John Kirby: Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılması mümkün

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye’nin ABD’nin S-400’lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde yeniden F-35 programına katılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi tedarik ettiği ve S-400’lerin NATO sistemleri için risk oluşturduğu gerekçesiyle Türkiye, 2019 yılında üretici ortağı olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarıldı.

Türkiye, F-35’ler için orta gövde ve kokpit ekranı parçaları da dahil olmak üzere yaklaşık 900 parça üretiyordu.

S-400’lerin devre dışı bırakılması isteniyor

ABD, Türkiye’ye F-35 sağlamak için S-400’lerin devre dışı bırakılması şartını ileri sürdü.

Türkiye’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili durumun çözülmesi halinde Türkiye’yi yeniden F-35 programına kabul etmekten memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Beyaz Saray’dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın brifinginde F-35’lere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Türkiye’ye F-16’ların satılmasının ardından bu ülkenin F-35 programına geri dönüp dönemeyeceğine ilişkin soruya Kirby, bu konuda şu anda bir değişiklik ya da güncel bir gelişme olmadığı yanıtını verdi.

Kirby, “Bu konudaki görüşmelerimiz sürüyor, eğer Türkiye bu konudaki endişelerimizi giderebilirse ondan sonra F-35 programına katılımı restore edilebilir.” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın