumda. Bu hastalıktan ve yolsuzluklardan kurtulmanın, toplum vicdanında aklanmanın  tek yolu ve çaresi vardır.  Oda Peygamber Efendimizin Güzel Ahlak’ı ile ahlaklanmak ve  Hz. Ömer’in  Adaleti ile adaletlenmektir. Gerisi kim ne derse desin yalakalıktan oluşan basit bir hikaye…

 

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tarih katliam kulübesi olmaktan çıkmalıdır

Aziz Dağtekin Yazdı Adil yönetici hakkında Allah Rasulü bir hadis-i şerifte buyuruyor ki “Kıyamet gününde …

Bir yanıt yazın