Eski Yunan bakan Apostolakis: Kimse bizim için Türkiye ile savaşmaz

Yunanistan’da bir dönem Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Evangelos Apostolakis, Atina’nın Türkiye ile yaşadığı gerginlikte yalnız kalabileceğine dikkat çekti.
Yunanistan’da, ana muhalefetteki Syrzia Partisi’nin iktidarı döneminde Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Evangelos Apostolakis, Yunan basınına Doğu Akdeniz’deki gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Apostolakis, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri “son derece ciddi ve kritik” şeklinde niteleyerek, “Sanırım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istediğini elde etmek için ihtiyaç duyduğu sürece bölgede kalacak. Şu an Avrupa ve ABD’den gelen baskılar hafif.” dedi.
“ANKARA, MÜZAKERE MASASINA ÇEKMEK İSTİYOR”
Olası bir çatışmanın iki tarafın çıkarlarıyla da bağdaşmayacağının altını çizen Apostolakis, “Ankara’nın, Yunanistan’ı ikili tüm konular hakkında müzakere masasına çekmek istediği” değerlendirmesini yaptı.
“TÜRKİYE İLE ÇATIŞMAZLAR”
Atina’nın, Türkiye ile yaşadığı gerginlikte “büyük olasılıkla yalnız kalacağını” dile getiren Apostolakis, “Bizim meselemiz yüzünden herhangi bir tarafın Türkiye ile ilişkilerini bozması ya da bir çatışmaya girmesi olası değil.” ifadesini kullandı.
ATİNA’DA ORUÇ REİS PANİĞİ
Yunanistan, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere pazartesi sabahı Kıbrıs açıklarına ulaşması ve çalışmaların 23 Ağustos’a kadar devam edeceğinin NAVTEX’le (Denizcilere Duyuru) duyurulmasının ardından alarma geçmişti.  Başkent Atina’da Milli Güvenlik Hükümet Konseyini toplayan Başbakan Kiryakos Miçotakis, konuya ilişkin savunma ve dışişleri kurmaylarıyla da yoğun görüşme trafiğine girmişti.
ATİNA’NIN GİRİŞİMLERİ
AB Dış İlişkiler Konseyi’ni “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri” hakkında acil toplantıya çağıran Atina yönetimi, ABD ve NATO nezdinde de yoğun girişimlerde bulunmuştu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın, cuma günü Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ele almak üzere ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geleceği açıklanmıştı.
TÜRKİYE’DEN KAPSAMLI ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Ankara, Doğu Akdeniz’deki meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri faaliyetlerle savunmaya devam ederken, başta bölge ülkeleri olmak üzere uluslararası topluma müzakerelere dayalı kapsamlı iş birliği çağrısı yapıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin anlaşmazlıkların diyalog yoluyla ve hakkaniyet temelinde çözümüne hazır olduğunu, kimsenin toprağında, denizinde ve meşru çıkarlarında gözü olmadığını yinelemişti.
Erdoğan, “Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim, herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan birtakım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor.” ifadesini kullanmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın