Orman yangınlarıyla ilgili sevindiren gelişme!

Hatay’dan Muğla’ya kadar güney sahilini etkisi altına alan orman yangınları, ne yazık ki 3’üncü günde de devam ediyor. Çıkan yangınların 57’si kontrol altına alınırken, Bakan Pakdemirli müjdeli haberi verip THK iddialarına yanıt verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın alanında inceleme yaptı. Yangın yönetim merkezinde söndürme çalışmalarını koordine eden Pakdemirli, yanan bölgede havadan incelemede bulundu.

Yangın felaketiyle alakalı gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

15:15: Bakan Pakdemirli: Adana Ceyhan yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

15:10:İzmir’in Kiraz ilçesinde, ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor.

15:00: İzmir’in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Ekipler, alevlerin söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale başlattı.

Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’ndeki ormanlık alanda, saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Bölgeye İzmir Orman Müdürlüğü’ne bağlı 1 helikopter ve 5 arazöz, orman işçileriyle sevk edildi. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

12:20: Bakan Pakdemirli, Milas, Bodrum Güvercinlik, Kayseri Yahyalı ve Edirne Keşan’daki yangınların kontrol altına alındığını açıkladı.

SEVİNDİREN HABER: AKTİF YANGINLARIN SÖNDÜRÜLMESİ İYİYE GİDİYOR

10:23: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile koordinasyon toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Orman yangınlarıyla ilgili Manavgat’ta konuşan Pakdemirli, “Şu an aktif olan yangınları söndürmede iyiye doğru gidiş var. Ormanlık alanları kullanırken çok dikkatli olalım, bu günler yangınlar için son derece hassas günler” dedi. Pakdemirli, yanan alanların imara açılmayacağını belirterek, bu konun istismar edilmemesi gerektiğini söyledi:

“Turizmle ilgili tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim.”

Pakdemirli, yangınların 57’sini kontrol altına aldıklarını bildirdi.

“3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz. Marmaris’teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var. Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır. Zarar gören vatandaşlarımızın Bağkur, SGK, ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM borçlarının, kredi borçlarının ertelenmesini sağlıyor olacağız.”THK UÇAKLARININ DURUMU

Bakan Pakdemirli, gazetecilerin THK uçaklarının kullanılmaması yönündeki soruya, “THK ile problemimiz yok olmaz da. Bizim uçakla problemimiz var. Bu uçaklar, Uçacak durumda değil, uçsa bile verim verebilecek durumda değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalan uçakları kullanalım deniliyor. 2 senedir son teknoloji, çok daha verimli uçakları kullandık. Bir insan şunu demeli, 27 helikopteriniz vardı, 39 helikopteriniz var. Önemli olan neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız önemli. Şu anda kullandığımız Rus uçakları ve helikopterlerin ötesinde başka bir şey yok. Envantere uçak alımıyla ilgili çalışmalara başladık” diye yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yangın hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için birimler kurduk. Yangından 42 mahalle etkilendi, 27 mahalle boşaltıldı. Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemelerini yarından itibaren başlatıyoruz. Ziraat Bankası cumartesi günü bu amaçla açık olacak. Giden canlar geri gelmez, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını temin edeceğiz. Nakdi yardım yapmak isteyenler valiliğimizle temasa geçebilirler.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “Çok büyük bir travma var. Tüm kurumlarımız bir seferberlik ruhuyla mahalle mahalle yangın alanlarını geziyoruz. Vatandaşlarımızın hasar tespitlerini yapıyoruz. Yangın söndürme işleminin bitmesiyle alanlara gireceğiz ve hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Manavgat’ın batı ve doğusunda hasar oluştu. Doğu kısmında hasar gören 300 yapı tespit ettik. Batısında ise 2 bin yapı var. Toplamda 2 bin 300 yapının etkilendiğini düşünüyoruz. Şu ana kadar 252 bina incelendi. Acilen yıkılacak Toplam 126 bağımsız bölüm tespit ettik. Konutlarımızın inşasını 1 ay içinde başlatıp, 1 yıl içinde teslim edeceğiz. Çalışmaları yürütüyoruz. Yangında 2 kamu binamız etkilendi. Biri camimiz az hasarlı, bir okulumuz ağır hasarlı olarak tespit edildi. Orman müdürlüğümüzün bir binası hasarlı. Marmaris’te kısmen bir otelimizin peyzajında etkilenme var. Osmaniye’de de 4 köyümü boşalttık. Merkezde 30 yapı hasarlı. Aydın’da 6 köyde bin 605 hanemizi boşalttık” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve haberleşme açısından herhangi bir sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.

ÇOK SAYIDA ŞEHİR YANGINDAN ETKİLENDİ

09:51: Son 3 gün içerisinde orman yangınına sahne olan şehirler Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Muğla, Kayseri, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Kilis, Kahramanmaraş, Kocaeli, Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Hatay, Bursa, İzmir, Diyarbakır ve Karaman olarak sıralandı.

YANGINLARDA TERÖR İZLERİ

09:30: İki gün içinde bu kadar çok yerde yangının bir anda başlaması akıllara sabotaj ihtimalini getirdi. Geçtiğimiz yıllarda PKK’nın ormanları hedef aldığı biliniyor. Güvenlik güçleri ve adli makamlar, bu ihtimal üzerinde durarak soruşturmalarını derinleştiriyor.

GAZİPAŞA’DA DA YANGIN BAŞLADI

08:53: Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda 4 farklı noktada yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangında bazı evler tahliye edildi. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

ORMAN YANGINLARINA SABAH HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

08:45: Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına devam ediliyor. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler Mahallesi’ne ilerledi. Yangını kontrol altında tutmak için ekipler, karadan gece boyunca çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla hava araçları da bölgede çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen çok sayıda helikopter yangına havadan müdahale ediyor. Bir kişinin yaşamını yitirdiği yangında, bazı otellerin tedbir amaçlı boşaltıldığı, bazı ev, araç ve iş makinelerinin de yangından zarar gördüğü öğrenildi.

08:40: Adana’nın Aladağ ilçesinde dün çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda dün gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına müdahale sürüyor. Kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan ve Karaisalı ile İmamoğlu ilçelerinin sınırlarına kadar yayılan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışıyor. Aladağ ilçesinde, dün gece saatlerinde yangın çıkmış, kuvvetli rüzgar nedeniyle alevler Karaisalı ve İmamoğlu ilçelerinin sınırlarına kadar yayılmıştı. Yangın bölgesinde bazı evler tedbir amaçlı boşaltılmıştı.

08:15: Adana’nın Kozan ilçesinde 2 gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda, 28 Temmuz saat 19.45 civarında çıkan yangını söndürmek için ekiplerin müdahalesi sürüyor. Sabah saatlerine kadar yangına karadan müdahalede bulunan ekipler, günün ilk ışıklarıyla alevlere söndürme helikopteriyle de müdahale ediyor. İki gün önce Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbiren boşaltılmış, bazı evler de alevlerden etkilenmişti. Salmanlı Mahallesi’ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtarmıştı.

07:46: Mersin’in Silifke ilçesinde dün çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. İlçede dün sabah saatlerinde ilk olarak Boğsak mevkisinde başlayan ardından Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine yayılan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini artırdı. Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçlarınca (TOMA) sürdürülüyor. Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor. Yangın nedeniyle çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, Silifke’de yeniden trafiğe açıldı. Öte yandan, yangının etkili olduğu Yeşilovacık Mahallesi’nde bir iş makinesi ile bazı evler yangından zarar gördü. Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, şöyle konuştu: “Gece saatlerinde rüzgarın artmasıyla yangınlar kontrolden çıktı. Mahallelerimizi boşalttık, boşaltmaya da devam ediyoruz. Otellerimizi de tahliye ettik. İnsanlarımızın can güvenliğini emniyete alıyoruz. Silifke’deki tesislerimizi hazırladık. Vatandaşları misafir olarak buralara yönlendiriyoruz. Rüzgarın durmasıyla biraz daha normale döneriz diye bekliyoruz ama gerçekten çok kötü bir durum.”07:16: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, orman yangınlarına müdahalede kullanılan araç ve personel sayılarını paylaştı. Altun, “İlgili kurum ve kuruluşlarımız, yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilimizde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale ediyor. İki gün içinde çıkan 63 yangının 43’ü kontrol altına alınmıştır. Söndürme çalışmaları titizlikle devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …