ABD’de korkutan o söylenti büyük buhran olarak başladı

Yatırımcılar geçtiğimiz haftaki düşüşlerden sonra Büyük Buhran’ı hatırlamaya başladı. Fakat bazı uzmanlar düşüşleri dipten alma fırsatı olarak da değerlendiriyor.
Cuma günü 2008 yılından beridir en kötü haftasını geçiren Amerikan borsaları için bir başka kötü gündü. Büyük Buhran söylentileri başlarken yatırımcılar ve borsacılar pazartesi günü için kendilerini hazırlamaya çalışıyorlar.
Ünlü yatırım danışmanı Stephen Akin, “Ekim 1987’de PaineWebber’da (yatırım bankası) genç bir brokerdım” diyor ve “Son birkaç ay içinde piyasada birtakım benzerlikler var. Evet, hafta sonu harika bir soluklanma fırsatı olacak” sözlerini ekleyerek piyasalardaki sürecin Büyük Buhran’la olan benzerliklerine dikkat çekiyor.
Geçen hafta S&P’de %11,5, Dow Jones’ta %12,4, Nasdaq’da %11,5 ve Russell 2000’de %12 olmak üzere toplu düşüşler yaşandı. Bu tabloda yatırımcılar için bu düşüşlerin bitmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok.
Rockland Trust’ın kıdemli başkan yardımcısı ve yatırım yönetim grubu araştırma hizmetleri direktörü Doug Butler, geçtiğimiz süreci “piyasadaki en cezalandırıcı haftalardan biri” olarak nitelendirdi. 2008 kriz düşünüldüğünde, Butler’a göre bu tip düşüşler benzer bir ritim gösteriyor: “Felaket, En Kötü Durum Senaryosu Projeksiyonları, Panik Kaynaklı Piyasa Düşüşü, Zamanın Geçişi ve Belirsizliğin Çözümü ve son olarak da Piyasa Kurtarma.”
Hafta sonu ve önümüzdeki haftalar düşünüldüğünde yine de umut var fakat kesinlik az. Varlık yönetim şirketi Babylon’un kurucusu Stoyan Panayotov konuyla alakalı, “gelecek hafta piyasaların dibi görmesini bekliyorum, endekslerde düşüşlerin devam etmesine rağmen alıcıların pazara geri dönüp seçici bir şekilde satın alma yapacakları işaretlerini görüyoruz” yorumlarında bulundu.
PİYASALAR KORONA VİRÜS RİSKİNİ SATIN ALAMIYOR
Korona virüs ABD’nin Washington eyaletinde de can aldı. Virüs stresi her geçen gün arttıkça piyasalar dip noktayı hiçbir zaman bulamamaktan korkuyor.
ABD’de ilk korona virüs ölümü gerçekleşti. Hastalığın Çin ekonomisini daralttığına dair işaretler var. Washington eyaletinde salgın ihtimali konuşuluyor. Dünya ticaretindeki yükseliş durmuş olabilir ama manşetlerdeki alarm sesleri halen durmadı. Yatırımcılar piyasalarının nasıl açılacağını endişeyle bekliyor.
Ciddi şekilde kötü haberler zaten hisse senetleri piyasalarını S&P 500’de geçen haftaki %13’lük düşüş gibi sert bir biçimde fiyatlandırıyorken virüsün hafta sonunda Amerika’da salgın riskini arttırması yatırımcıların endişesini bir kat daha arttırıyor.Bloomberg’in haberine göre küresel piyasalar yarın tekrar sert bir düşüşe sahne olabilir.
Miller Tabak & Co.’nun sermaye stratejisti Matt Maley konuyla alakalı, “Bugünkü haber akışı oldukça olumsuz ve şimdi ile Pazartesi sabahı arasındaki hikaye Cuma gününden bakıldığından daha önemli hale getiriyor,” diyerek, en kötü durum senaryoları için hala çok erken olduğu konusunda uyarıda bulundu. “Bununla ilgili olarak, günümüz piyasaları momentum bazlı mekanize ticaretinden son derece etkilenmiştir. Eğer işler bu şekilde tek yöne giderse, geri dönmek çok zordur.”
Westchester, New York’taki Matrix Varlık Danışmanlığı Şirketi’nin baş yatırım yetkilisi David Katz, “Yatırımcı açısından kritik olan şey, piyasanın bu korkuları önemli ölçüde korkuya teslim olması,” dedi. Katz’a göre kötü haberler gelmeye devam ederse zaten düşmekte olan piyasalar gerçekten de korku verici.
KAYNAK: BORSA GÜNDEM

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Almanya’dan savaşı körükleyecek karar!

Alman hükümeti, askeri yardım paketi kapsamında Ukrayna’ya yeni Patriot hava savunma sistemi tedarik edecek. Almanya …

Bir yanıt yazın