Türkiye uçuşlarına sınır getirilmesi Rusya’yı sarstı!

Rusya’nın Türkiye ile koronavirüs nedeniyle 15 Nisan -1 Haziran tarihleri arasında uçuşları askıya alması kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan Moskova’da yaşayan Ruslar kararın gözden geçirilmesini talep ederek, Türkiye’de tatil yapmak istiyoruz” dedi.

Türkiye uçuşlarına sınır getirilmesi Rusya’yı sarstı. Türkiye’de tatil yapma planları suya düşen Ruslar, Moskova yönetiminin kararı gözden geçirmesini talep etti.

Başkent Moskova’da yaşayan Ruslar, Türkiye ile Rusya arasındaki hava yolu taşımacılığının 15 Nisan-1 Haziran itibarıyla geçici olarak kısıtlanmasını Demirören Haber Ajansı’na (DHA) değerlendirdi.

‘ÇOK ÜZÜLDÜK’ 

Moskova’da yaşayan Marina adlı Rus vatandaşı,Türkiye uçuşlarına sınır getirilmesine ilişkin, “Tabi ki çok üzüldük. Bütün tanıdıklarım çok üzüldü.Biz Ruslar Türkiye’yi çok seviyoruz. Orada tatil yapmayı çok seviyoruz. Umarım yakında durum düzelir. Mayıs ayını Türkiye’de geçirmek isterdim.

Mayıs aylarında vazgeçilmez adresimiz Türkiye’nin eşsiz koyları. Umarız karardan vazgeçilir” ifadelerini kullandı.

“SİDE’YE GİDECEKTİM, OLMADI” 

Oksana adlı Rus vatandaşı da “Daha önce Türkiye’de tatil yaptım. Hatta Mayıs ayında da gitmeyi planlandım ancak, ülkemiz Türkiye’ye olan seyahata kısıtlama getirmiş” dedi. Oksana Türkiye’ye seyahat kısıtlaması konusunda geçen hafta uyarı aldıklarını ifade ederek,” Aslında geçen hafta Rus turistleri için Türkiye’ye kısıtlama geleceği konusunda uyarı almıştık.

‘PLANLARIMIZ ALT ÜST OLDU’ 

Son günlerde de Türkiye hava trafiğine kapatılması açıklandığında bütün planlarımız alt üst oldu. Biraz tuhaf bir karar. Side’ye gitmiştim. Yine gidecektim ama olmadı. Doğasına hayran kalmıştım.Ayrıca insanları da çok misafirperverdi. Her şey harikaydı. Merhaba Türkiye! Seni özlüyoruz. Artık tatil için Kırım’a gideceğiz” dedi.

“ANTALYA FAVORİM ORADA TATİL YAPMAYI SEVİYORUM” 

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik aldığı sehayat kısıtlaması kararına son derece üzüldüklerini ifade eden Olga adlı genç ise, “Türkiye’ye gitmeyi ve denize girmeyi planlıyorduk. Önümüzdeki ay Türkiye’ye gidecektik.Bize Kırım’a gidin diyorlar ama Türkiye ile Kırım arasında büyük fark var. Ne kadar erken açılırsa o kadar iyi. Türkiye’de defalarca kez tatil yaptım. Antalya favorim. Orada tatil yapmayı çok seviyorum. Her şey dahil sistemine ise bayılıyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE TATİL ZAMANLARI GÜZEL GEÇİYOR” 

İgor adlı Rus vatandaşı ise, “Türkiye’nin hava trafiğine kapanması çok kötü bir fikir. Yanlış karardan dönülmesi gerekir. Bu yıl çok yorulduk. İnsanlar çok çalışıyor ve tatili hak ediyor. Bu yıl Türkiye’ye gidebileceğimi sanmıyorum. Ama gelecek yıl mutlaka gideceğim. Birkaç kez Türkiye’de tatil yaptım, Türkiye’de tatil zamanlarım her zaman çok güzel geçiyor.” ifadelerine yer verdi.

“KARAR OLUMLU ANCAK, TÜRKİYE’Yİ MERAK EDİYORUM” 

Öte yandan kısıtlamaların tam zamanında yapıldığı düşüncesinde olan Dmitriy Aleksandreviç ise, “Bence Türkiye’ye yönelik uçuşların kısıtlanması yerinde bir karardı.  Oradaki koronavirüs dalgasının ne kadar ciddi olduğunu duyuyoruz. Bence Türk ve Rus yetkililer doğru bir karar aldı. Türkiye’de hiç tatil yapmadım ama Türkiye’ye giden çok arkadaşım var. Şu an öğrenciyim. Daha sonra mutlaka Türkiye’ye tatile gideceğim. Çünkü Türkiye’yi merak ediyorum” dedi.

533 BİN 200 KİŞİ TUR PAKETİ ALMIŞTI 

Öte yandan, Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Türkiye uçuşlarına getirilen kısıtlamanın turizm sektörü için bir şok etkisi yarattığını, yasağın geçerli olduğu dönemde çok sayıda turun satın alındığını ifade etti. Lomidze, yasak döneminde 533 bin 200 kişinin Türkiye’ye gitmeyi planladığını açıklamıştı.

RUS TURİST TÜRKİYE’YE AKIN EDECEK

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya ise  “Hazirandan başlamak üzere Rusya’dan ülkemize yönelik talebin yüksek olacağını ve sezonun ekim ve kasım aylarını da kapsayacak biçimde sonbahar aylarına uzayacağını öngörüyoruz.” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Turizm Haftası dolayısıyla sektördeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde ülkelerin, salgınla mücadele kapsamında sürekli farklılık gösteren birtakım adımlar attığını, farklı dönemlerde çeşitli önlemler aldığını belirtti.

Bu adımlar ve önlemlerin de salgının bölgesel veya küresel seyrine göre dönem dönem değiştiğini ifade eden Bağlıkaya, bu noktada önemli olanın ülkeler ve kurumlar arasındaki iletişimin ve bilgi akışının süreklilik arz etmesi ve alınan önlemlere tüm dünyada uyulması olduğunu söyledi.

Bağlıkaya, Türkiye’de de Kovid-19 salgınının İngiltere varyantının etkili olması gibi etkenler neticesinde artan vaka sayılarının, Rus makamlarının uçuşları askıya alma kararında belirleyici olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Bu karar, elbette mayıs ayında Rusya’dan ülkemize yönelik olarak beklenen turizm hareketliliğini olumsuz etkileyecektir. Ancak ülkemizde özellikle ramazan dönemi için alınacak sıkı önlemler ve sürecin iyi yönetilmesiyle birlikte yaz sezonuna vaka sayıları azalmış olarak gireceğimizi tahmin ediyoruz. Rusya, çok köklü ve sıkı dostluk ilişkilerimizin olduğu bir ülke ve turizmde de en önemli birkaç pazarımızdan biri. Türkiye, Rus misafirlerimizin adeta ikinci vatanları. Dolayısıyla sezon açılışı Rusya pazarı açısından haziran başına sarkmış olsa da hazirandan başlamak üzere Rusya’dan ülkemize yönelik talebin yüksek olacağını ve sezonun ekim ve kasım aylarını da kapsayacak biçimde sonbahar aylarına uzayacağını öngörüyoruz.”

Türkiye’nin, Rus misafirler için vazgeçilmez bir destinasyon olduğunu anlatan Bağlıkaya, vaka sayılarının azaltılması ile birlikte uçuşların en kısa zamanda yeniden başlatılacağına inandığını vurguladı.

Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün, salgının damgasını vurduğu 2020 yılında iyi bir tecrübe edindiğini, ikili ilişkilerin ve bilgi paylaşımının son derece önemli olduğunun çok iyi anlaşıldığı bir noktaya gelindiğini belirterek, salgın ile ülke sathında topyekûn mücadelenin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Bu noktada karşılıklı ve sürdürülebilir iletişimin belirleyici etkenlerin başında geldiğini aktaran Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnanıyoruz ki turizm sezonu bu yıl geç başlasa da salgın sürecinin iyi yönetilmesi ve istenen düzeylerde kontrol altına alınmasıyla ekim, hatta kasım ayları sonuna dek uzayacaktır. Aşılanma çalışmalarının hızlı bir şekilde yürütülmesi, aşı dağıtımının dünya genelinde adil bir şekilde sağlanması ve aşılanmanın başarıya ulaşması halinde, yılın ikinci yarısından itibaren sektörümüzde hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz.”

Bağlıkaya, TÜRSAB olarak salgının başından bu yana sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, bu çerçevede dünyadaki muadil kuruluşlarla düzenli olarak iletişim ve bilgi akışı içinde bulunmanın yanında Türkiye’deki yetkililerle de sektörün sıkıntılarını paylaştıklarını kaydetti.

Bu perspektiften hareketle sezon öncesinde turizm çalışanlarının aşılanması konusunu gündeme getirerek Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını anımsatan Bağlıkaya, “Bu girişimlerimiz sonuç verdi ve turizm sektör çalışanlarının aşılanma süreci başladı. Aşılanmanın tamamlanmasıyla birlikte hem çalışanlarımızın hem de misafirlerimizin sağlığının korunmasını hedefliyoruz. Bunun da turizm sezonuna olumlu biçimde yansımasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …