İran: Uçağı biz düşürdük pişmanız derken, Ukrayna:Resmi özür bekliyoruz

Ukrayna yolcu uçağını ‘yanlışlıkla’ füze ile düşürülmesinin ardından İran Dışişleri Bakanı Zarif’ten hem suçlama hem de özür geldi. Twitter’dan paylaşım yapan Zarif “ABD’nin maceracılığından kaynaklı kriz anında yapılan insani hata, faciaya yol açtı. Çok pişmanız” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, hava savunma sistemi tarafından ‘yanlışlıkla’ düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağı için özür diledi. Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Havayollarına ait uçağın düşürülmesiyle ilgili ABD’yi suçladı.

Ukrayna’dan İran’ın ‘biz vurduk’ itirafına ilk tepki: Resmi özür bekliyoruz

Öte yandan İran’ın Ukrayna Havayolları’na ait uçağın ‘yanlışlıkla’ füze isabet etmesi sonucu düştüğünü itiraf etmesinin ardından Ukrayna’dan ilk açıklama geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İran’dan diplomatik kanallar vasıtasıyla resmi özür, tam soruşturma ve sorumluların adalet karşısına çıkarılmasını beklediklerini söyledi.
İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi.

Açıklamada yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, şunlar kaydedildi:
“Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır.”
UKRAYNA’DAN İLK AÇIKLAMA
İran’ın Ukrayna yolcu uçağının ‘insani hayatla vurulduğunu’ duyurmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, açıklamalarda bulundu.
Zelenskiy, “Suçun tamamiyle kabul edilmesini istiyoruz. Sorumluların cezasını bulmasını istiyoruz. Diplomatik kanallar yoluyla resmi özür bekliyoruz” dedi.
‘TAZMİNAT ÖDENSİN’
İran’dan tam ve açık bir soruşturmaya hazır olduklarından emin olduklarının güvencesini, sorumluları adalete teslim etmelerini, cansız bedenlerin ülkeye geri gönderilmesini ve tazminat ödenmesini istediklerini söyledi.
İran’dan tam teşekküllü bir araştırma istediklerini de belirten Zelenskiy, bu araştırmanın bir an önce başlaması gerektiğini vurguladı. Zelenskiy ayrıca bu süreçte Ukraynalı uzmanlarla iş birliği yapılması çağrısında bulundu.
NE OLMUŞTU?
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

İran’ın hava saldırıları, İsrail halkını panikletti

İHA’larla düzenlenen saldırı, İsrailliler arasında endişeye yol açtı. Paniğe kapılan halkın kaçma anları görüntülendi. İran, …

Bir yanıt yazın