Taliban, ABD’nin çekildiği en az 26 üsse yerleşti

ABD’nin 1 Mayıs’tan itibaren çekilmeye başladığı Afganistan’da, şu ana dek en az 26 Afgan üs ile karakolunun Taliban’ın kontrolüne geçtiği bildirildi.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD’nin çekilmeye devam ettiği Afganistan’ın bazı bölgelerinde Taliban ağırlığını hissettirmeye başladı.

Amerikan askerlerinin çekilmeye başladığı 1 Mayıs’tan bu yana Lagman, Baglan, Vardak ve Gazne vilayetlerinde bulunan Afgan güvenlik güçlerine bağlı en az 26 üs ile karakol Taliban’ın kontrolüne geçti.

Taliban’ın Afgan güçlerine “ya teslim olur ya da öldürülürsünüz” şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edilen haberde, söz konusu üs ve karakollardaki Afgan unsurlarının, bulundukları yeri Taliban’a teslim ederek oradan ayrıldıkları kaydedildi.

Haberde ayrıca, Taliban’ın özellikle ülkenin doğu kesimlerindeki etkisini daha da artırdığı ifade edildi.

ABD yönetimi, 29 Şubat 2020’de Taliban ile anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021’de Taliban’la Afganistan’dan tamamen çekileceği konusunda mutabık kalmıştı.

Ancak Başkan Joe Biden yönetimi, 1 Mayıs’tan başlamak üzere 11 Eylül’e kadar tamamen çekilmiş olacaklarını açıklamıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …