6 siyasi parti liderinden 3. ortak fasa-fiso açıklama!

6 siyasi partinin genel başkanlarının ­bir araya geldiği 3. liderler buluşmasının ardından, yeni seçim yasasına karşı siaysi iş birliğini derinleştireceklerini açıkladılar.

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnine imza atan 6 siyasi partinin liderleri, üçüncü buluşmayı bugün Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğindeki iftar yemeğinde yaptı.

Özal’ın makam odasında iftar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ağırlandığı iftar yemeği; eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ANAP Genel Başkanı olarak son kullandığı makam odasında yenildi.

Görüşme 6.5 saat sürdü

ANKA’nın haberine göre; altı liderin saat 19.33’te başlayan buluşması, saat 01.20 sıralarında sona erdi.

Yaklaşık altı saat süren toplantının ardından, 6 liderin imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklama şöyle:

“Güçlendirilmiş parlamenter sistemde kararlıyız”

“Milli Egemenliğimizin kaynağı Gazi Meclisimizin, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılışının 102. yıldönümünden bir gün sonra bir araya gelen altı siyasi partinin liderler olarak, TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.”

“İktidar, yeni seçim yasasıyla siyaset mühendisliği peşinde”

“Bu bağlamda, iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik. Yoksullaşmayı derinleştiren hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik yıkım sürecinden çıkış yolları konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.

Çalışma gruplarının görev alanları konuşuldu

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve işbirliğimizin temel ilke ve hedefleri konularında oluşturmaya karar verdiğimiz çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerini ele aldık.”

Çalışma grubuna 4 görev

Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu;

  • Siyasi ahlak yasası,

Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması,Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması, konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.

  • Cumhurbaşkanı adayı nasıl belirlenecek

“Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.”

“İktidar, Biden’ın ‘soykırım’ ifadesine sessiz kalmıştır”

“Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene ‘soykırım’ ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.”

Karamollaoğlu’ndan açıklama

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, ortak yazılı açıklama metnini paylaşarak, “Ortak sorunlarımız karşısında ortak sorumluluklarımızın farkındayız. Başta ev sahibi Gültekin Uysal Bey olmak üzere, Sayın Genel Başkanlara teşekkür ediyor; bu verimli toplantıda aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

YORUM

6+1 masada  6.5 saat süren görüşmede ne yazık ki yine fasa-fiso açıklamalar geliyor. Milletin aklıyla adeta alay edilen bu görüşmelerde millet adına bir şeyin çıkmayacağı ayan beyan ortadadır. Her defasında güçlendirilmiş parlamenter salatası servis edilen görüşmelerin 3.sünde de aynı terane. Türk demokrasisine uymayan istikrarsızlık getiren o çok övündükleri güçlendirilmiş parlamenter sistem her defasında ülkeye dışa bağımlılık ve  istikrarsızlık getirmiştir. Neyi ne ile güçlendirilecekleri belli olmayan bu kokuşmuş parlamenter sitem tamamen bir muamma!  Bakın 6+1  masa bu çok övündükleri güçlendirilmiş parlamenter sistemi kalasla mı, inşaat direkleriyle mi, dostları marifetiyle nasıl ne şekilde güçlendireceklerini de bir açıklasalar da bizler de rahata erebilsek.

Bakın 6+1 masada  ne yazık ki Türkiye yoktur, Türk insanının ekonomik refahı yoktur. Parlamenter sistemi ne ile güçlendirseniz güçlendirin sonuç ortada. Gelin varlığı kaotik olaylarla dolu ve ömrü kısa olan parlamenterin geçmişine göz atalım:

48.Hükümet 150 Gün
49.Hükümet 15 Ay
50.Hükümet 27 Ay
51.Hükümet 25 Gün
52.Hükümet 128 Gün
53.Hükümet 114 Gün
54.Hükümet 12 Ay
55.Hükümet 15 Ay
56.Hükümet 137 Gün.. Parlamenter sistem özlemi; siyasi kaotik bir Türkiye geçmişi demektir.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın