Yavuz: İstanbul’da 38 ilçede tüm oyların sayımı için başvuruyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz İstanbul yerel seçimlerindeki son duruma ilişkin basın açıklaması yapıyor. İstanbul’daki farkın 16 bin 442 olduğunu açıklayan Yavuz, İstanbul’un 38 ilçesinde tüm oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunacaklarını ifade etti. Yavuz, seçimde bir çok usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek bazı iddialar ortaya attı. Yavuz, “Planlı ve organize bir şeyler var. Sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarından satır başları:
Yasamız kapsamı belirlemiş ve süreci ortaya koymuş. Her seçimde tüm partiler bu yolları istediği gibi kullanmış. Nereye gidiyoruz? Yargıya gidiyoruz. Nereye gidiyoruz, ilçe ve il seçim kurulları. Sonra da Yüksek Seçim Kurulu var. Onun kararı nihai karardır, herkesi bağlar. Tüm mercilere gittiğimiz hususlar var. Daha il seçim kurulu kararına karşı YSK’ya yapacağımız başvurular var.
NE YAPTIK?
Maddi hata düzeltimleri yoluna gittik. Seçimin ardından hem YSK’nın sayfasından tüm sonuçları görüyoruz, hem de sayım döküm cetvellerini görüyoruz. Bunları düzeltiyoruz. Pazartesiden itibaren bu yola gittik. Bu bitmiş değildir. Bu konudaki gayretimiz ve çabamız devam etmektedir.
GEÇERSİZ OYLARIN SAYIMI
İkinci konu ise geçersiz oylar. Biz taleplerimizi ilçe seçim kurullarına sunduk. İlçe seçim kurullarının bazılarına oyların tamamının sayılması için başvuruda bulunduk. 33 ilçede ise sadece geçersiz oyların sayılmasını istedik. İlçenin ardından il seçim kuruluna gittik. Tamamı sayılsın demedi ancak torba açıldığında bir usulsüzlük görürseniz tamamını sayın dedi. Dün Beyoğlu için tüm oyların sayımı konusunda müracaat ettik. Bugün ise kalan tüm ilçelere ilişkin oyların tamamı sayılsın diye YSK’ya müracaat edeceğiz.
Geçersiz oyların arasında fark var. İlçe ve büyükşehir oyları arasında geçersiz oy sayılarında büyük fark var. Geçersiz oyların sayımı devam ediyor. Yüzde 70’i bitti. Sadece bu geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine kaydedilen oy sayısı 4 bin 334. Bu rakam küçümsenecek bir rakam değildir.
Ekrem İmamoğlu seçimin galibi deniyor. Nasıl oluyor da AK Parti’den daha çok oy başka tarafa gidiyor. Normalde azdan az, çoktan çok gider. İstanbul genelinde (Elimizde ilçe ilçe sonuçlar da var.) yapılan düzeltmeler sonucunda ise AK Parti lehine 14 bin 456 oy eklendi. CHP lehine ise 3 bin 455 oy eklendi.
AK Parti’nin geçersiz oyların sayımı ve döküm cetvellerindeki maddi hatalardan kaynaklanan oy toplamı 18 bin 790.
Şimdi fark ne kadar? CHP en başta 29 bin 478 fark var. YSK’nın açıklamaları da adeta o düzeyde. 27 bin küsür olarak açıklamıştı. 30 binleri bulan bir fark vardı. 29 bini esas alalım. 16.442 fark var şu anda.
Geçersiz oyların sayımında yüzde 70 bitti. Tamamı sayılan ilçelerde ise henüz rakam yüzde 4 civarında. Maddi hata düzeltim işlemleri devam ederken durum budur. Burası önemli bir nokta.
İSTANBUL SEÇİMLERİ EN ŞAİBELİ SEÇİMDİR
İstanbul seçimlerinde şaibe kokusu var derken rastgele söylemiyoruz. Her halde rastgele söylemiyoruz. Peke neye dayanarak söyledik? Daha önce bir kısmını açıkladık, daha sonra da açıklayacağız. Şimdi iki örnek veriyoruz. Bakınız Büyükçekmece’de seçmen kaydı usulsüzlüğü yapıldı. Belediyede çalışan biri ilçe nüfus müdürlüğünde çalışmaya başlıyor ve bir şeyler oluyor. Bazen başkalarının yazdıklarına, henüz ruhsatı alınmamış binalara ilçe dışından, il dışından bazı seçmenlerin haberi olmadan yerine yazdığı kişilerin haberi olmadan usulsüz seçmen kayıtları yapılıyor. Daha önce bir parça açıkladık. Toplamda iki kişi tutuklu şu anda. 5 belediye başkan yardımcısının ifadesi alınmış, Büyükçekmece belediye başkanı ifadeye girmemiş. Birinin resmi ikametgahına usulsüz seçmen kaydırıyor. Orada olması gereken seçmen de düşüyor. Bu düşenlerin sayısı da 730. Bunu biz nereye koyacağız? Biz Büyükçekmeceyi 4 bin küsür oyla kaybettik. 2017 yılından bu yana bu iş sistemli bir şekilde yapılıyor.
Seçim Kanunları Kitapçığı’nın 298 nolu kanunun 22 ve 23’üncü maddesinde değişiklik yaptık. 24 Haziran’ın hemen öncesinden yaptık. Orada dedik ki, sandık kurulu başkanları ve kurulun bir üyesi kesinlikle kamu görevlisi olacak dedik. Metin şöyle, “İlçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi mülki idari amiri tarafından yerleşim yeri esas alınmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilir. İlçe seçim kurulu başkanı bu kişiler arasından iki katı ismi seçer ve mani bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak seçer.”
ORGANİZE BİR ŞEY VAR
Bunun adı şaibe değil de nedir. Biz diyoruz ki sandık başında kaydırmalar var ve bu kaydırmalar hiç normal değil. Biz diyoruz ki sandığın başında bir şeyler oldu. Bu sandığın başında en yetkili kişiler tarafından bir şeyler oldu diyoruz.
Sonucu söyleyeyim bunun adı şaibedir bence ama şöyle de diyebiliriz. Organize bir usulsüzlük var. Organize bir suiistimal var Hata ötesi şeyler bunlar nereye elimizi atsak orası elimizde kalıyor. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış diye düşünüyoruz. Birileri de şimdi bu işi kapatmaya çalışıyor, çamura yatıyor. Bu işin özeti budur.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

MİT, tarihi arşiv fotoğraflarını özel koleksiyonda paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı, arşivindeki tarihi fotoğrafları, internet sitesinde “Özel Koleksiyon” başlığıyla yayımlayarak kullanıcılarla paylaştı. MİT’in …

Bir yanıt yazın