İsrail gaz aldı! Siyonist rejim, ABD, AB ve küçük ABD Ürdün ile birlikte İran’ı vurdu

İran medyasına göre, Tahran ve Kerec şehrinde en az 10 patlama meydana geldi. İsrail’den yapılan açıklamada, İran’ın saldırılarına misilleme yapıldığı belirtildi.

İsrail tarafından, İran’a karşı beklenen saldırının başladığına dair açıklama yapıldı. İran’ın yarı resmi haber ajansı Fars, başkent Tahran’da bazı patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU DOĞRULADI

Haberde, “Bir kaç dakika önce Tahran’da patlama sesleri duyuldu.” ifadelerine yer verildi.  İran devlet televizyonu da başkent Tahran’daki patlama haberlerini doğruladı.  Haberde, “patlamanın kaynağının henüz belli olmadığı” aktarılırken “bazı patlama seslerinin ise hava savunma sistemlerinden kaynaklandığı” bilgisi verildi.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise olayla ilgili detayların daha sonra açıklanacağını belirterek, Tahran’daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı ile Mehrabad Havalimanı’nda olağanüstü bir durum yaşanmadığını bildirdi.

Haberde, sosyal medyada patlamaya dair yayınlanan görüntülerin bir kısmının eski olduğunun tespit edildiği ve bu geceki patlamalarla ilgili olmadığı ifade edildi.  Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Tahran’daki petrol rafinerisinden görüntüler paylaşarak, rafineride herhangi bir patlama yaşanmadığını aktardı.

İSRAİL: İRAN’DAKİ ASKERİ HEDEFLERE SALDIRIYORUZ

İsrail Ordusu ise İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırılara yanıt olarak, askeri hedeflere saldırı başlatıldığı açıklandı.

Açıklamada şöyle denildi:

“İran rejiminin İsrail Devleti’ne karşı aylardır sürdürdüğü saldırılara yanıt olarak, İsrail Savunma Kuvvetleri şu anda İran’daki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılar düzenliyor.

İran rejimi ve bölgedeki vekilleri, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yedi cepheden, doğrudan İran topraklarından saldırılar da dahil olmak üzere aralıksız saldırılar düzenliyor.

Dünyadaki her egemen ülke gibi İsrail Devleti’nin de buna cevap verme hakkı ve görevi vardır.  Savunma ve hücum gücümüz tam olarak seferber edilmiş durumda.  İsrail Devleti’ni ve İsrail halkını savunmak için gereken her şeyi yapacağız.”

İsrail radyosuna göre düzinelerce İsrail uçağı Tahran, Meşhed ve Karaj’daki elektrik santraline saldırılar düzenliyor.

“SALDIRI, YER ALTI KOMUTA MERKEZİNDEN YÖNETİLİYOR”

İsrail Ordusun’dan yapılan diğer bir açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, şu anda İran’a yönelik saldırıyı, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tomer Bar ile birlikte, Camp Rabin’deki (Kirya) yer altı komuta merkezinden yönetiyor.”

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kirya’daki Hava Kuvvetleri operasyon merkezinde, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet’in Başkanı ile bir toplantı gerçekleştirdi.  Toplantının detayına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

BEYAZ SARAY: BAŞKAN BIDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın, ulusal güvenlik ekibi tarafından İsrail’in İran’a yönelik “askeri operasyonu” hakkında bilgilendirildiğini duyurdu.  Açıklamada, ABD Başkanı’nın gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de İsrail’in İran’da askeri hedeflere yönelik saldırıları hakkında bilgilendirildiği, gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceği ifade edildi.

İRAN: BAZI ASKERİ ÜSLER HEDEF ALINDI

Fars Haber Ajansının haberinde, “Siyonist rejimin saldırısında Tahran’ın batısı ve güneybatısındaki bazı askeri üslerin hedef alındığı görülüyor.” ifadelerine yer verildi.

Haberde, bazı patlama seslerinin hava savunma füzelerinden kaynaklandığı ve sosyal medyada yayınlanan görsellerin çoğunun eski olduğu ve patlamalarla ilgili olmadığı aktarıldı.

İSRAİL: “ABD’YE BİLGİ VERDİK”

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail’in İran’a saldırmadan önce ABD’yi bilgilendirdiğini bildirdi. Haberde, “İsrail, İran saldırısı öncesinde ABD’ye bilgi verdi.” ifadeleri kullanıldı.  KAN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Savunma Bakanlığı binasında olduğu bilgisini paylaştı.

ABD: SALDIRILARDA DAHLİMİZ YOK

ABD’li yetkililer, İsrail’in İran’a yönelik başlattığı saldırılarda ABD’nin herhangi bir dahli olmadığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili, AA’ya açıklama yaptı.

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları hakkında ABD’nin önceden bilgilendirildiğini aktaran savunma yetkilisi, ayrıca İsrail’in saldırılarında “ABD’nin herhangi bir dahlinin söz konusu olmadığını” belirtti.

SURİYE’DE, İRAN İLE EŞ ZAMANLI PATLAMALAR OLDU

Suriye’deki rejimin ajansı SANA’nın haberinde, Şam yakınlarında patlama seslerinin duyulduğu belirtildi. Rejime yakın sosyal medya hesaplarına göre, Humus’ta da patlama sesleri duyuldu.  Şam ve Humus’ta Hizbullah ile İran destekli gruplar yoğun varlık gösteriyor.

İSRAİL’DEN İKİNCİ DALGA AÇIKLAMASI

İsrail medyası, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının 2. dalgasının Şiraz’da duyulan patlamalarla başladığını bildirdi. İran’a yönelik saldırıya 100’den fazla İsrail uçağının katıldığı açıklandı.  İran medyasına göre İsrail’in 2. saldırı dalgası başlarken Tahran’da 5 yeni patlama duyuldu.

AA muhabirinin aktardığı bilgiye göre, güçlü patlama sesleri Tahran’ın merkezinden geldi.İran medyası, seslerin Tahran’ın doğusundan geldiğini ve İsrail’in saldırısına karşı hava savunma sistemlerinden ateşlenen füzelerden kaynaklandığını bildirdi.

İSRAİL BASININA GÖRE, HAVA SALDIRISINDA İRAN’DA ONLARCA STRATEJİK HEDEF VURULDU

İsrail Kanal 12 televizyonu, “İsrail savaş uçaklarının son saatlerde İran topraklarında onlarca stratejik hedefi vurduğunu” bildirdi.

Saldırıların “İran’daki ana askeri tesislere odaklandığı” belirtilen haberde, hedefler arasında füze fabrikaları, insansız hava araçları geliştirme ve üretim tesisleri ile balistik füzeleri fırlatma üssünün olduğu aktarıldı.

Haberde, İsrail uçaklarının saldırıların başında İran hava savunma sistemine zarar vermeye odaklandığını, bunun da İsrail uçaklarının İran hava sahasında serbestçe hareket etmesini sağlamak için taktiksel bir adım olduğu değerlendirmesine yer verildi.

İRAN: ORANTILI KARŞILIK VERECEĞİZ

İran’ın, İsrail’in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklı olduğu ve “orantılı karşılık” verileceği bildirildi. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in haberine göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Tahran’ın, İsrail’in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık vereceğini ifade etti.

Kaynak, “Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail’in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklıdır. İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail’in herhangi bir eylemine uygun karşılık alacağına şüphe yoktur.” ifadelerini kullandı.

İran Hava Savunma Karargahı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in İranlı yetkililerin uyarılarına rağmen Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerinde askeri noktalara saldırı düzenlediği belirtildi.

Saldırılara hava savunma sistemleri tarafından başarıyla karşı konulduğu ancak bazı noktalarda “sınırlı hasar” meydana geldiği ve olayın boyutlarının incelendiği bildirildi.

İSRAİL ORDUSU İRAN’A YÖNELİK SALDIRILARIN “TAMAMLANDIĞINI” DUYURDU

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in İran’a karşılık olarak düzenlediği saldırıların sona erdiğini teyit edebiliriz.” ifadesine yer verildi.  İran”daki “askeri hedeflerin vurulduğu” belirtilen açıklamada, ordunun görevini tamamladığı kaydedildi.

Açıklamada, “Eğer İran’daki rejim tansiyonu yeniden yükseltmeye karar verirse buna karşılık vermek zorunda kalacağız.” ifadesi kullanıldı.  İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İran’a yönelik saldırının sona erdiği belirtilerek, “Uçaklarımız güvenli bir şekilde eve döndü.” denildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Irak’ın kuzeyindeki PKK’nın terör yuvalarına hava harekatı: 34 hedef imha edildi

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyine gerçekleştirilen hava harekatında 34 terör hedefinin imha edildiğini bildirdi. Milli …

Bir yanıt yazın