Afrika uyandı! Nijer’de darbe sonrası halk Fransa Büyükelçiliği’ni bastı

Uzun yıllar Fransa sömürgesi olarak kalan Nijer’de askeri darbe sonrası halk, başkentteki Fransa Büyükelçiliği’ni hedef alarak sömürge ve Fransa karşıtı sloganlar attı.
Darbeler kıtası Afrika 26 Temmuz sabahı da yeni bir darbeye uyandı. Orta Afrika ülkesi Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u alıkoyarak, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koydu. Yönetime el koyan askerlere destek veren Nijerliler ise sokakta.

Fransa Büyükelçiliği’ne saldırı
Fransa sömürgeciliğine karşı bir harekete dönüşen darbe sonrası sokağa inen halk, Nijer’in başkenti Niamey’de Fransız Büyükelçiliği’ni hedef aldı. Büyükelçilik önünde toplanan binlerce kişi protesto düzenledi.

Fransa karşıtı sloganlar
Göstericiler Fransız karşıtı sloganlar atarken bazı göstericilerin Rusya yanlısı pankart açması ve sloganlar atması dikkati çekti. Paris yönetimi, dün Nijer’de 26 Temmuz’da yaşanan askeri darbe sonrası, bu ülkeye yönelik tüm mali yardımlar ile bütçe desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

Fransa’dan açıklama: Saldırılara müsamaha gösterilmeyecek
Ülke basınının Elysee Sarayı’nı kaynak gösterdiği haberlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer’de ülkesinin çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyeceğini belirtti.

Elysee Sarayı, Fransa’nın çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya ise derhal ve sert bir şekilde karşılık vereceğini açıkladı. Fransız Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Nijer’in Fransa’nın diplomatik üslerinin güvenliğini sağlama yükümlülüğünün bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Fransa’nın temsilciliklerine yönelik saldırıyı kınadığı aktarıldı.

Fransız Senatör Macron’u kınadı
Öte yandan, ülkesinin ana akım televizyon kanallarından BFMTV’ye konuşan Fransız Senatör Helene Conway-Mouret, Macron’un dün Paris’te Nijer’deki duruma ilişkin Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacağını duyurmakla “hata” yaptığını belirtti. Conway-Mouret, sosyal medyada kullanıcıların bu duruma tepkilerini “Darbe Niamey’de mi, yoksa Paris’te mi oldu?” şeklinde tepkiler verdiğine dikkati çekti.

Fransız Senatör, Macron’un bu adımının Nijer’e bir müdahale olarak değerlendirildiğini ve tahriklere yol açtığını ifade etti.

Nijer’de askeri darbe
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u alıkoymuştu.  Silahlı Kuvvetler de “güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek”, Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin “fiziksel bütünlüğünü korumak için” darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani’nin olduğu ortaya çıkmıştı. General Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaşmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

44 yeni mahkeme kurulması kararı Resmi Gazete’de

29 İdare Mahkemesi ve 15 Vergi Mahkemesi kurulması kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Adalet …

Bir yanıt yazın