CHP’nin eski efsane Lideri Deniz Baykal, 84 yaşında yaşamını yitirdi!

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Antalya milletvekili Deniz Baykal’ın vefat ettiğini açıkladı.

CHP’nin önceki dönem Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 84 yaşında yaşamını yitirdi.

Antalya’da yaşayan Baykal’ın uzun süredir sağlık sorunları ile mücadele ettiği biliniyordu.

“Mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı”

Baykal’ın vefat haberini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurdu.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun.

Deniz Baykal kimdir?

20 Temmuz 1938 yılında Antalya’da doğdu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1963’te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl ABD’ de kaldı.

Siyasetle 1960’lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanışan Baykal, 1973’ün Ekim ayında yapılan Genel Seçimlerde CHP’den Antalya Milletvekili seçildi.

1974 yılında kurulan Ecevit hükümetinde Maliye Bakanlığı, 1978 Ecevit hükümetinde ise enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı görevlerini üstlendi. Baykal bu dönemde parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde de bulundu.

12 Eylül süreci

12 Eylül askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara’da Ordu Dil Okulu’nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasa’sının 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı.

1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra ‘yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü ‘ gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP’li ve AP’li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde 2.kez gözetim altına alındı.

Eylül 1987’deki genel seçimlerde SHP’den Antalya Milletvekili seçildi. SHP’de önce grup başkanvekilliği ardında da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988’de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990’da istifa etti.

1992 CHP Genel Başkanlığı süreci

Temmuz 1992’de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkanla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi.  

9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 Tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı görevlerini üslendi. 24 Aralık 1995 milletvekili genel seçimlerinde yeniden Antalya milletvekili oldu.

Seçimleri takiben 53.Hükümetin kurulmasıyla dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinden ayrıldı. 23 Mayıs 1998 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi 27. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa 3’üncü kez seçildi.

Kaset istifası

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 10 Mayıs 2010 günü yaşanan kaset skandalının ardından istifa etti.

Ardından CHP Antalya Milletvekili olarak TBMM’de görev yapan Baykal, 11 Şubat 2023’te hayata gözlerini yumdu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bu kadarına da pes doğrusu! CHP’li Sevinç: Atatürk rahmetli değil

Gazeteci Şaban Sevinç, katıldığı programda Atatürk’e ‘rahmetli’ denmesi üzerine, “Atatürk’e rahmetli deme, Atatürk rahmetli değil. …

Bir yanıt yazın