Azerbaycan ile Ermenistan Putin’in teklifini kabul etti!

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan gerilim bugün de devam ediyor. Cephe hattında şiddetli çatışmalar devam ederken, Azerbaycan ve Ermenistan Rus lider Putin’in yaptığı teklifi kabul etti. Fransa olası ateşkes için tarih verirken, Paşinyan barış görüşmelerine hazırız dedi. Öte yandan Kazakistan Azerbaycan’a desteğini açıklarken, işgalden kurtarılan Cebrail bölgesinin içinden görüntüler yayınlandı.

27 Eylül Pazar sabahı Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı. Her iki ülkede savaşa hazırlık için seferberlik ilan ederken, karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gelişmeleri gün boyunca bu haberimizden takip edebilirsiniz.Azerbaycan ordusu Hadrut kasabasını ve birkaç köyü işgalden kurtardı.

AFP: ATEŞKES BUGÜN YA DA YARIN İLAN EDİLECEK

Fransız haber ajansı AFP cumhurbaşkanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Dağlık Karabağ’da çatışan Azerbaycan ve Ermenistan’ın bugün ya da en geç yarın (Cumartesi) ateşkese doğru ilerlediğini ve masaya oturacağını iddia etti.

ERİVAN’DAN GERİ ADIM

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Erivan’da bir araya geldi. Paşinyan burada yaptığı açıklamada, “Karabağ’la ilgili siyasi süreci yeniden başlatmaya hazırız. Sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz ve bunu yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Öte yandan dün Fransız TV5MONDE’ye röportaj veren Paşinyan, Fransa’nın Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımasını istedi. Rusya Başbakanı Mişustin ise, “Moskova, Dağlık Karabağ krizinin çözümüne yardım etmeye hazır” dedi.

SİVİL YERLEŞİM ALANLARINA SALDIRI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan’ın, sivil yerleşim yerleri olan Goranboy, Terter ve Ağdam bölgelerini hedef almayı sürdürdüğü ve Azerbaycan ordusunun Ermeni güçlerin saldırısına karşılık verdiği kaydedildi.

ALBAY AĞIR YARALANDI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerine ait çok sayıda stratejik mevzilerini yerle bir ettiğini ifade ederek, saldırılarda Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı 10’uncu Muhrip Bölümünün Kurmay Başkanı Albay Samvel Grigoryan’ın ağır yaralandığı açıklandı.

PUTİN’İN TEKLİFİNE OLUMLU YANIT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Dağlık Karabağ’daki çatışmalar için Azerbaycan ve Ermenistan’a yaptığı “9 Ekim’de Moskova’da görüşün” davetine iki ülkeden yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Bakü ve Erivan’ın Dışişleri Bakanları’nın Moskova’ya gelmeyi kabul ettiğini açıkladı. İki bakanın bir araya geleceği belirtildi.

ŞANLI BAYRAK GÖNDERE ÇEKİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan işgalinden kurtarılan Cebrail bölgesinin içinden görüntüler paylaştı.

AZERBAYCAN’A DESTEK: BM KARARLARI UYGULANSIN

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “mevcut çatışmaları değerlendirmek için yaklaşımlar geliştirirken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının rehber alınması gerektiğini” bildirdi. Tokayev, Almatı’da yapılan barış gücü askerleri tatbikatında yaptığı konuşmada, “dondurulmuş” veya “zaman içinde uzamış” olarak tanımlanan bölgesel çatışmaların, modern uluslararası hukukun kaynağı ve temeli olan BM Tüzüğünün iki ana ilkesi olan devletlerin toprak bütünlüğü ve ulusların kendi geleceğini tayin hakkı arasındaki çelişkiyi ortaya çıkardığını belirtti. Son ilkenin özellikle devletlerin bağımsızlığını kazandığında ve sömürge bağımlılığından kurtarıldığında etkin olduğunu söyleyen Tokayev, “Bu aşamada dünya halkları artık kendi kaderlerini belirledi. Bu nedenle artık devletlerin toprak bütünlüğü ön plana çıktı ve öncelik kazandı” dedi.

Ermenistan, Dağlık Karabağ dahil işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesi yönündeki birçok BMGK kararını aradan geçen 30 yıla yakın süredir uygulamamakta ısrar ediyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

İran’ın hava saldırıları, İsrail halkını panikletti

İHA’larla düzenlenen saldırı, İsrailliler arasında endişeye yol açtı. Paniğe kapılan halkın kaçma anları görüntülendi. İran, …

Bir yanıt yazın