Bakan Kurum: Enkaz altında kalan artık o Türkiye yok

Son dakika haberi: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Yangınlar üzerinden siyaset yapanların istediklerini elde edemeyeceğine vurgu yaparak “Tabi onlar eski Türkiye’yi biliyorlar. Eski Türkiye kodlarında kodlanmışlar. Yani o enkazın, depremlerin, sellerin, heyelanların altında kalan Türkiye bekliyorlar. Ama o Türkiye yok” dedi. Bakan Kurum, evi yanan vatandaşlara 50 bin TL kira, eşya ve taşınma yardımı verdiklerini, bugüne kadar 912 vatandaşa 13 milyon TL nakdi destek sağladıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin güney kesimlerindeki yangınlarına müdahaleler gece gündüz devam ederken yangınların başladığı ilk günden beri bölgede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yangınların kontrol altına alındığı bölgelerdeki hasar tespit çalışmalarını yakından takip ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yangın bölgesinde yaptığı incelemeler sonrası Haber7.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

Hasar ve ziyan tespit çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Bakan Kurum, evi yanan vatandaşlara 50 bin TL kira, eşya ve taşınma yardımı yaptıklarını söyledi. 912 vatandaşa yaklaşık 13 milyon TL nakdi destek sağladıkları bilgisini veren Kurum, vatandaşların barınma ihtiyaçlarını da karşıladıklarını belirterek, “Konutlarımızı yerinde yapacağız. İnşallah bir ay içerisinde inşaatlarımıza başlayıp, en geç bir yıl içerisinde de tamamlamayı öngörüyoruz. Altında deposuyla, ahırıyla yöresel mimariye uygun konutlarımız olacak. Bütün Antalya genelindeki ahırları da 3 ay içerinde bitirmeyi planlıyoruz ki, vatandaşımızın şu an için hayvanları yaylalarda. 3 ay sonra buraya gelecekler. Dolayısıyla geldikleri zaman burada ahırları hazır olsun istiyoruz” ifadelerini sözlerine ekledi.

“SEFERBERLİK ANLAYIŞIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla sahada yer aldığına dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Kaymakam ve muhtarlarımızla 8 gündür bir fiil sahada vatandaşlarımızın yarasını sarmak, yerlerinde hasar tespitlerini yapmak, bir taraftan da yangın söndürme işlemlerini sürdürmek üzere bir seferberlik anlayışıyla çalışıyoruz. AFAD’ımız, ormancılarımız, Türk Kızılay’ımız, itfaiyecilerimiz ve tüm Türkiye’den gelen sivil toplum kuruluşlarımızla hep birlikte Antalya’mızın yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Sahada 6 bin 500 personelimiz, yine araç gereçlerimiz, arazöz ve itfaiyelerimizle beraber yangın söndürme ve hasar tespit işlemlerini tüm vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek bir şekilde yapılmaktayız” dedi.

VATANDAŞLAR 2-3 SAATLİK UYKU İLE DURUYOR

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki yangın söndürme ve hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum, “Yangın söndürme faaliyetlerinde, sizde duyuyorsunuz hakikaten anlatıldığında destansı bir hikaye var. Burada vatandaşlarımız; muhtarımız ve kaymakamımızla hep birlikte bir taraftan yangın söndürme işlemlerini yaptılar diğer taraftan da tahliye işlemlerini gerçekleştirdiler. Bu çerçevede olabilecek en az hasarla süreci yönetmeye gayret gösteriyoruz. Bu insanların hepsi 2-3 saat uykularla ayakta duruyorlar. Hamdolsun Gündoğmuş ilçemizde şu an için çok ciddi bir risk beklemiyoruz. Buna ilişkin yerleşim alanlarında da tedbirler alınmış durumda” dedi.

EVİ YANAN VATANDAŞLARA 50 BİN TL EŞYA, KİRA VE TAŞINMA YARDIMI VERİLİYOR

Hasar tespit çalışmalarının yanı sıra hayvan ve tarım alanlarına yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirten Bakan Kurum, “Yapmış olduğumuz hasar tespitler kapsamında dün itibariyle, 2006 bağımsız bölümde ağır, acil ve yıkık tespit edildi. Bu kapsamda da evi ve eşyaları tamamen yanan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar eşya, kira ve taşınma yardımı veriyoruz. Diğer taraftan da vatandaşlarımızın hayvanlarına ve tarım arazilerine ilişkin zarar ziyanlarının tespitleri yapılıyor. Ayrıca hayvanların bedeli birebir neyse, bu bedelleri karşılamak üzere arkadaşlarımız çalışmaları yapıyor aynı zamanda da ödemelerimizi yapıyoruz” bilgisini verdi.

912 VATANDAŞA 13 MİLYON TL NAKDİ DESTEK SAĞLANDI

Yeni yapılacak konutlar için çalışmaların da devam ettiğini belirten Kurum, “Dün itibariyle 912 vatandaşımıza yaklaşık 13 milyon lira nakdi ödeme gerçekleştirdik. 92 tane konteynırımızı kurduk. Barınma ihtiyacı ve yerinde kalma zorunluğu olan vatandaşlarımız için, çadır ve konteynır kurulumlarını devam ettiriyoruz. Kaymakamlarımız ve muhtarlarımızla birlikte hızlı bir şekilde gidiyor ve yerinde görüyoruz aynı zamanda tespitleri yaparak koordineli bir şekilde konteynırlarımızı gönderiyoruz. İhtiyaçlar neyse onları gidermeye çalışıyoruz. Bizzat bizde gelerek bir taraftan burada yerinde, hep birlikte yapılması gereken konutlara ilişkin tespit ediyoruz. İnşallah hızlı bir şekilde inşa sürecine gireceğiz” ifadelerini kullandı.

YENİ KONUTLAR BİR YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Vatandaşların doğal olarak bağından, bahçesinden, toprağından ayrılmak istemediğine vurgu yapan Bakan Kurum, şöyle devam etti:

Vatandaşımızın artık burada yangın söndürme işlemi bittikten sonra en büyük ihtiyacı barınmak. Evet, biz kira ve taşınma yardımı veriyoruz. Vatandaşlarımıza misafirhanelerde, otellerde sizleri misafir edebiliriz diyoruz ancak vatandaşımız bağından, bahçesinden, toprağından ayrılmak istemiyor. Devletimiz bize bir an önce evimizi yapsın istiyoruz diyorlar. Bizde bu anlayışla bir saatimizi bir dakikamızı daha kıymetli görerek yerinde tespitler yaparak çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah bir ay içerisinde inşaatlarımıza başlayıp, en geç bir yıl içerisinde de tamamlamayı öngörüyoruz. Önümüzdeki yaza kadar inşallah tüm inşaatlarımızı tamamlayacak adımlarımızı atıyor olacağız. Altında deposuyla, ahırıyla yöresel mimariye uygun konutlarımız olacak. Bütün Antalya genelindeki ahırları da 3 ay içerinde bitirmeyi planlıyoruz ki, vatandaşımızın şu an için hayvanları yaylalarda. 3 ay sonra buraya gelecekler. Dolayısıyla geldikleri zaman burada ahırları hazır olsun istiyoruz. Bu çerçevede hızlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah, el birliği içerisinde vatandaşlarımızın yarasını hızlı bir şekilde saracak ve onların yanında olmaya işin sonuna kadar devam edeceğiz. Sahada gerçekten çok güzel bir dayanışma ve seferberlik anlayışı var”

ESKİ TÜRKİYE’YE KODLANMIŞLAR AMA O TÜRKİYE YOK

Yangınlar üzerinden siyaset yapanların istediklerini elde edemeyeceğine vurgu yapan Bakan Kurum, “Tabi onlar eski Türkiye’yi biliyorlar. Eski Türkiye kodlarında kodlanmışlar. Yani o enkazın, depremlerin, sellerin, heyelanların altında kalan Türkiye bekliyorlar. Ama o Türkiye yok. Şimdiki Türkiye hızlı bir şekilde aksiyon alan, vatandaşın hızlı bir şekilde enkazını kaldıran, hasar tespitlerini yapan, yangın söndürme sürecinde bir fiil 81 ilinde 84 milyon vatandaşıyla tek yürek olup, burada sahada çalışan ve en hızlı şekilde yapabileceği en kısa zamanda da vatandaşların ihtiyaçlarını gideren bir Türkiye var. Biz bu anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. Onlar bu yangın üzerinden siyaset ve demagoji yapmaya devam etsinler ama biz vatandaşımızla bir beraber olarak, devlet millet kaynaşmasıyla, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde son 20 yılda ne yaptıysak, aynı anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Vatandaşımızın ihtiyaçlarını inşallah en kısa sürede gidereceğiz. Bizim amacımız beklentimiz budur. İşin sonunda onların duasını alacağız” şeklinde konuştu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin saldırı!

Hollanda’da İslam karşıtı ırkçı grubun lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin saldırısı nedeniyle gözaltına …

Bir yanıt yazın