Otizm STK’leri ve aileler Mehmet Eres’in hak savunuculuğu için meydanlarda

İstanbul’daki bir bakımevinde gördüğü işkence sonrası hayatını kaybettiği iddia edilen Mehmet Eres’in ölüm olayı ile ilgili tepkiler çığ gibi büyüyor.

Ülke genelinde Türkiye Otizm Meclisi çatısı altında 130 derneğin ortak kararı ile 81 ilde eşgüdümlü olarak başlatılan ortak karar basın açıklaması Adana’da da yapıldı.  Adana Otizmle Barış Derneği Başkanı Dursun İzgi başkanlığında Atatürk Parkı’nda düzenlenen açıklamaya Otizmle Barış Derneği üyeleri, Adana Barosu avukatları, yereldeki bazı engelli dernekleri ile otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Otizmle Barış Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Meclisi yönetim kurulu üyesi Dursun İzgi İstanbul Büyükçekmece’deki bakımevinde gördüğü işkence sonrası hayatını kaybettiği iddia edilen 20 yaşındaki Mehmet Eres için yargılamanın her aşamasının takipçisi olacaklarını belirterek,” İnsanca bir yaşam Otizmlilerin hakkıdır. Otizmli Mehmet Eres ‘in bakımevinde yaşadığı, şiddetin ardından hayatını kaybetmesi çocuklarımızın insan yerine konulmadığının göstergesidir.

Türkiye Otizm Meclisi olarak 2016 yılında kurulduğumuz günden bu yana, otizmli evlatlarımız ile ailelerinin sahada yasadığı sorunlar ve çözüm önerilerini, yaşanmışlıkları da  ortaya kovarak, hem yerelde ve hem de merkezde en üst düzeyde yetkililere yazılı ve sözlü olarak ilettik.

Türkiye Otizm Meclisi olarak ilk günden beri dile getirdiğimiz gibi, otizmli bireylerin tanısı konulduğu andan itibaren kaliteli eğitim, sağlık hizmetlerine kolay ulaşım ve kötü muamele görmemek haklarıdır. İnsan onuruna yakışır, bakım hizmetlerinin önemi ve gerekliliği toplum vicdanı ve yaşam hakkı açısından elzem olduğu bir daha ortaya çıkmıştır” dedi.

Adli sürecin başlatıldığı ve 26.09.2022 tarihinde basına “bakımevinde kan donduran vahşet” başlıklı olaya ilişkin sürdürülecek yargılamanın her aşamasının takipçisi olacaklarını belirten Türkiye Otizm Meclisi Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Otizimle Barış Derneği Başkanı Dursun İzgi şunları kaydetti:

“ Bakim evlerindeki sistemli objektif denetleme, kötü muamele ve şiddetsiz bakımevleri standartlar oluşturulması, bakımevlerinde çalışan personelin liyakati, kolay ulaşılabilir sağlık hizmetleri ve tanı konulduğu andan itibaren nitelikli eğitime erişim sorunların çözümü için ivedilikle yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.

Kendini koruma ve gördüğü zararı yetkililere bildirme becerisi tipik akranlar gibi gelişmemiş olan 20 yaşımdaki Mehmet Eres’in şüpheli ölümünün aydınlatılması için’ otopsi raporunun” ivedilikle dosyaya kazandırılmasını, video görüntülerinden açıkça anlaşıldığı üzere, bu olaya sessizce tanık olmuş kişilerin yargı önünde hesap vermesini ve tüm suçluların cezalandırılmasını istiyoruz.

Sonuç itibariyle yüksek sesle diyoruz ki;

  • Sağlık olmadan kaliteli eğitim !
  • Eğitim olmadan hak edildiği gibi bakım!
  • Hepsi olmadan insan onuruna yakışır yasam olamaz..”

NE OLMUŞTU?

Mehmet Eres, İstanbul Büyükçekmece’deki bir özel Bakım Merkezi’ne 13 Mart 2017’de teslim edildi. 24 Temmuz 2022’de bakımevinde yaşamını yitiren Eres’in ölümü, hastane ve polis kayıtlarına “doğal ölüm” olarak geçti.

20 yaşındaki otistik Mehmet Eres’in 5 yıldır kaldığı engelli bakımevinde, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalarak ölümüne sebep olunduğu iddia edildi. 26 Eylül’de basına yansıyan kamera kayıtlarında Eres’in kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı görüldü. Eres’in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturma sürerken ailesi ve avukatları, sorumluların tutuklanmasını istedi.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Ünlü eski AKUT başkanı Nasuh Mahruki tutuklandı

Eski Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “Yargı organlarını …

Bir yanıt yazın