Beyingöçü tersine dönüyor! Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, NASA’dan ayrıldı!

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ndeki (NASA) görevinden ayrıldığını ve deneyimlerini Türkiye’de değerlendirmek üzere geri döneceğini açıkladı.

Türkiye’nin son dönemlerdeki gurur kaynaklarından biri de ilk Türk astronot Alper Gezeravcı…

Türkiye Yüzyılı’nda uzaya ayak basan Türkiye, dünya çapında başarı ile anılıyor.

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu serüveni devam ederken, sevindirici bir haber geldi.

Gelen bu haber ise uzaklardan, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ndeki Umut Yıldız’dan…

Geçtiğimiz yıllarda ülkesinden giden bilim adamlarının kaybını izleyen Türkiye, yapılan çalışmalar ve yenilikler sayesinde beyin göçünü de tersine çevirdi.

Uzun zamandır NASA’da çalışmalarını sürdüren Yıldız, deneyimlerini aktarmak için ülkesine dönmeye karar verdi.

İlk astronotumuz ve uzay yolcumuz Alper Gezeravcı’nın uzaydaki çalışmaları sürerken, Yıldız ise bu çalışmalara katkı sağlayacak.

“Hoş geldiniz…”

Sosyal medya hesabından Umut Yıldız’ın paylaşımına yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise “Hoş geldiniz” dedi.

Bakan Kacır’ın yanıt verdiği paylaşımda, Umut Yıldız’ın ifadeleri ise şu şekilde;

“Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var”

Bir gün NASA’dan ayrılma tweet’i atacağımı düşünmezdim, işte o gün bugünmüş..

Kendimi neredeyse doğma büyüme uzay sevdalısı bir insan olarak görürüm ve aklım fikrim hep bir karış uzayda olmuştur. Yıllarca uzay için bir şeyler yapmaya çalıştım, birçok projede yer aldım. Bunun da son 10 yılı NASA/JPL’de hem astrofizikçi hem derin uzay iletişimi alanlarında geçti. Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum.

Artık bu deneyimlerimi Türkiye’de değerlendirmek ve Türkiye’nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA’dan ayrılıyorum. Üniversite bittikten sonra ayrıldığım ülkeme 21 yıl sonra dönmek büyük karar gibi görünse de ben aslında hiç ayrılmamıştım. Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak için ya sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-/konferanslar vererek yüzbinlerce öğrenci ile birebir yazışma konuşma fırsatı buldum. Küçük de olsa katkım olan binlerce öğrenci motive olup bilimsel veya teknik alanlara yöneldiler. Daha da fazlasını yapmak istiyorum.

Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var. Hep beraberce yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara…

 

13 farklı deneye imza atacak

Ax-3 mürettebatı, 14 gün boyunca istasyonun mevcut sakinleriyle birlikte yaşayacak ve çalışacak. Görev kapsamında astronotlar yani Alper Gezeravcı, 13 farklı deney gerçekleştirecek.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir yanıt yazın