Türkiye’nin Libya ile imzaladığı mutabakat muhtırısanın ardından bölgeye asker göndermesi, GKRY’de büyük yankı uyandırdı. Rum Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’nin attığı adımlar Yunanistan ile Rum yönetiminin sinirlerini bozuyor” yorumunda bulundu.
Ankara’nın, Doğu Akdeniz’deki bir sonraki hamlelerinin bilinememesinin, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) endişe yarattığı belirtildi.
Rum medyası, Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası imzalaması ve Libya’ya asker gönderme kararı sonrasında, Türkiye’nin nasıl adım atacağının Rum yönetiminde ve Yunanistan’da yakından takip edildiğini yazdı.
Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin attığı adımlarla Yunanistan ile Rum yönetiminin sinirlerini bozduğunu belirtti. Doğalgaz konusunda Türkiye’nin nasıl yol izleyeceğinin de yakından takip edildiğine işaret eden gazete, “Ankara’nın, Doğu Akdeniz’deki bir sonraki hamleleri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. Gazete, “Türkiye sinir bozuyor” manşetiyle yayınladığı haberinde, Türkiye’nin Libya adımından sonrası atacağı adımların bilinemediğine işaret etti.
Yavuz ve Fatih gemilerinin de Doğu Akdeniz’de neler yapacağının merak edildiğine vurgu yapn Rum gazetesi, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis´in, Nisan ayında Moskova’ya gideceğini ondan önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov´un Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğine dikkat çekti.
LİBYA İLE İMZALANAN MUTABAKAT MUHTIRASI
Mutabakat Muhtırası, taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor.
Mutabakat Muhtırası aynı zamanda, güvenlik ve askeri eğitim ile öğretim, tatbikat ve eğitimlere veya ortak tatbikatlara katılım, güvenlik ve savunma sanayi, terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele, kara, deniz ve hava sınırlarının güvenliği, narko terör ve kaçakçılık ile mücadele, EYP/PMİ harekatları ve doğal afet yardım harekatları konularında eğitim, bilgi ile tecrübe mübadelesi ve müşterek harekatları yürütme, farklı alanlarda iş birliği ve taraflar arasında temas ziyaretleri, savunma ve güvenlik kuvvetlerinin teşkilat yapısı, savunma ve güvenlik birimlerinin yapısı ve teçhizatı, personel yönetimini içeriyor.
Söz konusu muhtıra, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askeri hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleki gelişim amaçlı personel değişimi, misafir personel, danışman veya birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor.
Göz Atmak İster misiniz?
2025 yılı asgari ücreti 22 bin 104 lira olarak belirlendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 2025 yılında uygulanacak asgari ücretin 22 bin 104 lira …